Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. στη Θεσ/νίκη

Το θέμα της επάρκειας σε ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και οι δυνατότητες αύξησής της θα τεθούν από τον κ. Τσοχατζόπουλο, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στη Θεσ/νίκη, παρουσία και του γ.γ. του ΟΠΕΚ.

Σύνοδος υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. στη Θεσ/νίκη
Το θέμα της επάρκειας σε ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και η διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων θα τεθούν εμβόλιμα από τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, στο συμβούλιο έχει κληθεί και θα παρευρεθεί ο γ.γ. του ΟΠΕΚ, κ. Καλντερόν, προκείμενου να διαβεβαιώσει τους υπουργούς Ενέργειας για τη στάση που θα τηρήσει ο οργανισμός στην επικείμενη πολεμική εμπλοκή στο Ιράκ.

Για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, γίνονται και διαβουλεύσεις με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Ιγκόρ Γιουσούφοφ, από τον οποίο ζητείται η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας Ρωσίας και Ε.Ε., ώστε να αυξηθούν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά μια πιθανή παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων, στην περίπτωση που αυτές ”ξεφύγουν”, ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις για παρέμβαση, αλλά για να υλοποιηθούν θα πρέπει να υπάρξει απόφαση σε επίπεδο Ε.Ε.

Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι στα ζητήματα διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού τίθενται προτάσεις όπως αυτή για τη διάθεση στρατηγικών αποθεμάτων από τη μια και για αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων στις 120 ημέρες (σήμερα στις 90) από την άλλη.

Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας μια εκ των προτάσεων αυτών θα πρέπει να αναδειχθεί κυρίαρχη. Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι από τις 5/11 οι τιμές στην αμόλυβδη έχουν αυξηθεί μόνο κατά 5-7%, τη στιγμή που το brent έχει καταγράψει ανατίμηση κατά σχεδόν 30%.

Για την ίδια περίοδο το πετρέλαιο κίνησης έχει ανατιμηθεί κατά 13%- 14%.

Τέλος, κατά το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας θα συζητηθούν τα θέματα για την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών ενέργειας σε επίπεδο Ε.Ε., η ενίσχυση των διευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και η αύξηση των εισαγωγών ενεργειακών πρώτων υλών από την περιοχή της Κασπίας και τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο