Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίτημα κατάργησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Επιστολή στον πρωθυπουργό από το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων. «Οι συνταξιούχοι οδηγούνται στην εξαθλίωση λόγω και της ακρίβειας», σημειώνει.

Αίτημα κατάργησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Πρωτοβουλία ώστε να καταργηθεί το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), που επιβαρύνει επί σειρά ετών χιλιάδες συνταξιούχους, ανέλαβε το ΕΝΔΙΣΥ, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων επανέρχεται για δεύτερη φορά στο ίδιο θέμα, διαπιστώνοντας το μέγεθος της αδικίας αλλά και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η ακρίβεια, οδηγώντας τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση. Η πρώτη σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό είχε αποσταλεί στις 13 Οκτωβρίου της προηγούμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η Κυβέρνηση να συζητά για αλλαγές στον υπολογισμό της ΕΑΣ, που περιορίστηκαν όμως σε διαρροές, καθώς έως σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε καμία νομοθετική παρέμβαση.

Το ΕΝΔΙΣΥ επανέρχεται στο θέμα αποστέλλοντας στον πρωθυπουργό νέα επιστολή, στην οποία έχει προστεθεί και πίνακας υπολογισμού της ΕΑΣ στην κύρια σύνταξη με ονόματα μελών συνταξιούχων (μετά από εξουσιοδότησή τους).

Ο υπολογισμός των συγκεκριμένων μελών έχει αρχίσει από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου της ΕΑΣ τον Αύγουστο του 2010 για τις κύριες συντάξεις και ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2011, για τις επικουρικές.

Ο υπολογισμός έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης της σύνταξης και τα ενημερωτικά σημειώματα επί σειρά ετών.

Τα συγκεκριμένα παραδείγματα αποτελούν ένα μικρό δείγμα των τεράστιων κρατήσεων όλα αυτά τα χρόνια.
Οι συνταξιούχοι-μέλη του ΕΝΔΙΣΥ που προστέθηκαν στον συγκεκριμένο πίνακα είναι 237 άτομα και το συνολικό ποσό διεκδίκησης ανέρχεται σε 4.899.445 ευρώ.

Το Δίκτυο προσπαθεί να πείσει την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, αρχής γενομένης από την κατάργηση της συγκεκριμένης επαίσχυντης περικοπής. Επίσης, απαιτεί και την επιστροφή των συγκεκριμένων χρημάτων στους δικαιούχους, που ανέρχονται σε πλέον των 9,5 δισ. ευρώ και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επισημαίνεται ότι η κατάργηση πρέπει να αφορά όχι μόνο την Εισφορά Αλληλεγγύης για την κύρια αλλά ζητείται να εφαρμοστεί ακριβώς το ίδιο και για την επικουρική σύνταξη.

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει ετοιμάσει ειδικό λογισμικό, έτσι ώστε οι συνάδελφοι συνταξιούχοι να μπορούν να ενημερωθούν για το ακριβές ποσό που έχουν καταβάλει ως ΕΑΣ, άρα και για το ακριβές ποσό της διεκδίκησής τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v