Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Υπό παρακολούθηση για τα αποθέματα

Λαβράκι έβγαλαν οι έλεγχοι αποθεμάτων της ΕΠΕΙΑ, καθώς μεταξύ των εταιριών που θα πρέπει να υποβάλουν τριετή πλάνα ανασυγκρότησης συμπεριλαμβάνονται και θυγατρικές κραταιών πολυεθνικών εταιριών.

Ασφαλιστικές: Υπό παρακολούθηση για τα αποθέματα
Λαβράκι έβγαλαν οι έλεγχοι των αποθεμάτων 2008 της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των εταιριών που θα πρέπει να υποβάλουν τριετή πλάνα ανασυγκρότησης συμπεριλαμβάνονται και θυγατρικές κραταιών μέχρι πρόσφατα πολυεθνικών εταιριών.

Η κρίσιμη συνεδρίαση για τα αποτελέσματα των ελέγχων αποθεμάτων 2008 διενεργήθηκε προ ημερών χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις. Και αυτή η κίνηση αναγνώστηκε από την αγορά ως προμήνυμα ότι δεν πρόκειται βάσει του ελέγχου των αποθεμάτων του 2008 να υπάρξουν άλλες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων για τις ασφαλιστικές.

Οι περίπου 10 - 15 εταιρίες που βρέθηκαν με έλλειμμα αποθεμάτων λογικά θα κληθούν να υποβάλουν τριετή επιχειρησιακά αναστροφής με κάλυψη του 40% του ελλείμματος στα δύο εξάμηνα της φετινής χρονιάς (20% + 20%). Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και μεγάλες σε αριθμό ασφαλισμένων και όγκο ασφαλίστρων εταιρίες ζωής.

Ήδη κάποιες από αυτές προχωρούν σε μονομερείς αυξήσεις ασφαλίστρων κυρίως στα νοσοκομειακά προγράμματα, που μένει να φανεί αν θα αποδειχτούν και καταχρηστικές καθώς οι ασφαλισμένοι τώρα παραλαμβάνουν τους πρώτους λογαριασμούς με τις αυξήσεις και ενδεχομένως κάποιοι θα κινηθούν δικαστικά, ζητώντας να μην ισχύσουν οι αναπροσαρμογές πάνω από τα όρια που προβλέπουν τα συμβόλαιά τους.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια αρκετές μεγάλες ασφαλιστικές προχώρησαν σε μονομερείς αυξήσεις ασφαλίστρων σε ό,τι αφορά τα νοσοκομειακά προγράμματα, επικαλούμενες τον ιατρικό πληθωρισμό. Η πραγματική αιτία όμως είναι ότι τα νοσοκομειακά παραμένουν ζημιογόνος κλάδος και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ υψηλά υποαποθεματοποιημένος όπως έδειξαν και οι πρόσφατοι έλεγχοι.

Η ΕΠΕΙΑ είχε ζητήσει μέχρι το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου να της αποσταλούν και τα στοιχεία αποθεμάτων για το 2008. Η συνολική τρύπα αποθεμάτων υπολογίζεται στα 400 - 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v