Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2010

Συνολικά σταθερή εμφανίζεται η τουριστική κίνηση στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ επιμέρους στοιχεία επιτρέπουν την αισιοδοξία, αναφέρει ο κ. Τριβυζάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού.  

Τουρισμός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2010
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις για την πορεία του τουρισμού το 2010, αξιολογώντας τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, όπου καταγράφεται ανάκαμψη της εισροής επισκεπτών κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΠΟΕΤ), η ροή επισκεπτών από την Ευρώπη είναι σαφώς μειωμένη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η κίνηση από τις ΗΠΑ είναι αυξημένη κατά περίπου 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2009, ενώ και η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία είναι επίσης αυξημένη. 

«Η συνολική εικόνα είναι στάσιμη, αλλά η τόνωση της κίνησης από τις ΗΠΑ -από όπου ξεκίνησε η κρίση- μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια», λέει ο κ. Μάριος Τριβυζάς, πρόεδρος της ΠΠΟΕΤ. Ο ίδιος υπογραμμίζει ωστόσο τη σχετικότητα των στοιχείων αφού, όπως επισημαίνει, το περασμένο έτος η έλευση τουριστών από τις ΗΠΑ ήταν κατά 50% μικρότερη έναντι του 2008.

Η ομιλία του πρωθυπουργού την Τετάρτη στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η ανακοίνωση δέσμης μέτρων για τον τουρισμό δείχνουν τη στρατηγική σημασία που θα έχει στα επόμενα έτη η πορεία του τουρισμού για την εύθραυστη ελληνική οικονομία. Μέτρα όπως η άρση του καμποτάζ, λένε επαγγελματίες του κλάδου, είναι στη σωστή κατεύθυνση και δείχνουν ότι το κράτος αρχίζει να κινείται - αν και, όπως επισημαίνουν, τα δαπανώμενα για τη διαφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ποσά παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για τη διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό προβλέπει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο budget της Τουρκίας είναι στα 50 εκατ. ευρώ μόνο για την αγορά των ΗΠΑ.

Ορισμένοι τουριστικοί επιχειρηματίες είναι επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους για το 2010, αφού, όπως επισημαίνουν, η τάση των τελευταίων ετών είναι ακόμα και οι ξένοι να κάνουν τις κρατήσεις τους την τελευταία στιγμή ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Οι ίδιοι ποντάρουν αρκετά στις «προσφορές της τελευταίας στιγμής» που θα επιχειρήσει ο κλάδος από τον Μάιο και μετά, οι οποίες, όπως και πέρυσι, εκτιμούν ότι θα βελτιώσουν πολύ την εικόνα.   

Ο κ. Τριβυζάς εκτιμά ότι «μια πιθανή πρόβλεψη τώρα είναι ότι το 2010 θα φτάσουμε τα 12 εκατ. επισκέπτες από 12,7 εκατ. που ήταν η περυσινή μας επίδοση», λέει ο κ. Τριβυζάς, θυμίζοντας ωστόσο ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2008, την καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών, ο αριθμός των επισκεπτών είχε διαμορφωθεί στα 13,622 εκατ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v