Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Νέες στρατηγικές κόντρα στην κρίση

Με ποιους τρόπους σχεδιάζουν φέτος να διαχειριστούν την οικονομική ύφεση οκτώ εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑ - Ενδεικτικά παραδείγματα αντίδρασης για ΜΟΗ, ΑΡΒΑ, ΑΡΑΙΓ, ΦΟΡΘ, ΠΕΤΡΟ, ΜΠΕΛΑ, ΦΡΛΚ και ΓΕΒΚΑ.

Εισηγμένες: Νέες στρατηγικές κόντρα στην κρίση
Με ποιους τρόπους σχεδιάζουν φέτος να διαχειριστούν την οικονομική ύφεση οκτώ εισηγμένες εταιρίες στο Χ.Α. - Ενδεικτικά παραδείγματα αντίδρασης για ΜΟΗ, ΑΡΒΑ, ΑΡΑΙΓ, ΦΟΡΘ, ΠΕΤΡΟ, ΜΠΕΛΑ, ΦΡΛΚ και ΓΕΒΚΑ.

Σε δεύτερη μοίρα θέτουν για φέτος το ύψος των κερδών τους οι περισσότερες εισηγμένες εταιρίες της Σοφοκλέους, εστιάζοντας περισσότερο στη διατήρηση υγιών λογιστικών καταστάσεων (καλή ρευστότητα, αποφυγή επισφαλειών) αλλά και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών έτσι ώστε να επωφεληθούν σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Με δεδομένο ότι για φέτος αναμένεται έντονα αρνητικό ΑΕΠ (για μέγεθος από -1,5% έως και -4% μιλούν οι αναλυτές), οι διοικήσεις των περισσότερων επιχειρήσεων θεωρούν αδύνατο να πιάσουν ακόμη και τις περυσινές τους επιδόσεις και πρωτίστως επιθυμούν να αποφύγουν τις παγίδες που κρύβει ένα αβέβαιο περιβάλλον πρωτόγνωρης ύφεσης.

Οι πλέον ισχυρές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση μέσω εξαγορών, επενδύσεων και διεύρυνσης μεριδίων αγορών. Άλλες προσπαθούν να αμυνθούν μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου, αναδιαρθρώσεις δανείων και πωλήσεις συμμετοχών και ακινήτων. Και άλλες τέλος -δυστυχώς- απλώς κάνουν την προσευχή τους…

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπει τη φετινή χρονιά η διοίκηση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, με δεδομένο βέβαια ότι κάτω από το 10% του κύκλου εργασιών της κατευθύνεται στην ελληνική αγορά: "Στο τρέχον έτος θα συνεχίσουμε να είμαστε επικεντρωμένοι στη διαχείριση του ισολογισμού μας και έτοιμοι να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που αποκομίσαμε από τις δράσεις και τα μέτρα που εφαρμόσαμε, με τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης" (η εισηγμένη πέρυσι μείωσε δραστικά τα έξοδα και τα δάνεια, ενώ προχώρησε και σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου).

Η διοίκηση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά αφήνει επίσης ανοιχτό και το σενάριο νέων εξαγορών: "Αξιολογούμε ευκαιρίες που θα μπορούσαν να εναρμονιστούν στρατηγικά με την υφιστάμενη δραστηριότητά μας και να ενδυναμώσουν την ανταγωνιστική μας θέση".

Η Motor Oil προβλέπει ότι το ποσοστό πτώσης της ζήτησης στην αγορά των πετρελαιοειδών φέτος θα είναι μονοψήφιο και απέναντι στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει να αντιτάξει: α) την αναμενόμενη έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά των πρατηρίων της Shell, β) την εκκίνηση της λειτουργίας της νέας μονάδας, όπου θα παράγονται πωλήσεις προϊόντων που μέχρι σήμερα εισάγονταν.

Ρόλο-κλειδί βέβαια για τα φετινά αποτελέσματα θα παίξει και η πορεία του περιθωρίου διύλισης, που έπειτα από τον ιστορικό πάτο του τελευταίου τριμήνου του 2009 άρχισε να ανακάμπτει.

Η Shell (και συγκεκριμένα ο κλάδος λιπαντικών της, του οποίου η εξαγορά ολοκληρώθηκε) θα κληθεί να στηρίξει φέτος τα αποτελέσματα της Π. Πετρόπουλος, καθώς το 2010 ξεκίνησε με πτώση πωλήσεων για τις περισσότερες από τις δραστηριότητες. Παράλληλα, εξετάζει και κάποιες άλλες πιθανές ευκαιρίες εξαγορών, εκμεταλλευόμενη την ικανοποιητική της ρευστότητα.

H Aegean Airlines προβλέπεται να είναι φέτος από τις λίγες κερδοφόρες αεροπορικές εταιρίες στην Ευρώπη, ωστόσο αποφάσισε τη συγχώνευσή της με την Olympic Air προκειμένου οι δύο αεροπορικές να εκμεταλλευτούν την κρίση στο κλάδο, κερδίζοντας μερίδια αγοράς στα δρομολόγια εξωτερικού και αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους.

Κανονικά συνεχίζουν τα επεκτατικά τους προγράμματα η Jumbo και η Fourlis Συμμετοχών, με στόχο να επεκτείνουν τα δίκτυα και να κερδίσουν μερίδια αγοράς. Και οι δύο εμπορικές εταιρίες σημειώνουν ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές, με την Jumbo να έχει θετικό καθαρό ταμείο και τη Fourlis Συμμετοχών περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο κατόπιν σχεδιασμού για πώληση μη λειτουργικού ακινήτου για την εταιρία.

Η Forthnet θα επηρεαστεί προφανώς και αυτή από την οικονομική κρίση (όξυνση ανταγωνισμού και στις τηλεπικοινωνίες), σύμφωνα όμως με την Alpha Finance θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το story του "φθηνού αλλά αξιόπιστου εναλλακτικού παρόχου του ΟΤΕ".

Σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο, η Forthnet καλείται να επωφεληθεί από δύο γεγονότα: πρώτον, από τους περιορισμούς που θέτουν οι Αρχές στην πολιτική τιμών του ΟΤΕ και, δεύτερον, από το ότι με την ένταση της οικονομικής κρίσης οι καταναλωτές τείνουν να είναι περισσότερο ευαίσθητοι σε θέματα τιμών. Η πρόβλεψη επίσης των αναλυτών για θετικές ταμειακές ροές δίνει την ευχέρεια στη Forthnet για απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων.

Η Γενική Εμπορίου πέρυσι σημείωσε κέρδη οριακά ανώτερα του 1 εκατ. ευρώ (πρόταση για διανομή μερίσματος 0,015 ευρώ ανά μετοχή), μειώνοντας παράλληλα δραστικά τον καθαρό της δανεισμό. Διαθέτοντας το όπλο της υγιούς κεφαλαιακής διάρθρωσης, φέτος θα στοχεύσει στη διεύρυνση των μεριδίων της αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, γνωρίζοντας ότι το 2010 ξεκίνησε με χειρότερους οιωνούς σε σχέση με το 2009. Στόχος της επίσης είναι να αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v