Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 150%

Η ελληνική κρίση αλλά και οι επιπτώσεις στην ευρωζώνη αποτελούν το βασικό θέμα του εβδομαδιαίου βρετανικού περιοδικού "Economist", όπου προβλέπεται ότι το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2014!

Economist: Το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 150%
Η ελληνική κρίση αλλά και οι επιπτώσεις στην ευρωζώνη αποτελούν το βασικό θέμα του εβδομαδιαίου βρετανικού περιοδικού "Economist", όπου προβλέπεται ότι το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2014!

Υπό τον τίτλο "Τρία χρόνια για να σωθεί το ευρώ", το άρθρο του "Economist" υποστηρίζει η απόφαση δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα απλώς "αγοράζει" χρόνο τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για το σύνολο της ευρωζώνης και συνιστά προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης "να χρησιμοποιήσουν με σοφό τρόπο" τον χρόνο που κέρδισαν.

Ιδιαίτερα επιθετικό, δε, το εξώφυλλο του περιοδικού στο οποίο εικονίζεται η προτομή αρχαίου Έλληνα (το πιθανότερο του Πλάτωνα) με γεμάτο το στόμα από χαρτονομίσματα του ευρώ, στο πλάι της οποίας υπάρχει η επιγραφή: "Παρακαλώ στηρίξτε αυτήν την έκθεση. Μαζί με αυτήν τις Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και τις ευρωπαϊκές τράπεζες".

- Χρέος στο 150% του ΑΕΠ έως το 2014

Κατά το "Economist", οι προοπτικές του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιο δυσμενείς απ’ ό,τι παραδέχονται τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ευρωζώνη. Ακόμη και εάν η Ελλάδα εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο 10% του ΑΕΠ, στην επόμενη 5ετία, θα συνεχίσει να έχει ανάγκη είτε περαιτέρω στήριξης είτε αναδιάρθρωσης του χρέους της.

"Βάσει ακόμη και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων, υπολογίζουμε ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα φθάσουν στα 67 δισ. ευρώ ή ακόμη υψηλότερα εντός των επόμενων ετών. Υπό αυτό το πρίσμα, το χρέος της χώρας θα φθάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2014, δηλαδή επίπεδο το οποίο έχει κατορθώσει να ξεπεράσει μόνο η Ιαπωνία", τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. 

Το "Economist" τονίζει ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωζώνης. Πρώτον, τα ελληνικά προβλήματα θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην Πορτογαλία, στην Ισπανία ή ακόμη και στην Ιταλία και η ευρωζώνη δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να στηρίξει και αυτές τις χώρες.

Δεύτερον, η έκθεση των τραπεζών της ευρωζώνης στην Ελλάδα είναι ύψους 120 δισ. ευρώ, με τα 70 δισ. να υπολογίζεται ότι έχουν επενδυθεί σε ελληνικά ομόλογα. Ελληνική χρεοκοπία θα άφηνε με ιδιαίτερα δύσκολη ως προς τη διαχείριση "τρύπα" τους ισολογισμούς των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v