Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρίες:Υπέρ αναδιάρθρωσης χρέους 7 στις 10

Τη βαθιά ριζωμένη στο DNA των επιχειρήσεων κρατικοδίαιτη λογική των επιχορηγήσεων παρελθόντων ετών αποτυπώνει έρευνα της TNSICAP, ενώ προκύπτει πως 7 στις 10 είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Εταιρίες:Υπέρ αναδιάρθρωσης χρέους 7 στις 10
Τη βαθιά ριζωμένη στο DNA των επιχειρήσεων κρατικοδίαιτη λογική των επιδοτήσεων - επιχορηγήσεων παρελθόντων ετών και το εσωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, ποσοτική έρευνα με θέμα "Οι επιπτώσεις του μνημονίου στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα", από την οποία προκύπτει επίσης ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν ότι το δημόσιο χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί διότι δεν είναι βιώσιμο.

Αν και ο βασικός κορμός της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΣΜΑ (Σύνδεσμος Εταιριών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος) από την TNSICAP και παρουσιάστηκε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, εστιάζει στις επιπτώσεις του μνημονίου στις επιχειρήσεις, όπου επιβεβαιώνεται η βαθιά κρίση - ύφεση που πλήττει την ελληνική αγορά, εντούτοις μέσα από αυτήν αναδεικνύονται και κάποια ποιοτικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν την αδυναμία μέρους του επιχειρηματικού κόσμου να αντιδράσει και να απαγκιστρωθεί από παλαιές πρακτικές και λογικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα "τι θα μπορούσε να κάνει το κράτος προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων" (πολλές απαντήσεις) ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ήτοι το 72%, απάντησε "να δώσει επιδοτήσεις - επιχορηγήσεις".

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 83%, ζητά να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για προώθηση καινοτομιών, το 85% να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να απελευθερωθούν οι αγορές, 9 στις 10 εταιρίες ζητούν να ενισχυθεί η ρευστότητα, ενώ ποσοστό 92% υποστηρίζει να δοθούν κίνητρα στις εταιρίες για νέες επενδύσεις και αντίστοιχο ποσοστό να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση.

Την ίδια ώρα, και σε ό,τι αφορά τους στόχους του επιχειρηματικού κόσμου, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο βασικός είναι η επιβίωση, ακολουθούμενος από την προσπάθεια για διατήρηση της θέσης τους στην αγορά.

Το θέμα της επιβίωσης της επιχείρησης είναι βασικό για ποσοστό 44% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα και η διατήρηση της θέσης της επιχείρησης στην αγορά για το 23%.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός πως για ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό -23%- ο στόχος είναι η ανάπτυξη στην ελληνική αγορά, η οποία ως γνωστόν έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση, ενώ μόνο το 13% απάντησε πως ο στόχος είναι η επέκταση στο εξωτερικό.

Ποσοστά και απαντήσεις, που καλώς ή κακώς επιβεβαιώνουν ότι ακόμη και σήμερα, όπου 9 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί μάλλον αρνητικά ή αρνητικά από την κρίση, και εξίσου μεγάλο ποσοστό ότι το μνημόνιο θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην κερδοφορία όσο και στις πωλήσεις τους και στο μέλλον, παραμένουν προσηλωμένα σε ένα εσωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης.

Ενδιαφέρον πάντως έχει και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 73% όσων δηλώνουν ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

Ιδιαίτερα υψηλό αυτό το ποσοστό, το οποίο προκαλεί όχι μόνο ενδιαφέρον αλλά και ερωτήματα για το εάν μέσω της αναδιάρθρωσης εννοούν κούρεμα του χρέους ή επιμήκυνση, ή οι επιχειρήσεις - επιχειρηματίες συγχέουν την αναδιάρθρωση των εταιρικών τους χρεών με τις τράπεζες με το κρατικό χρέος.

Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι το μνημόνιο αξιολογείται από τις επιχειρήσεις ως κάτι που εμποδίζει βραχυχρόνια τη βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της χώρας όσο και των επιχειρήσεων σε ποσοστό 69%, ενώ 4 στις 10 θεωρούν ότι μπορεί να συμβάλει μακροχρόνια στην ανάπτυξή τους.

Από την άλλη πλευρά, 9 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες από τους όρους και τα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο, με τις επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών να εμφανίζονται λιγότερο δυσαρεστημένες από αυτό.

Την ίδια ώρα, η συνδρομή του Δημοσίου στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα κρίνεται ανεπαρκής σε συντριπτικό ποσοστό 97%, με την ίδια άποψη να κυριαρχεί σε κάπως μικρότερο βαθμό για την Ε.Ε., το ΔΝΤ, την ΕΚΤ (74%) και τους κοινωνικούς εταίρους (80%).

Ένα εξίσου σημαντικό ποσοτικό στοιχείο που χτυπάει καμπανάκι είναι ότι αυξάνει το ποσοστό των επιχειρήσεων που λόγω κρίσης θα φρενάρουν τις επενδύσεις και εκείνων που θα μειώσουν το προσωπικό του.

Συγκεκριμένα, το 48% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων στο επόμενο έτος ως επακόλουθο της επίδρασης των μέτρων του μνημονίου, έναντι 46% το προηγούμενο έτος, ενώ ποσοστό 46% από 38% δήλωσε ότι θα μειωθούν οι επενδύσεις.

Παρ’ όλα αυτά, από τις απαντήσεις που δόθηκαν στη συγκεκριμένη ερώτηση στο σκέλος των πωλήσεων και της κερδοφορίας διακρίνεται ελαφρά βελτίωση.

Ειδικότερα, μείωση της κερδοφορίας του βλέπει το 63% από 76% το προηγούμενο έτος, ενώ μείωση των πωλήσεων αναμένει το 62% από 69% το προηγούμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο