Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch:Θέτει σε περιορισμένη χρεοκοπία την Ελλάδα

Η Fitch θα θέσει υπό καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» την Ελλάδα και θα επιθέσει αξιολογήσεις «χρεοκοπίας» στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που επηρεάζονται. Προβλέπει συμμετοχή ιδιωτών σε Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Fitch:Θέτει σε περιορισμένη χρεοκοπία την Ελλάδα
Ο οίκος αξιολογήσεων Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι θα θέσει υπό καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας" (restricted default) την Ελλάδα.

Τονίζει επίσης ότι αν οι οικονομίες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν είναι σε σταθερά βιώσιμη τροχιά το 2013, όταν και οι δύο θα χρειαστεί να ξαναβγούν στις αγορές, τότε η Fitch θα ενσωματώσει στις αξιολογήσεις των δύο κρατών το προηγούμενο της συμμετοχής των ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως θα θέσει την αξιολόγηση του ελληνικού έθνους ως ομολογιακού εκδότη σε "περιορισμένη χρεοκοπία"
(restricted default) και θα επιθέσει αξιολογήσεις "χρεοκοπίας" (default) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που επηρεάζονται.

Ο οίκος θα επαναθέσει νέες αξιολογήσεις στην Ελλάδα και στα πιστωτικά εργαλεία μετά τη χρεοκοπία (post default), όταν το γεγονός της χρεοκοπίας (default) πραγματοποιηθεί με την έκδοση νέων αξιογράφων για τους ομολογιούχους που θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή.

"Οι νέες αξιολογήσεις θα είναι κατά πάσα πιθανότητα low speculative grade", υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.

Η απόφαση της Fitch είναι ευρύτατα αναμενόμενη, μετά τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο ελληνικής διάσωσης, που συμφωνήθηκε χθες στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οίκος αξιολογήσεων αναφέρει στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ότι η σύνοδος της Ε.Ε. για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι η μείωση των επιτοκίων και οι παρατάσεις στις λήξεις των ομολόγων αποτελούν πιθανή ευκαιρία για επανάκτηση του ελληνικού αξιόχρεου.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters, o κ. David Riley, επικεφαλής του τμήματος της Fitch για τις αξιολογήσεις κρατών, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στην κατηγορία της "περιορισμένης χρεοκοπίας" μόνο για λίγες ημέρες, εάν η διαδικασία της ανταλλαγής διενεργηθεί κατάλληλα.

"Μερικές μέρες είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση", ανέφερε ο κ. Riley και πρόσθεσε ότι σε μεγάλο βαθμό "εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα διενεργηθεί η συναλλαγή".

"H εκτίμησή μας είναι ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν τη συναλλαγή με τρόπο που θα περιορίζει στο ελάχιστο τη χρονική περίοδο όπου θα παραμείνει η χώρα σε κατηγορία χρεοκοπίας", τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Riley, τα νέα ομόλογα θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα αξιολόγηση "B" ή "CCC".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v