Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι Έλληνες προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό

Μαύρη πέτρα πίσω τους προτιμούν να ρίξουν οι Έλληνες εργαζόμενοι εάν βρεθούν εκτός εργασίας παρά να εργαστούν σε μια ελληνική επιχείρηση της περιφέρειας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Oι Έλληνες προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό
Μαύρη πέτρα πίσω τους προτιμούν να ρίξουν οι Έλληνες εργαζόμενοι εάν βρεθούν εκτός εργασίας παρά να εργαστούν σε μια ελληνική επιχείρηση της περιφέρειας, ενώ μόνο το 13,3% των ανέργων θα επέλεγε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση, αν δεν μπορούσε να απορροφηθεί στην αγορά εργασίας.
 
Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία παρουσιάζει έρευνα του familybusiness.gr που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την People for Business με θέμα «Επιλογή καριέρας εν μέσω κρίσης - Πολυεθνική vs ελληνική εταιρία», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 Απριλίου έως 15 Ιουνίου 2011 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.126 εργαζομένων και στελεχών.

Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι το 71% των εργαζομένων αν ήταν εκτός αγοράς εργασίας θα προτιμούσε να μετακινηθεί στο εξωτερικό και όχι να εργαστεί σε μία ελληνική επιχείρηση στην περιφέρεια, ενώ το 69% των στελεχών θα αποδεχόταν μία θέση εργασίας σε μία πολυεθνική εταιρία και όχι σε κάποια ελληνική επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
 
Από την άλλη πλευρά, μόνο το 13,3% των ανέργων θα επέλεγε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση, αν δεν μπορούσε να απορροφηθεί στην αγορά εργασίας, ενώ μόνο το 6% θα απασχολούνταν σε μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση, νιώθοντας ανασφάλεια μέσα σε ένα ελληνικό επιχειρηματικό πλαίσιο.
 
Ειδικότερα, από την έρευνα γίνεται κάτι περισσότερο από σαφές ότι οι Έλληνες εν μέσω κρίσης δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις πολυεθνικές, παρόλο που αυτές έχουν προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές και απολύσεις προσωπικού.

Έτσι, το 69% των ερωτηθέντων θα επέλεγε να εργαστεί σε μία πολυεθνική εταιρία, το 16% θα προτιμούσε να αποδεχτεί μία θέση εργασίας σε μία ελληνική εταιρία, ενώ μόνο για το 15% το μέγεθος της επιχείρησης δεν παίζει κανέναν ρόλο, αλλά πρωταρχικός στόχος είναι η εύρεση εργασίας.

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που νιώθουν οι Έλληνες για την αστάθεια των οικονομικών των ελληνικών επιχειρήσεων εκφράζεται και μέσα από τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας.

Ειδικότερα, το 71% των εργαζομένων δηλώνει ότι αν έχανε τη δουλειά του θα αναζητούσε, χωρίς δεύτερη σκέψη, εργασία στο εξωτερικό. Μόνο το 29% θα αποδεχόταν μία θέση εργασίας σε ελληνική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στην περιφέρεια.

Πάντως, ανασταλτικοί παράγοντες για την απασχόληση στις πολυεθνικές, σύμφωνα με τις απαντήσεις των εργαζομένων, είναι η έλλειψη κατανόησης προσωπικών αναγκών σε ποσοστό 34,4%, οι απρόσωπες σχέσεις σε ποσοστό 23,3%, το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον σε ποσοστό 17,4%, η πιθανότητα μετακίνησης εκτός έδρας για λόγους δουλειάς σε ποσοστό 16,7% και το δομημένο περιβάλλον σε ποσοστό 7,8%.

Όσον αφορά στα στελέχη που λένε ναι σε μία θέση εργασίας σε ελληνική επιχείρηση, το μεγαλύτερο ποσοστό (79%) θα προτιμούσε να εργαστεί σε ελληνική πολυεθνική, που έχει εξωστρέφεια και εκτός συνόρων, το 9% θα επέλεγε επιχείρηση που μόλις ξεκίνησε ή ξεκινάει τώρα (start up), το 7% θα αποδεχόταν μία θέση σε μικρομεσαία μη οικογενειακή εταιρία και μόλις το 6% θα απασχολούνταν σε μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση.

Αρνητικοί στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Από όλες σχεδόν τις απαντήσεις προκύπτει ότι οι Έλληνες είναι αρνητικοί στην προοπτική να απασχοληθούν σε μία οικογενειακή εταιρία.

Οι βασικοί λόγοι για το μεγαλύτερο ποσοστό (35,6%) είναι η εμπλοκή μελών της οικογένειας στην καθημερινότητα και οι περιορισμένες ευκαιρίες καριέρας για το 32,2%.

Άλλοι λόγοι που καθιστούν τις οικογενειακές επιχειρήσεις μη ελκυστικές είναι οι δυσδιάκριτοι ρόλοι - καθήκοντα και οι περιορισμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης - ανάπτυξης σε ποσοστό 12,2%, το συνολικό πακέτο αποδοχών σε ποσοστό 4,4% και οι προσωπικές σχέσεις για το 2%.

Επιχειρηματικότητα

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται, όμως, οι Έλληνες και σε μία προοπτική να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

Στην ερώτηση αν θα αποφάσιζαν να δημιουργήσουν το δικό τους επιχειρηματικό σχήμα, μόνο το 13,3% θα το επέλεγε ως λύση ανάγκης αν βρισκόταν στην ανεργία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (34,4%) θα δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζει μία επιχειρηματική πρωτοβουλία, το 20% για να εργαστεί στο αντικείμενο που το ενδιαφέρει, το 17,8% λόγω της δημιουργικότητας που παρουσιάζει μία επιχειρηματική δράση και το 13,3% λόγω της αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων.

Ωστόσο, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν θα επέλεγαν την επιχειρηματικότητα είναι το δυσμενές περιβάλλον στην Ελλάδα και η οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, το 31,1% θα έλεγε όχι σε μία τέτοια προοπτική λόγω του δυσμενούς περιβάλλοντος (γραφειοκρατία, φορολογία κ.ά.), το 27,8% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το 24,4% λόγω της έλλειψης κεφαλαίου, το 10% γιατί το θεωρεί μεγάλο ρίσκο, το 3,3% λόγω έλλειψης γνώσεων και το 2,2% εξαιτίας απουσίας συνεργατών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v