Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον εισαγγελέα δεκάδες σκάνδαλα στην υγεία

Στον εισαγγελέα έχουν σταλεί δεκάδες υποθέσεις σκανδάλων με προμήθειες και συνταγογράφηση σε νοσοκομεία. Η ζημιά από τις υποθέσεις αυτές για το δημόσιο ξεπερνά τα 7,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στον εισαγγελέα δεκάδες σκάνδαλα στην υγεία
Στον εισαγγελέα έχουν σταλεί δεκάδες υποθέσεις σκανδάλων με προμήθειες και συνταγογράφηση σε νοσοκομεία.

Η ζημιά από τις υποθέσεις αυτές για το δημόσιο ξεπερνά τα 7,3 εκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει από έγγραφο που έστειλε την Παρασκευή στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο ο γενικός επιθεωρητής υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) κ. Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι τα στοιχεία εστάλησαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές λόγω ύπαρξης αποχρωσών ενδείξεων διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Στις εν λόγω υποθέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται εβδομήντα δύο (72) πορίσματα ελέγχου, τριακοσίων δύο (302) συμβάσεων μεταξύ της SIEMENS και Νοσοκομείων, τα οποία μετά την υποβολή τους από το ΣΕΥΥΠ στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής διαβιβάσθηκαν από τον ίδιο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Συνοπτικά το έτος 2010 ογδόντα (80) από τα πορίσματα ελέγχου διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ είκοσι τέσσερα (24) διαβιβάσθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο μετά από τον καταλογισμό από τους Επιθεωρητές της ζημίας του Δημοσίου.

Η συνολική καταλογισθείσα ζημία του Δημοσίου για τα πιο πάνω πορίσματα ανέρχεται στο ποσό των 7.332.866€, ενώ από τους ελέγχους στις κάρτες μετακίνησης ΑμεΑ που εκδίδονται σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ εξοικονομήθηκαν από επιστροφές περίπου 2.500.000€.

Ολιγωρία

Ο Κ. Σαμπατακάκης μίλησε σε σύσκεψη διοικητών νοσοκομείων, υπό τον υπουργό Υγείας.

Ο Γενικός Επιθεωρητής κάλεσε τους διοικητές να ανταποκρίνονται άμεσα στα πορίσματα που τους στέλνει ώστε να ελαχιστοποιείται η ζημιά για το Δημόσιο. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός διοικητή στον οποίο απέστειλε πόρισμα που αφορούσε το νοσοκομείο του. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη , η ζημιά που προέκυπτε από την υπόθεση ήταν της τάξης του 1 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω διοικητής δεν έλαβε κανένα μέτρο και οι επιθεωρητές της Υγείας επανήλθαν με νέο έλεγχο, ο οποίος αυτή τη φορά κόστισε στο νοσοκομείο 2,5 εκ. ευρώ.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε και ο κ. Λοβέρδος, λέγοντας ότι από την προσπάθεια που καταβάλουμε τώρα θα εξαρτηθεί η καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας , από την οποία θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Οι υποδιοικητές της Α’ και Β’ υγειονομικής περιφέρειας κ.κ ‘Αγγελος Παπαδόπουλος και Σωτήρης Ζώτος, ανέφεραν ότι μειώθηκαν το 2010 κατά 17,7% και 23% αντίστοιχα οι δαπάνες στα νοσοκομεία που διοικούν.

Ο γ.γ Υγείας κ. Νίκος Πολύζος κάλεσε τους διοικητές να είναι πιο αυστηροί στις εκτιμήσεις τους για τις δαπάνες, σημειώνοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι εκτιμήσεις τους αποκλίνουν από τα πραγματικά μεγέθη.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι ο πρώτος μήνας του έτους θα δείξει σε ένα βαθμό την τάση των οικονομικών μεγεθών.


πηγή: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο