Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος:Πάνω από 2 δισ. η απόκλιση στο έλλειμμα

Απόκλιση από το στόχο των εσόδων άνω των €2 δισ, ανακοίνωσε πριν από λίγο στην Βουλή ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος, δικαιολογώντας την ανάγκη επιβολής ειδικού τέλους επί των ακινήτων.

Βενιζέλος:Πάνω από 2 δισ. η απόκλιση στο έλλειμμα
Απόκλιση από το στόχο των εσόδων άνω των 2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε πριν από λίγο στην Βουλή ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, δικαιολογώντας την ανάγκη επιβολής ειδικού τέλους επί των ακινήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε ότι τα έσοδα υπολείπονται του στόχου (54 δισ. ευρώ) κατά 2 και πλέον δισεκατομμύρια, εξαιτίας, όπως ανέφερε, της ύφεσης, των εσφαλμένων και υπεραισιόδοξων υπολογισμών και των προβλημάτων που διαπιστώνονται στην φορολογική διοίκηση.

Ο ίδιος διευκρίνισε, για άλλη μια φορά, ότι παραμένει ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος 17,1 δισ. ευρώ ενώ έχει αναπροσαρμοσθεί επί τω χείρω ο ποσοστιαίος στόχος λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης και επομένως της μείωσης του ΑΕΠ.

Η ύφεση ανέρχεται στο 5,3% έναντι πρόβλεψης του Μνημονίου για 3,8% και αυτό σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών θα οδηγήσει σε μια απόκλιση επί του ποσοστιαίου στόχου του ελλείμματος κατά 0,5% με 0,7%.

Δηλαδή ακόμη και αν η κυβέρνηση πετύχει να κλείσει το 2011 με δημοσιονομικό έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το έλλειμμα θα διαμορφωθεί μεταξύ 8,1% με 8,3% έναντι αρχικού στόχου 7,6%.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι αποτελεί κρίσιμη εξέλιξη το τι θα συμβεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες, σημειώνοντας ότι έχουν ενεργοποιηθεί οι συμφωνίες με ιδιώτες για την πληρωμή των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχουν αυτοματοποιηθεί οι έλεγχοι.

Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος επί των ακινήτων σημείωσε ότι διαπνέεται από εσωτερική αναλογικότητα και δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας ότι με βάση το Ε 9 του 2009 η ακίνητη περιουσία με αντικειμενικές αξίες στην οποία έχουν επενδύσει οι Έλληνες ξεπερνάει τα 400 δισ. ευρώ όταν το Δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 360 δις ευρώ και το ΑΕΠ σε 215 δις ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v