Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πακέτο" από το ΕΣΠΑ ζήτησε η Εκκλησία

Θέματα χρηματοδότησης της Εκκλησίας της Ελλάδας μέσω εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων συζήτησαν σήμερα η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Πακέτο από το ΕΣΠΑ ζήτησε η Εκκλησία
Θέματα χρηματοδότησης της Εκκλησίας της Ελλάδας μέσω εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων συζήτησαν σήμερα η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Μετά τη συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, η κ.Κατσέλη έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με το Μακαριότατο για το έργο της Εκκλησίας. Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό και στον τομέα της πρόνοιας και στον τομέα της ανάδειξης του πολιτιστικού κεφαλαίου μας, που είναι οι εκκλησίες μας και οι λατρευτικοί μας χώροι. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε, εν όψει και της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, τη δυνατότητα συνεργασιών, έτσι ώστε το κοινωνικό, αλλά και αναπτυξιακό έργο της Εκκλησίας, να στηριχθεί όσο γίνεται περισσότερο μέσω του αναπτυξιακού πλαισίου που αυτή τη στιγμή αναθεωρούμε.» 

Σε ερώτημα για το αν υπάρχει ικανοποιητική απορροφητικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η υπουργός τόνισε ότι όλο το κοινοτικό μας πλαίσιο έχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα, 3,5% μέχρι τώρα. Γι’ αυτό απλουστεύουν όλες τις διαδικασίες με το νόμο που φέρνουν στη Βουλή τον επόμενο μήνα και, ταυτόχρονα, αναθεωρούν στο περιεχόμενό του, έτσι ώστε τα χρήματα, τα οποία θα ξοδευτούν, να πιάσουν τόπο για το δημόσιο συμφέρον.

Σε ερώτημα για το αν θα δοθεί ένα μεγάλο ποσό από το ΕΣΠΑ στην Εκκλησία το οποίο είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, η κα. Κατσέλη τόνισε ότι υπήρχε μια προγραμματική συμφωνία, την οποία συζητήσε με το Μακαριότατο. Θα υπάρξει αναθεώρηση αυτής της σύμβασης, έτσι ώστε οι προτεραιότητες να ενταχθούν αρμονικά στο νέο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ, το οποίο θα έρθει στη Βουλή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο και των συζητήσεων που είχαμε με τους Περιφερειάρχες, αναθεωρείται το πρόγραμμα για να στηρίξει την πράσινη ανάπτυξη. Σε αυτό θα ενταχθούν τα προγράμματα της Εκκλησίας που αφορούν κυρίως στην πρόνοια και στη διαχείριση του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος δήλωσε τα εξής:

«Πρώτα απ’ όλα, και εγώ να δηλώσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να μιλήσω με την κ.Υπουργό για θέματα τα οποία μας αγγίζουν βαθύτατα. Βεβαίως, δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς. Πρέπει να δούμε τα θέματα τα οποία είναι μπροστά μας και ο καθένας να πει τις απόψεις του και να ακούσει και τις απόψεις της άλλης πλευράς. Εδώ υπήρξε μια σύμπτωση. Εμείς θέλουμε το αναπτυξιακό μας έργο, που αναφέρεται κυρίως στην αναστύλωση των μνημείων και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να βρει μια ανταπόκριση. Και αυτό βγήκε από τη συζήτηση, ότι είναι κοινό το ενδιαφέρον. Το δεύτερο έχει να κάνει με το προνοιακό έργο της Εκκλησίας, που είναι και μεγάλο και πλούσιο, και το οποίο δε στηρίζεται μόνο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και η ίδια η Εκκλησία με δικούς της πόρους και με δικές τις προσπάθειες, έχει ήδη αρχίσει μια σειρά από έργα προνοιακά που εξυπηρετούν το λαό μας. Έτσι, λοιπόν, υπήρξε σύμπτωση στις απόψεις μας ως προς την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και συγχρόνως την ανάπτυξη του προνοιακού έργου της Εκκλησίας, με ένα κυρίως σκοπό: Πώς θα εξυπηρετηθεί ο άνθρωπος για τον οποίο ενδιαφέρεται και η Πολιτεία και η Εκκλησία.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο