Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους φορολογούμενους οι εισφορές των βουλευτών!

Πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών βουλευτών στους φορείς που ασφαλίζονταν πριν εισέλθουν στη Βουλή από τον προϋπολογισμό της Βουλής δηλαδή από τους φορολογουμένους, προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Στους φορολογούμενους οι εισφορές των βουλευτών!
Πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών βουλευτών στους φορείς που ασφαλίζονταν πριν εισέλθουν στη Βουλή από τον προϋπολογισμό της Βουλής δηλαδή από τους φορολογουμένους προβλέπει διάταξη που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με απλά λόγια, ένας γιατρός, ο οποίος λόγω ασυμβιβάστου εγκατέλειψε το επάγγελμά του προς χάριν του... καλού του τόπου, μπορεί να συνεχίσει να ασφαλίζεται στον ασφαλιστικό φορέα των γιατρών και τις εισφορές του για όσο χρόνο είναι βουλευτής θα τις καταβάλλει ο προϋπολογισμός της Βουλής, δηλαδή εμείς.

Στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου ορίζεται συγκεκριμένα ότι "οι βουλευτές οι οποίοι αναστέλλουν την άσκηση του επαγγέλματός τους, σύμφωνα με το άρθρο 57 του Συντάγματος του 2001, ασφαλίζονται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής θητείας τους για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση και πρόνοια στους φορείς που ασφαλίζονταν πριν από την εκλογή τους στο βουλευτικό αξίωμα και οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές στα οικεία ταμεία καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής".

Άλλωστε, για λόγους ισότητας με τους βουλευτές που τελούν σε αναστολή άσκησης του επαγγέλματός τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και οι υπάλληλοι ΟΤΑ και άλλων ΝΠΔΔ που παραιτούνται υποχρεωτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 του Συντάγματος, προκειμένου να ανακηρυχτούν υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές, ασφαλίζονται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής τους θητείας για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση και πρόνοια στους ασφαλιστικούς φορείς στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι πριν από την παραίτησή τους από την υπηρεσία, οι δε ασφαλιστικές τους εισφορές βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Βουλής.

Η αναγνώριση του εκτός υπηρεσίας χρόνου από την 1η Ιανουαρίου 2003 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις οικείες διατάξεις κάθε φορέα, με εξαίρεση την καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών από τον προϋπολογισμό της Βουλής.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2003, ημερομηνία έναρξης ισχύος του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών.

Παράλληλα, με άλλη διάταξη διπλασιάζεται ο ελάχιστος χρόνος για τη συνταξιοδότηση βουλευτών από τα 4 στα 8 χρόνια, αλλά η ρύθμιση θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Για το συγκεκριμένο θέμα στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι "διπλασιάζεται ο ελάχιστος χρόνος βουλευτικής θητείας κι έτσι από τα τέσσερα έτη που είναι σήμερα αυξάνεται στα οκτώ και για τους βαριά ανάπηρους από τα δύο χρόνια αυξάνεται στα τέσσερα. Ο διπλασιασμός του ελάχιστου χρόνου θα ισχύσει για όσους αποκτούν για πρώτη φορά τη βουλευτική ιδιότητα από τη νέα βουλευτική περίοδο και τούτο για να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v