Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι έμποροι με τα «γεμάτα ταμεία»

Tην ώρα όπου η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αναζητεί ρευστότητα με το... δίκαννο, δεν λείπουν και εκείνοι οι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών όμιλοι στους οποίους η ρευστότητα περισσεύει!

Οι έμποροι με τα «γεμάτα ταμεία»
Tην ώρα όπου η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αναζητεί ρευστότητα με το... δίκαννο, δεν λείπουν και εκείνοι οι εισηγμένοι όμιλοι στους οποίους η ρευστότητα περισσεύει!

Βλέποντας, για παράδειγμα, κάποιος τις πρόσφατες εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της Jumbo (κλείνει χρήση στις 30 Ιουνίου) διαπιστώνει ότι το ταμείο της (221,5 εκατ. ευρώ) υπερκαλύπτει με άνεση το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού της (160 εκατ. ευρώ), εκ του οποίου το μεγαλύτερο μέρος (157,4 εκατ.) είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας και λήγει σε κάμποσα χρόνια!

Επιπλέον, επειδή οι ετήσιες λειτουργικές ταμειακές ροές της εταιρείας είναι πολύ μεγάλες (υπερβαίνουν σαφώς τα 100 εκατ. ευρώ), μπορούν να υπερκαλύψουν με άνεση τους φόρους, τα μερίσματα και τις δρομολογούμενες επενδύσεις, ενισχύοντας έτσι ολοένα και περισσότερο το καθαρό ταμείο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η Alpha Finance αναμένει πως θα προκύψουν θετικές ταμειακές ροές 400 - 500 εκατ. ευρώ κατά την πενταετία 2010 - 2014.

Με άλλα λόγια, μέσα στην επόμενη πενταετία θα υπάρξουν ταμειακές ροές ίσες με το 50% περίπου της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της εισηγμένης!

Και όλα αυτά από μια εταιρεία η οποία διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E, είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει νέα καταστήματα και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αμυνθεί αποτελεσματικά όσο καμία άλλη απέναντι στην κρίση. Ακόμη και οι πιο «σκληροί» αναλυτές φοβούνται περιορισμό της αύξησης στις συγκρίσιμες πωλήσεις (like for like) και όχι πτώση τους.

* Ο όμιλος Fourlis δημοσίευσε τις λογιστικές καταστάσεις του για το 2009, όπου εμφάνισε ταμείο 94,1 εκατ. ευρώ και κάπως λιγότερες (92,3 εκατ. ευρώ) μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις του ανέρχονταν γύρω στα 60 εκατ. ευρώ, ωστόσο διαθέτει περιουσιακά στοιχεία προς πώληση (π.χ. ακίνητη περιουσία), με αποτέλεσμα το ουσιαστικό άνοιγμα προς τις τράπεζες να τείνει προς οριακά επίπεδα.

Πέραν αυτών, το ιδιαίτερα θετικό λειτουργικό cash flow των ΙΚΕΑ και Intersport δίνει την ευχέρεια στη Fourlis όχι μόνο να χρηματοδοτήσει με άνεση το επενδυτικό της πρόγραμμα, αλλά και να συνεχίσει να διανέμει καλό μέρισμα.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης κυμαίνεται γύρω στα 460 εκατ. ευρώ και η περυσινή κερδοφορία των 31 εκατ. οδηγεί σε P/E στις 14,6 φορές. Οι αναλυτές, πάντως, βλέπουν για φέτος αυξημένη κερδοφορία, από έναν όμιλο που ξέρει να αμύνεται στην κρίση, που αυξάνει τον αριθμό των σημείων πώλησης και το 2010 δεν θα επιβαρυνθεί εκ νέου με την έκτακτη φορολογική εισφορά.

* Η δημοσίευση και των υπόλοιπων ετήσιων λογιστικών καταστάσεων αναμένεται να αναδείξει και άλλες εισηγμένες του εμπορικού κλάδου με άριστη ρευστότητα και ελκυστικούς δείκτες.

Όπως πιθανότατα τη Rilken, η οποία, με κεφαλαιοποίηση μόλις γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, αναμένεται να παρουσιάσει μονοψήφιο δείκτη P/E, μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, διαθέσιμα κάποιων εκατ. ευρώ και ένα μεγάλο ακίνητο στη Νέα Κηφισιά (οι παλιές εγκαταστάσεις) προς πώληση...

* «Συνήθεις ύποπτοι» για υπερβάλλουσα ρευστότητα στον εμπορικό κλάδο είναι επίσης και άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Ζάμπα (πέρα από τα ακίνητα που διαθέτει, ο τραπεζικός δανεισμός της είναι μηδενικός και το ταμείο της «συναγωνίζεται» την κεφαλαιοποίησή της στο ταμπλό), αλλά και η Στέλιος Κανάκης, που λέγεται ότι θα κλείσει με θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μείον δάνεια) και μάλιστα με ποσό κάπως μεγαλύτερο από αυτό του εννεαμήνου του 2009.

* Αυτό δεν σημαίνει ότι και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν διαθέτουν πολύ ικανοποιητική ρευστότητα. Για παράδειγμα, η εισηγμένη Σαράντης στις 30/9/2009 διέθετε καθαρό δανεισμό (δάνεια μείον ταμείο και χρεόγραφα) κάτι λιγότερο από 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29 εκατ. ήταν μακροπρόθεσμα. Με δεδομένες τις σαφώς θετικές ταμειακές ροές του ομίλου, υπολογίζεται ότι με τους υπάρχοντες ρυθμούς είναι θέμα λίγων ετών προκειμένου ο δανεισμός να μηδενιστεί πλήρως.

--- Θα μπορούσαν να παίξουν επίθεση...

Πέρα όμως από τις παραπάνω εταιρείες του εμπορικού κλάδου, υπάρχουν κάμποσες άλλες εισηγμένες στις οποίες τα μετρητά περισσεύουν, όπως για παράδειγμα οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου κ.λπ.

Υπάρχει επίσης μια άλλη σειρά επιχειρήσεων που έχει την ευχέρεια να εκμεταλλευτεί πιθανές συγκυρίες και να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις μέσα στο 2010 και ενδεικτικά αναφέρουμε τις Τιτάν, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Eurobank Properties, Trastor, Alpha Αστικά Ακίνητα, MIG Real Estate, Πετρόπουλος κ.ά.

* Αναδημοσίευση από το 624ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 5 - 9 Μαρτίου 2010

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v