Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν:Προειδοποίηση για προμήθειες, πολεοδομία

Αιτιολογημένη γνώμη όπου ζητά επανεξέταση συμβάσεων κτηματογράφησης, καταθέτει η Κομισιόν κατά της Ελλάδας. Παράλληλα, προειδοποιεί για δημόσιες συμβάσεις προμηθειών των νοσοκομείων.

Κομισιόν:Προειδοποίηση για προμήθειες, πολεοδομία
Αιτιολογημένη γνώμη όπου ζητά επανεξέταση συμβάσεων κτηματογράφησης, καταθέτει η Κομισιόν κατά της Ελλάδας. Παράλληλα, προειδοποιεί για δημόσιες συμβάσεις προμηθειών των νοσοκομείων.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει επισήμως από την Ελλάδα να επανεξετάσει συμβάσεις κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού που συνήψαν οι δήμοι Βασιλικών, Κασσάνδρας, Εγνατίας και Αρεθούσας.

Το επίσημο αυτό αίτημα λαμβάνει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» που αποτελεί τη δεύτερη φάση της διαδικασίας παράβασης βάσει του άρθρου 226 της συνθήκης ΕΚ. Εάν δεν δοθεί ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή δύναται να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης, δυνάμει του άρθρου 228 της συνθήκης ΕΚ, να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, με την οποία ζητεί πλήρη στοιχεία σχετικά με τη συμμόρφωσή της με απόφαση που έλαβε το 2009 το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όσον αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Υπηρεσίες κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού

Η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει επισήμως από την Ελλάδα να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με την σύναψη, από τους δήμους Βασιλικών, Κασσάνδρας, Εγνατίας και Αρεθούσας, δημοσίων συμβάσεων για συμπληρωματικές υπηρεσίες κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση και ανατέθηκαν μέσω διαδικασίας με διαπραγμάτευση και χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση σχετικής προκήρυξης.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι για τις επίμαχες συμβάσεις δεν τηρήθηκαν οι όροι που προβλέπονται στην οδηγία 92/50 (για τον συντονισμό των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων υπηρεσιών ) και στην οδηγία 2004/18 (για τον συντονισμό των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών) όσον αφορά τη χρήση της διαδικασίας με διαπραγμάτευση και χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση σχετικής προκήρυξης.

Προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει στην Ελληνική Κυβέρνηση προειδοποιητική επιστολή, δυνάμει του άρθρου 228 της συνθήκης ΕΚ, σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η Ελληνική Δημοκρατία για να συμμορφωθεί με την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 19 Απριλίου 2009 στην υπόθεση C-489/06 σχετικά με τη σύναψη από τα ελληνικά νοσοκομεία δημοσίων συμβάσεων προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έλαβε συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για να συμμορφωθεί με την προαναφερόμενη απόφαση και άρα, συνεκτιμώντας τις πληροφορίες που διαθέτει, η παράβαση συνεχίζεται.

Με την εν λόγω προειδοποιητική επιστολή η Επιτροπή εφιστά εξ άλλου την προσοχή της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας στις χρηματικές κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει το Δικαστήριο, δυνάμει του άρθρου 228 παράγραφος 2 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σε κράτος μέλος που δεν συμμορφώνεται με απόφασή του.

Ιστορικό

Η συνολική αξία των δημόσιων συμβάσεων στην ΕΕ – δηλ. οι αγορές εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εκτέλεσης δημοσίων έργων για λογαριασμό κυβερνήσεων και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας – εκτιμάται στο 16%περίπου του ΑΕΠ της Ένωσης. Οι ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες διαγωνισμού που απαιτούνται δυνάμει του κοινοτικού δικαίου συνεπάγονται μεγαλύτερο ανταγωνισμό, ισχυρότερα εχέγγυα κατά της διαφθοράς, καλύτερες υπηρεσίες και αποδοτικότερη σχέση κόστους-ποιότητας για τους φορολογουμένους.

Δυνάμει της συνθήκης ΕΚ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εξουσία να προσφύγει δικαστικώς - πρόκειται για την γνωστή διαδικασία επί παραβάσει – κατά κράτους μέλους το οποίο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τους κανόνες της ΕΕ.

Η διαδικασία επί παραβάσει αποτελείται από τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο το κράτος μέλος λαμβάνει προειδοποιητική επιστολή και έχει στη διάθεσή του δύο μήνες για να απαντήσει. Σε περίπτωση που είναι αναγκαία περαιτέρω συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ, η Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη. Και πάλι το κράτος μέλος έχει στη διάθεσή του δύο μήνες για να απαντήσει.

Εάν δεν διαβιβασθεί ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Λουξεμβούργο. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβληθεί πρόστιμο στην εκάστοτε χώρα, εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο