Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριαρχία των laptop στην ελληνική αγορά

Την αδιαμφισβήτη κυριαρχία των φορητών έναντι των σταθερών υπολογιστών στις προτιμήσεις των καταναλωτών επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που αφορούν πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην αγορά κατά το α΄ τετράμηνο του 2009.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Κυριαρχία των laptop στην ελληνική αγορά
Την αδιαμφισβήτη κυριαρχία των φορητών έναντι των σταθερών υπολογιστών στις προτιμήσεις των καταναλωτών επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που αφορούν στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ελληνική αγορά κατά το πρώτο τετράμηνο του 2009.

Συνολικά το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά 26,8%, σύμφωνα τα στοιχεία της εταιρίας μετρήσεων GFK Hellas.

Κυριότερο, ωστόσο, χαρακτηριστικό της πορείας των πωλήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας των ηλεκτρονικών προϊόντων είναι η εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίες αντιστοιχούν πλέον στο 74,3% του συνόλου των πωλήσεων στον κλάδο.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα οι πωλήσεις σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών κατέγραψαν μείωση σε ποσοστό 11,7%, ενώ την ίδια περίοδο οι πωλήσεις των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών σημείωσαν άνοδο 49,3%.

Πάντως, ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της GFK Hellas, η άνοδος στις πωλήσεις των τεμαχίων ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη αύξηση στην αξία των πωληθέντων προϊόντων.

Συγκεκριμένα, η άνοδος της αξίας των πωληθέντων τεμαχίων στο τετράμηνο του 2009 διαμορφώθηκε στο 3,2%. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πτώση των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων, ως αποτέλεσμα του ισχυρού ανταγωνισμού των εταιριών παραγωγής αλλά και των αλυσίδων καταστημάτων λιανικής.

Συγκεκριμένα, η μείωση των μέσων τιμών στο τετράμηνο του έτους ήταν της τάξης του 18,5% με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 648 ευρώ έναντι 795 ευρώ που ήταν η μέση τιμή το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η μέση τιμή των σταθερών υπολογιστών από τα 581 ευρώ που ήταν πέρυσι την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου, φέτος στο αντίστοιχο διάστημα διαμορφώθηκε στα 563 ευρώ καταγράφοντας μικρή υποχώρηση κατά 3%. Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή των φορητών υπολογιστών στο τετράμηνο, πέρυσι βρίσκονταν στα 921 ευρώ, ενώ φέτος το αντίστοιχο διάστημα υποχώρησε στα 677 ευρώ, καταγράφοντας μεγάλη υποχώρηση 26,5%.

Σχετικά με τα κανάλια διανομής των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, κυριάρχησαν τα εξειδικευμένα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών.

Συγκεκριμένα, τα ειδικευμένα καταστήματα ψηφιακής τεχνολογίας απέσπασαν ποσοστό 59,9% στην αξία των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέσω των επώνυμων αλυσίδων καταστημάτων σημειώθηκε το 31,2% των πωλήσεων ενώ, τέλος, από συνεταιρισμούς και από ανεξάρτητα καταστήματα σημειώθηκε το 8,9% της συνολικής αξίας πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v