Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα στην Αμυνα

Σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος ο τζίρος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η Ατζέντα 2030 και το νέο μοντέλο εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα στην Αμυνα

Έτοιμη να μπει σε ένα νέο κεφάλαιο φαίνεται πως βρίσκεται η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, καθώς και φέτος ανοίγονται μπροστά της πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες. Το έδαφος μοιάζει πρόσφορο κυρίως λόγω του επανεξοπλισμού της Ευρώπης και των μεγάλων επενδύσεων γίνονται αυτή την στιγμή στον τομέα της άμυνας.

Άλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο γνωστός επιχειρηματίας Κρίστιαν Χατζημηνάς, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας Άμυνας & Γεωπολιτικής των Capital και Forbes Greece, «η Ευρώπη ξύπνησε». 

Οι εκτιμήσεις για τον φετινό τζίρο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας 

Ο κ. Χατζημηνάς, ο οποίος είναι ιδρυτής του EFA GROUP, ιδρυτής & CEO του THEON GROUP και πρόεδρος του ΕΕΝΕ, σημείωσε ότι οι επενδύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στον αμυντικό τομέα μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για μια τεχνολογική επανάσταση, ενώ εκτίμησε ότι στο πλαίσιο αυτό  η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να συνδυαστούν οι νέες τεχνολογίες με τη βιομηχανία, καθώς όπως είπε «έχουμε τα μυαλά».

Αναφερόμενος στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, ο κ. Χατζημηνάς επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή ο τζίρος κινείται γύρω στα 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο, με το 80% να είναι τελείως εξαγωγικό με ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ αν γίνουν οι προγραμματισμένες δαπάνες, ενώ πάλι το 80% θα είναι εξαγωγικό.

Μιλώντας για τις θετικές εξελίξεις του λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, ο  κ. Χατζημηνάς υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει 12ετής προγραμματισμός, ο οποίος βοηθάει τη βιομηχανία να δει τις ανάγκες της. Επίσης, αναφέρθηκε και στη σημασία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), αλλά και στο γεγονός ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία λειτουργεί πλέον ως «μια γροθιά» με την Πολιτεία.

Η Ατζέντα 2030 και οι δαπάνες για την άμυνα 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι «η Ελλάδα δημιουργεί με την Ατζέντα 2030 τις πιο καινοτόμες και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της. Όχι για να απειλήσει τον οποιονδήποτε. Αλλά για να διατηρήσει τον εθνικό μας χώρο και να προασπίσει τα δικαιώματα κυριαρχίας μας».

Ο υπουργός  Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι η ανάπτυξη ενός ισχυρού αμυντικού οικοσυστήματος, με τη σύμπραξη κράτους, βιομηχανίας, ακαδημαϊκής κοινότητας και ερευνητικών κέντρων, αποτελεί εθνική αναγκαιότητα και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργώντας πλούτο και θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη σύσταση της Διεύθυνσης Καινοτομίας του ΓΕΕΘΑ και του ΕΛΚΑΚ, επισημαίνοντας ότι οι αμυντικές δαπάνες, όταν σχεδιάζονται ορθά, έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα. Μάλιστα, ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στο νέο μοντέλο εξοπλιστικών προγραμμάτων, το οποίο προβλέπει κατ’ ελάχιστον 25% συμμετοχή του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος, καθώς και στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό 12+8 ετών που, όπως είπε, διασφαλίζει διαφάνεια και δημοσιονομική σταθερότητα. 

Τοιουτοτρόπως, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ, Παντελής Τζωρτζάκης, υπογράμμισε την ανάγκη σταθερής πολιτικής στήριξης, χρόνου και δομών για να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες και να δημιουργήσει αξία στην παραγωγή, ενώ τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να λειτουργούν ως βασικός επενδυτής και καθοδηγητής των έργων, μέσα από διαγωνισμούς και ανταγωνιστικό διάλογο. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι και η  πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, χαιρέτησε την ελληνική αμυντική πολιτική, τονίζοντας ότι η  Ελλάδα συνεχίζει να ηγείται με το παράδειγμα της στην συνεισφορά της στο ΝΑΤΟ, καθώς και με τη δέσμευση να διαθέσει το 5% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες. «Μια ιστορική απόφαση», όπως σχολίασε.

Την ίδια ώρα, οι νέες ευκαιρίες για την  Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της ετήσιας εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, δήλωσε ότι μετά την πολιτική αλλαγή του 2019, η πρώτη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη προέβη σε άμεσες ενέργειες αποκατάστασης των κενών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

«Αυξήσαμε κατακόρυφα τις αμυντικές μας δαπάνες. Προχωρήσαμε σε μεγάλες αγορές για να καλύψουμε όσο πιο γρήγορα γινόταν τα κενά των προηγουμένων ετών. Τώρα, με την Ατζέντα 2030, κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης και της ενίσχυσης του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, καθώς και προς την κατεύθυνση της ένταξης της εγχώριας βιομηχανίας στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής», σημείωσε ο υφυπουργός.

Με τη σειρά του, ο  Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, χαρακτήρισε το 2025 ως μια πολύ καλή χρονικά για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, λόγω του ότι καθορίστηκε το 25% συμμετοχής της αμυντικής βιομηχανίας σε όλες τις συμβάσεις με ξένες εταιρείες.

«Η ΓΔΑΕΕ είναι δεσμευμένη να υλοποιήσει αυτή την οδηγία που έδωσε και ο Πρωθυπουργός και ο κύριος υπουργός και ήδη έχει φτιάξει ομάδα που ελέγχει τις συμβάσεις, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για το πού βρισκόμαστε με ξένες εταιρείες. Σε όλες τις επόμενες διαπραγματεύσεις, και πιστέψτε με είναι πολλές αυτήν την περίοδο, το πρώτο θέμα που μπαίνει είναι το 25% και η συμμετοχή, όπου στις συμβάσεις θα γράφεται δεσμευτικά πλέον αυτή η υποχρέωση. Δεν θα αφορά τη σύμβαση αυτή καθαυτή, Θα πηγαίνει και στο follow on support και στην αναβάθμιση», αποκάλυψε ο ίδιος.

Η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ,  Τάσος Ροζολής, αναφέρθηκε στην αυξημένη παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. «Η δυναμική αυτή επιβεβαιώνεται και στον κύκλο προσκλήσεων του EDF 2024, όπου καταγράφεται ιδιαίτερα έντονη συμμετοχή επιχειρήσεων–μελών του ΣΕΚΠΥ, γεγονός που αποτυπώνει την τεχνολογική ωριμότητα και τον εξωστρεφή προσανατολισμό του εγχώριου αμυντικού οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έντεκα ελληνικές εταιρείες–μέλη του Συνδέσμου, καθώς και τρεις φορείς–μέλη του πρώτου cluster στον τομέα της άμυνας, του DefencEduNet, έχουν ενταχθεί συνολικά σε δεκαέξι ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Τέλος, στο πλαίσιο της τοποθέτησης του, ο κ. Ροζολής κάλεσε μεταξύ άλλων τους παρευρισκόμενους να να στηρίξουν την θέση του ΣΕΚΠΥ για σύσταση Γενικής Γραμματείας ή υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας καθώς όπως σχολίασε «δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δισεκατομμύρια των ελληνικών προγραμμάτων με την κοσμογονία στα ευρωπαϊκά έτσι όπως είμαστε σήμερα. Θέλουμε θεσμική μνήμη, θέλουμε οργάνωση, έτσι πετύχαμε διεκδικώντας το 25%. Ελπίζω να το πετύχουμε και αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο