Έτοιμοι αγοραστές για 4 "ασημικά"!

Οι πρώτοι μνηστήρες για Τ.Τ., ΟΛΠ και ΕΥΑΘ. Στην D.T. το 10% του ΟΤΕ. "Χαιρετίζει" η αγορά το πρόγραμμα. Ζητά διευκρινίσεις για το πού παραχωρείται το management. Πώς θα λειτουργεί το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Έτοιμοι αγοραστές για 4 ασημικά!
Τα αντανακλαστικά της αγοράς επιτυγχάνει επιτέλους να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση καθώς μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της νέας εκδοχής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων φάνηκαν και οι πρώτοι μνηστήρες για το Τ.Τ., τον ΟΛΠ και την ΕΥΑΘ, ενώ δεδομένη θεωρείται η πώληση επιπλέον 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε εκτενώς το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που εκτείνεται μόνο στην τριετία 2011-13 και στοχεύει στη συγκέντρωση έως 17 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη σύσταση Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας (sovereign wealth fund), επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του Euro2day (Σχέδιο δανεισμού με ενέχυρο τα ασημικά), το οποίο θα έχει την ευθύνη προώθησης των αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και πιθανώς την ευθύνη για την επαναγορά ελληνικού χρέους με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν.

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες εκδοχές που παρουσίασε η κυβέρνηση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα διάθεσης πακέτων, αν και όχι σφιχτά, καθώς και αναλυτικότερη παρουσίαση δράσεων.

Ειδικότερα, περιγράφει σαφέστερα και για πρώτη φορά ότι θα υπάρξει τιτλοποίηση εσόδων για αυτοκινητοδρόμους καθώς και το πώς θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία μέσω σύστασης εταιριών ειδικού σκοπού στις οποίες θα εισφέρουν τα ακίνητα αποκτώντας μετοχές οι φορείς του Δημοσίου.

Το σημαντικότερο, όμως, σύμφωνα με τραπεζίτες και χρηματιστές, είναι ότι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είναι περισσότερο εμπροσθοβαρές γιατί προβλέπει τη διάθεση ποσοστού έως 16% του ΟΤΕ σύντομα (μέχρι το τέλος Ιουνίου) και την πώληση ποσοστών σε Τ.Τ., ΟΛΠ, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους.

"Επιτέλους, φαίνεται η κυβέρνηση κάτι να κατάλαβε", δήλωσε στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για θετικό βήμα. "Ξεκινάμε από τα εύκολα όπως η πώληση του ΟΤΕ, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε", συμπληρώνει, σημειώνοντας την πολιτική σημασία της διάθεσης τον Ιούνιο του 10% του ΟΤΕ.

Διάθεση του 10% του ΟΤΕ έως το συμβούλιο κορυφής του Ιουνίου

Ειδικότερα για τον ΟΤΕ, προβλέπεται το Δημόσιο να ασκήσει σύντομα το δικαίωμα προαίρεσης (put option) για την πώληση του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του στην Deutsche Telekom, ενώ ταυτόχρονα θα εξεταστεί και η πώληση και του υπόλοιπου ποσοστού ( 6%) που κατέχει απευθείας το Δημόσιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, με βάση πληροφορίες, να έχει μεταβιβαστεί το 10% του ΟΤΕ στην D.T. μέχρι και το συμβούλιο κορυφής του Ιουνίου, ώστε ο πρωθυπουργός να έχει να επιδείξει μαζί με την ψήφιση των μέτρων (προβλέπεται να έχουν ψηφιστεί έως τις 6 Ιουνίου) απτό δείγμα αποκρατικοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία του 2008 το Δημόσιο έχει το δικαίωμα έως το τέλος του έτους πουλώντας το 10% να εισπράξει υπερτίμημα (premium) 15% σε σχέση με τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί 20 ημέρες πριν από την ενημέρωση της D.T. για τη συναλλαγή.

Η πρόθεση του Δημοσίου να πουλήσει το σύνολο του ποσοστού του συνεπάγεται την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και την ολική μεταβίβαση του management στην Deutsche Telekom. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών σε σχέση με ό,τι προεκλογικά αλλά και τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της διακήρυσσε η κυβέρνηση.

Πρώτος "μνηστήρας" για το Τ.Τ. η Εθνική

Υψηλό για τη συγκυρία ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και για την απόκτηση του 34%, +10%, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που θα πουλήσουν το Δημόσιο και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα θα συμπεριλαμβάνεται στους διεκδικητές με πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλη μία τουλάχιστον τράπεζα.

Η κυβέρνηση εξέτασε την πιθανότητα της πώλησης του Τ.Τ. αφού πρώτα επαναγοράσει το Δημόσιο, τα κρατικά ομόλογα που κατέχει, προκειμένου να αυξήσει την αξία του, λύση που σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε προς το παρόν, δεν αποκλείεται όμως να επανέλθει αν κριθεί από τους συμβούλους ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει σημαντικά το ενδιαφέρον και επομένως το τίμημα.

Cosco για ΟΛΠ, Suez για ΕΥΑΘ

Ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού έως 75% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ αναμένεται, με βάση τραπεζικές πηγές, να επιδείξει ο κινεζικός κολοσσός Cosco, που έχει αναλάβει ήδη τη μακροχρόνια εκμετάλλευση της μιας προβλήτας. Η θεαματική αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά, μετά την άρση του καμποτάζ, και οι συνολικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσει η χώρα ανοίγουν νέους ορίζοντες για τον ΟΛΠ και την παρουσία της Cosco στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της πώλησης ποσοστού μέχρι 40% της ΕΥΑΘ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Η Suez συμμετέχει ήδη με μικρό ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο και γνωρίζει από μέσα την εταιρία. Οι Γάλλοι περιλαμβάνονταν, όπως και η επίσης γαλλική Veolia, στους ενδιαφερομένους του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση και ακύρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ζητούνται διευκρινίσεις για την εκχώρηση management

Τραπεζίτες και χρηματιστές σημειώνουν, πάντως, ότι το πρόγραμμα παραμένει θολό ως προς το αν οι μετοχοποιήσεις συνοδεύονται από εκχώρηση management, ενώ γκρίνιες διατυπώνονται και για επιμέρους κινήσεις όπως το γεγονός ότι φέτος θα επεκταθεί η σύμβαση του ΟΠΑΠ ως αποκλειστικού παρόχου τυχερών νόμιμων παιχνιδιών κατά μία 20ετία (μέχρι το 2041) και του χρόνου θα προβλέπεται η πώληση.

Η επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ θα αφαιμάξει τον Οργανισμό από το σύνολο σχεδόν των ταμειακών του διαθεσίμων υπέρ του Δημοσίου, παράγοντας που πιθανώς θα ασκήσει βραχυπρόθεσμα πίεση στη μετοχή, από την άλλη όμως θα αυξήσει την αξία του οργανισμού και επομένως το τίμημα στο οποίο προσβλέπει το Δημόσιο από την πώληση του 34%.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v