Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πάρτι" ανατιμήσεων φέρνει ο αυξημένος ΦΠΑ

Με "καπέλο" στις τιμές αρκετών προϊόντων απάντησαν χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου ΦΠΑ 23% στην εστίαση, ουκ ολίγες επιχειρήσεις του κλάδου.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πάρτι ανατιμήσεων φέρνει ο αυξημένος ΦΠΑ
Με «καπέλο» στις τιμές αρκετών προϊόντων απάντησαν χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου ΦΠΑ 23% στην εστίαση, ουκ ολίγες επιχειρήσεις του κλάδου.

Ακολουθώντας τις πρακτικές του παρελθόντος, τότε όπου οι αγελάδες ήταν παχιές, μερίδα επαγγελματιών του χώρου προχώρησε, ίσως για τελευταία φορά αρκετοί εξ αυτών, σε ένα πάρτι ανατιμήσεων για να βγάλει… τα σπασμένα.

Κόντρα σε κάθε λογική και στη σκληρή πραγματικότητα, αρκετοί επαγγελματίες του χώρου της εστίασης βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν, εκτός από τον ΦΠΑ 23%, και επιπλέον αύξηση. Έτσι, ενώ ένας καφές στις 31 Αυγούστου πωλούνταν προς 2 ευρώ, χθες το ίδιο κατάστημα τον πουλούσε προς 2,30 ευρώ, όταν η κανονική τιμή με τον νέο ΦΠΑ 23% θα πρέπει να ήταν λίγο πάνω από 2,1 ευρώ. Αντίστοιχη ήταν και η περίπτωση σε σουβλατζίδικο το οποίο δύο ημέρες πριν πωλούσε προς 1,90 ευρώ ένα σουβλάκι και χθες η τιμή ήταν 2,20 ευρώ, όταν θα έπρεπε να το πουλά με τον νέο ΦΠΑ οριακά πάνω από τα 2 ευρώ.

Το νέο ανατιμητικό ράλι από τα ενδεικτικά αυτά παραδείγματα, τα οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι μεμονωμένα, δείχνει ότι μερίδα επιχειρηματιών του κλάδου, αντί να περάσει το 23% στην καθαρή τιμή, το πέρασε όπως νόμιζε και με όποια στρογγυλοποίηση προς τα πάνω ήθελε.

Τα συγκεκριμένα παραδείγματα σίγουρα δεν είναι τα μοναδικά, είναι όμως ενδεικτικά της πρακτικής που ακολουθήθηκε κατά το παρελθόν και φαίνεται να συνεχίζεται από μερίδα επαγγελματιών σε μια αγορά η οποία πλέον βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο μέχρι να αρθεί το μέτρο το οποίο μετατάσσει τις επιχειρήσεις εστίασης στον ΦΠΑ 23%. Κίνηση η οποία είναι πέρα από κάθε λογική, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, μεταξύ των οποίων και επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, καθώς τον ΦΠΑ τον πληρώνουν οι καταναλωτές και θα πρέπει να τον αποδίδουν στο κράτος οι επαγγελματίες.

Χθες, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ, που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο «λάθος». Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι, όταν όλος ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών τους εισπράττεται και αποδίδεται στο κράτος, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ο συντελεστής στο 23%. Αυτό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην κατάρτιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και την εξομάλυνση όλων των συντελεστών, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πάντως, στην πλειονότητά τους οι εταιρίες του κλάδου, αν και αντιδρούν στο μέτρο, το οποίο χαρακτηρίζουν παράλογο και άδικο, τάσσονται κατά της απόφασης της ΠΟΕΣΕ, την οποία δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τον νόμο, ενώ αρκετοί εξ αυτών, όσοι φυσικά μπορούν, ενδέχεται ακόμη και να απορροφήσουν μέρος της αύξησης που προκαλείται από τη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v