Ξεκλειδώνει τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ η μελέτη κόστους-οφέλους

Νέα «πνοή» στο έργο από το ενδιαφέρον του αμερικανικού fund DFC. Τέλος του μήνα η παρουσίαση της μελέτης κόστους-οφέλους.

Ξεκλειδώνει τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ η μελέτη κόστους-οφέλους

Ως «ακτίδα» αισιοδοξίας ως προς το ξεμπλοκάρισμα των διεργασιών για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως το αμερικανικό fund DFC ενδιαφέρεται να υποστηρίξει το έργο. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, είτε στο σκέλος της δανειοδότησης είτε και στα δύο.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο το ταξίδι της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου στην Ουάσιγκτον, όπου είχε συναντηθεί με στελέχη του αμερικανικού κρατικού επενδυτικού ταμείου. Τότε, η κα Σδούκου είχε απευθύνει κάλεσμα προς το DFC να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Μεσολάβησαν νέες επαφές, για να καταλήξει το fund σε αυτή την απόφαση, όμως την τελική επενδυτική απόφαση θα τη λάβει μετά την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, για λίγες ημέρες ακόμα (27 Μαΐου) βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων το σχέδιο Μεθοδολογίας υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου.  Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την έγκριση του σχεδίου θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε να λυθεί τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά μια βασική εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του 2017 προβλεπόταν πως θα αποπληρωθεί το έργο κατά 63% από τους Κύπριους καταναλωτές και κατά 37% από τους Έλληνες. Μάλιστα, αυτή η απόφαση επιβεβαιώθηκε το 2023.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει μια απόφαση και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, που εκτός των άλλων θα ανάψει το πράσινο φως για την καταβολή των δόσεων προς τη Nexans και τη συνέχιση των εργασιών.

Η Nexans που έχει αναλάβει το κατασκευαστικό σκέλος των καλωδίων έχει ήδη προειδοποιήσει για παύση των εργασιών, αν δεν προχωρήσει η καταβολή των δόσεων. Πηγές του ΑΔΜΗΕ τονίζουν πως όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν εντατικές επαφές για το έργο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποστηρίζει το όφελος που θα έχει για τους καταναλωτές το συγκεκριμένο έργο. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), λαμβάνοντας επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στο έργο έχουν εκφράσει το fund TAQA από το Αμπου Ντάμπι και τo ισραηλινό Aluma.

Στο μεταξύ, μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται εκτός απροόπτου να ολοκληρωθεί η μελέτη κόστους- οφέλους, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στον μήνα, από τον ΑΔΜΗΕ. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που δείχνουν ότι είναι θετικά τα στοιχεία της μελέτης, τότε θα ασκηθεί πίεση προς την κυπριακή πλευρά, ώστε να προχωρήσει στην τελική απόφασή της για στήριξη του έργου.

Βέβαια, να σημειωθεί πως υπήρξε ξεκάθαρη δέσμευση από την κυπριακή κυβέρνηση για συμμετοχή στο έργο. Η δέσμευση προέβλεπε ότι θα συμμετείχε στο έργο με 100 εκατ. ευρώ. Επομένως, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές επαφές και αποφάσεις, που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του έργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v