Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα σκαριά δάνειο 400 εκατ. από ΗΠΑ για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Η εισήγηση της DFC για χρηματοδότηση του έργου. Το due diligence των Γάλλων για μετοχική είσοδο στο καλώδιο. Τι συζητούν οι Εμιρατινοί, οι επικείμενες αποφάσεις των Κυπρίων και οι εξελίξεις με την ΕΤΕπ.

Στα σκαριά δάνειο 400 εκατ. από ΗΠΑ για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Εντείνονται οι διεργασίες για τη χρηματοδότηση και τη μετοχική σύνθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου και σε επόμενη φάση με το Ισραήλ, μετά και τη διακρατική συμφωνία Αθηνών- Λευκωσίας το Σεπτέμβριο για το ξεμπλοκάρισμα του έργου.

Η τελευταία είδηση έρχεται από τη πλευρά των Αμερικανών και συγκεκριμένα από το κρατικό αναπτυξιακό ταμείο, Development Finance Corporation (DFC), το οποίο φαίνεται τώρα ότι προχωρά τις επαφές σε ένα επόμενο στάδιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διοίκηση του ταμείου ενημέρωσε πρόσφατα τον ΑΔΜΗΕ ότι πρόκειται να εισηγηθεί τη χορήγηση δανείου ύψους μέχρι 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του project των 1,9 δισ. ευρώ.

Η αμερικανική πλευρά της DFC συνεχίζει να κάνει και due diligence για μετοχική είσοδο στο έργο, μιλώντας παράλληλα και με τα άλλα ενδιαφερόμενα funds.

Η στήριξη των Αμερικανών στο έργο και πολύ περισσότερο η ενδεχόμενη χρηματοδότηση και συμμετοχή τους σε αυτό, ακόμη και με ένα μικρό ποσοστό, θα είναι προφανώς εξαιρετικής σημασίας. Οχι μόνο για τη γεωπολιτική αξία που θα προσδώσει στο project των 1.208 χλμ, αλλά και γιατί θα αποδείξει ότι η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ-Κύπρου στην περιοχή δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική και αμυντική συνεργασία, αλλά επεκτείνεται και στα μεγάλα project μεταφοράς ενέργειας.

Στο επίπεδο των άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών, οι Γάλλοι της Meridiam κάνουν κι αυτοί due diligence, το εμιρατινό fund TAQA συνεχίζει τις συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει μετοχικά στο έργο μόνο του ή από κοινού με τη Κύπρο, ενώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου πρόκειται να έχει αποφασίσει και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αν η Λευκωσία θα μπει στον Great Sea Interconnector.

«Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε αποτελέσματα από το due diligence και τις συζητήσεις με τους επενδυτές», είπε χθες ο διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης μιλώντας για τη πρόοδο του έργου στο 7ο Athens Investment Forum, και περιγράφοντας τις μέχρι τώρα εξελίξεις γύρω από τη διασύνδεση, τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε τεχνικό, αλλά και ρυθμιστικό επίπεδο.

Εφόσον πάντως υπάρξει τελική συμφωνία και με τους τέσσερις υποψήφιους μετόχους, τότε αυτοί αναμένεται να μοιραστούν σύμφωνα με τις πληροφορίες γύρω στο 60% του μετοχικού κεφαλαίου του έργου, δηλαδή αθροιστικά κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 340 εκατ. ευρώ. Το 40% θα το διατηρήσει ο ΑΔΜΗΕ ως ο main shareholder.

Κατά τα λοιπά οι έρευνες βυθού για το καλώδιο συνεχίζονται τόσο στα κυπριακά, όσο και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στο κομμάτι Κύπρος - Ισραήλ, παρά την κατάσταση στη περιοχή, έχει ανατεθεί η μελέτη κόστους οφέλους η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ κινητικότητα επικρατεί και στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αναφορικά με τη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Στις 21 Νομεβρίου επισκέπτεται την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη, η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Nadia Calvinο, ενώ θετικά ήταν τα μηνύματα κατά τις επαφές που είχαν τον Οκτώβριο με τη διοίκηση της τράπεζας στο Λουξεμβούργο ο ΥΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Ν. Τσάφος.

Σε επίπεδο ρυθμιστικών θεμάτων εκκρεμεί ακόμη η κοινή απόφαση για τον καθορισμό του εσόδου, δεδομένου ωστόσο ότι έχει υπάρξει μια διακρατική συμφωνία Αθήνας - Λευκωσίας, η ελληνική πλευρά θέλει να ελπίζει πώς είναι ένα ζήτημα που αναμένεται να επιλυθεί σε αυτό το επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v