Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒ: Γεύμα εργασίας με τον Σ. Κουβέλη

Γεύμα εργασίας με επίσημο προσκεκλημένο τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Σπύρο Κουβέλη, διοργάνωσε ο ΣΕΒ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Λατινικής Αμερικής.

ΣΕΒ: Γεύμα εργασίας με τον Σ. Κουβέλη
Γεύμα εργασίας με επίσημο προσκεκλημένο τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Σπύρο Κουβέλη, διοργάνωσε ο ΣΕΒ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Λατινικής Αμερικής, στα γραφεία του Συνδέσμου, στις 8 Ιανουαρίου 2010.

Παρόντες ήταν οι Πρέσβεις και Εμπορικοί Ακόλουθοι όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινής, Μεξικού, Βραζιλίας, Χιλής, Περού, Ουρουγουάης, Βενεζουέλας, Παναμά, Κούβας).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες και οι στόχοι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα και σε στενή συνεργασία με τον ΣΕΒ και πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας με τη σημαντική αυτή περιοχή.

Καλωσορίζοντας τον κ. Υπουργό, τους αρμόδιους Διευθυντές του Υπουργείου Εξωτερικών και τους ξένους διπλωμάτες, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων κ. Θανάσης Λαβίδας σημείωσε ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτελούν μια δυναμικά αναπτυσσόμενη και αναδυόμενη αγορά με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσφέροντας όχι μόνο μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και μια εντυπωσιακή πληθυσμιακή κοινότητα 570 εκατομμυρίων καταναλωτών που μπορεί να απορροφήσει ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες ευρωπαϊκής προέλευσης.

Όπως τόνισε ο κ. Λαβίδας, οι διορατικές και δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις αξίζει να διερευνήσουν και να κατευθύνουν τα σχέδιά τους προς τις λατινοαμερικάνικες αγορές, ως μία από τις εναλλακτικές διόδους ανάπτυξης σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον διεθνώς.

Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ανέφερε ότι οι οικονομίες των χωρών αυτών έχουν επηρεασθεί σε πολύ χαμηλότερο βαθμό από τη διεθνή κρίση και εκτιμάται ότι στις επόμενες δεκαετίες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη με τη Βραζιλία και το Μεξικό να περιλαμβάνονται στις 5 μεγαλύτερες οικονομίες, προσφέροντας αξιόλογες ευκαιρίες για προσοδοφόρα επιχειρηματική δράση και εναλλακτικό προορισμό επενδυτικών και εμπορικών βλέψεων.

Προέτρεψε τις ελληνικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν το φιλελληνικό κλίμα, που επικρατεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και να διεκδικήσουν με αξιώσεις θέση στις αγορές αυτές καλύπτοντας τις ποικίλες ανάγκες που έχουν οι τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, ο κ. Αντωνόπουλος οι λατινοαμερικανικές εταιρίες μπορούν να συνάψουν συνεργασίες με ελληνικές εταιρίες είτε για να επενδύσουν στην Ελλάδα είτε για να χρησιμοποιήσουν τη χώρα μας ως βάση για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αξιοποιώντας την ισχυρή ελληνική επιχειρηματική παρουσία και δικτύωση.

Μετά την πρώτη επιχειρηματική αποστολή που συνδιοργάνωσαν με επιτυχία, προ διετίας, στη Βραζιλία και στη Χιλή, ο ΣΕΒ και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο προγραμματίζουν νέα αποστολή στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις εξωστρεφείς ελληνικές εταιρίες να διερευνήσουν από κοντά τις ευκαιρίες, να πραγματοποιήσουν επαφές και να αναζητήσουν συνεργασίες με τοπικές εταιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει απευθυνθεί πρόσκληση στον Υφυπουργό κ. Κουβέλη να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή με την ενεργό συμμετοχή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v