Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Σε ύφεση και το 2010 η ελληνική οικονομία

Απότομο "φρενάρισμα", με δυσμενείς συνέπειες για την ανεργία και τα δημοσιονομικά μεγέθη, προβλέπει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αρνητική στο -1,7% η ανάπτυξη το 2009, σε ύφεση και το 2010.

ΔΝΤ: Σε ύφεση και το 2010 η ελληνική οικονομία
Απότομο "φρενάρισμα", με δυσμενείς συνέπειες για την ανεργία και τα δημοσιονομικά μεγέθη, προβλέπει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεσή του, που αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, η εκτίμηση για την ανάπτυξη διαμορφώνεται στο -1,7% από +2,9% που ήταν πέρυσι. Για το 2010 θεωρείται ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση, αλλά με μικρή ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης στο -0,4%.

Άμεση συνέπεια αυτής της βουτιάς είναι η πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού για αύξηση της ανεργίας στο 9,5% φέτος και στο 10,5% του χρόνου. Επίσης, οι επιπτώσεις της ύφεσης θα γίνουν αισθητές και στο έλλειμμα, το οποίο υπολογίζεται πως φέτος θα φτάσει στο 6,2% του ΑΕΠ και το 2010 να ανέβει στο 7,5% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της κάμψης των φορολογικών εσόδων και της αύξησης των δαπανών για στήριξη των ασθενέστερων ομάδων και κλάδων της χώρας. Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να ανέβει φέτος στο 109% του ΑΕΠ και του χρόνου στο 116% του ΑΕΠ.
 
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι οι βασικές συστάσεις που απευθύνει το ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα ζητά από τη χώρα μας να πραγματοποιεί κάθε χρόνο δημοσιονομική προσαρμογή 1,5% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v