ΟΚΕ:Οι προτάσεις για οικοδομική δραστηριότητα

Η αναβάθμιση του ρόλου του ΟΕΚ, η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, θα βοηθήσουν την οικοδομική δραστηριότητα, σύμφωνα με πρόταση της ΟΚΕ. 

ΟΚΕ:Οι προτάσεις για οικοδομική δραστηριότητα
Συνήλθε σήμερα 3 Νοεμβρίου 2009, η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.) προκειμένου να εγκριθεί η Γνώμη Πρωτοβουλίας με θέμα «Η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα ως συνιστώσες της οικονομικής ανάπτυξης και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε αυτές».

Στη Γνώμη Πρωτοβουλίας της Ο.Κ.Ε. εξετάζονται η κατασκευαστική και η οικοδομική δραστηριότητα ως συνιστώσες της οικονομικής ανάπτυξης και διατυπώνονται προτάσεις της Ο.Κ.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε αυτές.

Πέραν της Εισαγωγής (Κεφάλαιο 1), η Γνώμη περιλαμβάνει ακόμη πέντε κεφάλαια.

Στο Κεφάλαιο 2 εξετάζεται η διαχρονική πορεία της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα με διάκριση του τομέα των κατασκευών: α) στα ιδιωτικά έργα και την οικοδομική δραστηριότητα και β) στα δημόσια έργα υποδομής. Επίσης, εξετάζεται η κατάσταση στους συνδεόμενους κλάδους της οικονομίας (βιομηχανική παραγωγή δομικών προϊόντων, εξορυκτικές και λατομικές δραστηριότητες κ.λπ.).

Όσον αφορά στα ιδιωτικά έργα, το 2008 και το 2009 καταγράφεται μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας βάσει του αριθμού οικοδομικών αδειών, της συνολικής επιφάνειας και του συνολικού εμβαδού.
 
Επιπλέον, υπάρχει μείωση του συνολικού κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών από το δ’ τρίμηνο του 2008, για πρώτη φορά από το 1981. Επιπλέον, η υψηλή προσφορά στην αγορά κατοικίας (ως αποτέλεσμα της υψηλής αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διετία 2006-2007), σε συνδυασμό με το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και την αυξητική τάση του κόστους δανεισμού μετά το Σεπτέμβριο του 2008 (που έχουν συντελέσει σε μείωση της ζήτησης), έχουν οδηγήσει το απόθεμα των αδιάθετων ακινήτων στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 137.000 κατοικιών για το 2008.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΌσον αφορά τα δημόσια έργα υποδομής, οι δημοπρασίες δημόσιων τεχνικών έργων παρουσιάζουν μικρή αύξηση το 2009 σε σχέση με το 2008, ωστόσο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, διαπιστώνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντικός περιορισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που αναιρεί την αναπτυξιακή διάσταση των δημοσίων επενδύσεων.

Στο Κεφάλαιο 3 εξετάζονται οι παράγοντες που επηρέασαν την πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά στα ιδιωτικά έργα και την οικοδομική δραστηριότητα, οι κυριότεροι παράγοντες που έχουν επηρεάσει την πορεία τους σχετίζονται με: το τρίπτυχο πολυνομία-διαφθορά-ανυπαρξία ελέγχων, την πολιτική γης, τη φορολογική πολιτική στα ακίνητα, την οικονομική συγκυρία και τις δημογραφικές εξελίξεις.

Στον τομέα των δημοσίων έργων, τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι σε κάποιο βαθμό διαχρονικά, ωστόσο το τελευταίο διάστημα με την κρίση εντείνονται. Το Γ’ ΚΠΣ και τα έργα των Ολυμπιακών αγώνων συντέλεσαν στην καλή εικόνα του κατασκευαστικού κλάδου κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο στην παρούσα φάση, παρά την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, ακόμα δεν υπάρχει απορρόφηση των σχετικών προγραμμάτων.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία κατασκευαστικής δραστηριότητας στα δημόσια έργα είναι η παρατεταμένη υποβάθμιση του ρόλου του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων κατά τα πέντε τελευταία έτη, η πολυπλοκότητα διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των έργων, η πολυνομία και οι καθυστερήσεις πληρωμής έργων.

Στο Κεφάλαιο 4 παρουσιάζονται τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης στον κλάδο των κατασκευών και τους συνδεόμενους με αυτόν κλάδους.

Στο Κεφάλαιο 5 αναδεικνύεται η συμβολή της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο σύνολο της οικονομίας αλλά και η στασιμότητα του οικοδομικού και κατασκευαστικού κλάδου, όπως διαμορφώθηκε όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο λόγω της διεθνούς κρίσης, αλλά και ως συνέπεια του μοντέλου που έχει επικρατήσει εδώ και δεκαετίες στη χώρα.

Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη στροφής προς ένα νέο μοντέλο χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, το οποίο θα θέτει στο επίκεντρο την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής πραγματικότητας με την εφαρμογή νέων κατευθύνσεων προς την επίτευξη ποιοτικής ανάπτυξης, η οποία θα περιλαμβάνει και δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη στροφή στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διατήρηση και ανάδειξη του ιδιαίτερου ελληνικού τοπίου και των σημαντικών φυσικών και πολιτιστικών πόρων της χώρας αλλά και κάθε περιοχής ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ο.Κ.Ε. προχωρά στο Κεφάλαιο 6 στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων.

Για τα ιδιωτικά έργα και την οικοδομική δραστηριότητα, η Ο.Κ.Ε. προτείνει μεταξύ άλλων: την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, τη διαμόρφωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, την ανάληψη άμεσων δράσεων για την εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, την ποιοτική αναβάθμιση των κτιρίων, περιλαμβανομένης και της αντισεισμικής τους θωράκισης, την αναβάθμιση του ρόλου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Για τα δημόσια έργα υποδομής, η Ο.Κ.Ε. μεταξύ άλλων προτείνει: την αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων ως προς το συνολικό τους μέγεθος και ως ποσοστό του ΑΕΠ με στόχο την αξιοποίησή τους ως βασικό εργαλείο αναθέρμανσης της οικονομίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και δημοσιότητας στην ανάθεση και εκπόνηση των έργων και τον έλεγχο των καθυστερήσεων, τη σύσταση Παρατηρητηρίου Δημοσίων Έργων το οποίο θα δημοσιεύει στο διαδίκτυο στοιχεία για όλα τα δημόσια έργα, την εφαρμογή δράσεων εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης με πλήρη εισαγωγή και εφαρμογή σύγχρονων πληροφορικών συστημάτων, το σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων στα δημόσια κτίρια προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή τους κατανάλωση.

Τέλος, όσον αφορά στους συνδεόμενους κλάδους της οικονομίας, είναι σαφές ότι θα πρέπει να προσαρμοσθούν στις νέες απαιτήσεις, ειδικά εφόσον δοθεί έμφαση σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η προώθηση της άμεσης πιστοποίησης των δομικών προϊόντων και η υιοθέτηση μέτρων στήριξης της «παράλληλης» βιομηχανίας (π.χ. τσιμεντοβιομηχανία, χάλυβας, αλουμίνιο, μια σειρά εξειδικευμένων καινοτόμων υλικών), προκειμένου να προσαρμόσουν την παραγωγή τους με τη στροφή σε νέα προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. 

* Το πλήρες κείμενο της γνώμης της ΟΚΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο