Ενδιαφέρον για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ από το DFC

Το αμερικανικό κρατικό ταμείο, γνωστό στην Ελλάδα από τη χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, είχε ήδη μια τηλεδιάσκεψη με στελέχη του ΑΔΜΗΕ. Οι όροι και οι επιλογές για τη στήριξη του έργου.

Ενδιαφέρον για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ από το DFC

Το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector εξέφρασε το κρατικό αμερικανικό fund DFC, μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση, το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, είτε δανειοδότησης, είτε συνδυασμού των δύο.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του DFC και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι όροι συμμετοχής στο έργο.

Για την τελική επενδυτική απόφαση του DFC, βασική προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος από το DFC για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector. Συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους Κύπριους και Έλληνες καταναλωτές. Για την εξέλιξη αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συμβολή τους, την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Πρεσβεία των ΗΠΑ και, ειδικά, τον Πρέσβη κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη».

Να σημειωθεί ότι το DFC είναι ένα κρατικό αμερικανικό fund, που με βάση την ετήσια έκθεση του 2023 την περασμένη χρονιά είχε δεσμεύσει σε χρηματοδοτήσεις 9,3 δισ. δολάρια σε 132 συναλλαγές, το 73% σε χώρες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος.

Είναι η δεύτερη εμφάνιση στην Ελλάδα. Η πρώτη παρουσία ήταν η χρηματοδότηση με το ποσό των 125 εκατ. ευρώ των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v