Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τσεκούρι" στις επικουρικές συντάξεις

Έσοδα 7,2 δισ. ευρώ προσδοκά το Υπουργείο Εργασίας ως το 2015. Δεν επιβάλλεται νέο πλαφόν στις συντάξεις ενώ υπάρχει ενδεχόμενο αναπροσαρμογών των επικουρικών για τους σημερινούς συνταξιούχους.

Τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις
Έσοδα 7,2 δισ. ευρώ προσδοκά το Υπουργείο Εργασίας ως το 2015. Δεν επιβάλλεται νέο πλαφόν στις συντάξεις ενώ υπάρχει ενδεχόμενο αναπροσαρμογών των επικουρικών και για τους σημερινούς συνταξιούχους, ανέφερε η Λ. Κατσέλη όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. 

Το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να εξοικονομήσει το Υπουργείο Εργασίας στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, ενώ όπως αναφέρθηκε, είναι ενδεχόμενο, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που θα υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών να επηρεάσουν και τους σημερινούς συνταξιούχους, κυρίως εκείνους που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις.

Αυτά αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν με τους δημοσιογράφους η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης και η Γενική Γραμματέας Άννα Στρατινάκη.

Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν 3,4 δισ. από την αύξηση των εσόδων και 3,5 δισ. από τη μείωση των δαπανών και πρόσθεσε πως η προσπάθεια για την επίτευξη του αυτού του στόχου θα αναπτυχθεί σε 5 βασικούς άξονες. Τη διασφάλιση των θεσμοθετημένων πόρων με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η μείωση της αδήλωτης εργασίας από το 26% στο 16% και η ένταξη 480.000 εργαζομένων στη νόμιμη εργασία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η «τρόικα» έχει αποδεχθεί το σχεδιασμό του Υπουργείου σχετικά κυρίως με το θέμα της αναπροσαρμογής των δαπανών, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι είμαστε σε συνεχή διάλογο και συνεννόηση με τους εταίρους μας όπως έχουμε και πλήρη συνείδηση ότι έχουμε αναλάβει την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Οι δεσμεύσεις είναι δεδομένες, είπε η Υπουργός Εργασίας, «αλλά οι αναπροσαρμογές επιβάλλονται από τις εξελίξεις».

Η Υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε τη μείωση των αποδοχών κατά 5% στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) για το 2011 και κατά 2,7% σε σχέση με το 2010, ενώ αν συνυπολογιστεί το ύψος του πληθωρισμού η μείωση αγγίζει το 9,3% γεγονός που είχε αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Στις επιπτώσεις τις οποίες της μείωσης των αμοιβών και κυρίως της ανεργίας αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης που τόνισε ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα στήριξης της εργασίας που συγκράτησαν όπως είπε την ανεργία στο 15% ενώ διαφορετικά θα είχε εκτοξευτεί στο 18%.

Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών 100.000 ανέργων,επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, κοστίζει στα Ταμεία 840 εκ. ευρώ το μήνα, ενώ παράλληλα η αύξηση της ανεργίας κατά 3% επέφερε απώλειες 960 εκ. ευρώ. Μείωση εσόδων κατά 800 εκατ. ευρώ επέφεραν οι μειώσεις των αποδοχών. Συνολικά οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας συνεπάγονται για τα Ταμεία απώλειες 2,6 δις σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της μείωσης επικουρικών συντάξεων μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών, επανέλαβε ότι οι μειώσεις θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους, όσους δηλαδή θα βγουν στη σύνταξη μετά την 1/1/2012, δεν απέκλεισε όμως την πιθανότητα να υπάρξουν προσαρμογές και για τους ήδη συνταξιούχους. «Δεν μπορεί είπε χαρακτηριστικά να συνεχίσει κάποιος να λαμβάνει 800 ευρώ επικουρική σύνταξη, όταν ο συνταξιούχος του ιδίου κλάδου θα λαμβάνει 200. Διευκρίνισε πάντως ότι οι όποιες προσαρμογές θα γίνουν με αίσθημα δικαιοσύνης και σε σχέση με το ύψος της κύριας σύνταξης.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η Κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει πλαφόν στις συντάξεις ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι δεν εξετάζεται η επιβολή τέτοιου μέτρου, ωστόσο η Κυβέρνηση στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών θα επιδιώξει την εφαρμογή της κειμένης νομοθεσίας η οποία όπως είπε δεν εφαρμόζεται σήμερα από ορισμένα Ταμεία.

Με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται πλαφόν 2.350 ευρώ για την σύνταξη από ένα ταμείο περί τα 2.700 ευρώ για τη διαδοχική ασφάλιση και 3.650 για όσους παίρνουν δυο συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο