Γεωργαντά (ΕΛΣΤΑΤ):Φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009

Ένα τρίγωνο ανάμεσα στον Walter Rademacher, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Ανδρέα Γεωργίου περιέγραψε το μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, ώστε το έλλειμμα του 2009 να εμφανιστεί στο 15,5%.

Γεωργαντά (ΕΛΣΤΑΤ):Φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009
Ένα τρίγωνο ανάμεσα στον κ. Walter Rademacher, γενικό διευθυντή της Eurostat, τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου περιέγραψε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της Αρχής, κ. Ζωή Γεωργαντά, προκειμένου το έλλειμμα του 2009 να εμφανιστεί στο 15,5% -μεγαλύτερο και από τις Ιρλανδίας δηλαδή- για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα.

«Έχουμε μία νέα κατοχή από τους Γερμανούς. Θεωρούσα τον κ. Παπακωνσταντίνου αδιάφθορο και έντιμο, αλλά γονάτισε στις απαιτήσεις των Γερμανών. Δυστυχώς, και ο κ. Βενιζέλος δείχνει να υποκύπτει», σημείωσε η κ. Γεωργαντά.

Το 2009 ταξινομήθηκε στη «γενική κυβέρνηση» μια σειρά ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και αυτές στις οποίες εφαρμόζεται τώρα η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς όμως να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες προκειμένου να μπει μία επιχείρηση στη «γενική κυβέρνηση», όπως κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά.

Το έλλειμμα κατ' αυτόν τον τρόπο από το 12% πήγε στο 15,4%. Η κ. Γεωργαντά απέδωσε αυτήν την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Α. Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, αφού, όπως είπε η κ. Γεωργαντά, «μας είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους»...

Κατά την κ. Γεωργαντά, στόχος ήταν να καταστεί η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος και να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα, ενώ επισήμανε πως αυτή η επιλογή είχε ως στόχο να εμφανιστεί η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση χειρότερη απ' ό,τι ήταν, προκειμένου να καλυφθούν λάθη του παρελθόντος.

Η καθηγήτρια τόνισε πως από τον περασμένο Απρίλιο είχε ενημερώσει με εκθέσεις τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, ωστόσο ουδέποτε έλαβε απαντήσεις.

Τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ την Τρίτη παρουσιάζονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσουν για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και για τις καταγγελίες σχετικά με την τεχνητή αύξηση του ελλείμματος το 2009.

Σε ανακοίνωσή της (βλ. δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό), η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι η ενδελεχής επανεξέταση και αναθεώρηση του μητρώου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης θα ολοκληωθεί τον Οκτώβριο, σε στενή συνεργασία με τη Eurostat. Το νέο μητρώο θα αντικαταστήσει το μητρώο που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τον Απρίλιο του 2011.     


Δίωξη στον πρώην αντιπρόεδρο της Αρχής 

Ποινική δίωξη για το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων ασκήθηκε σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ) κ. Νίκου Λογοθέτη.

Η διωξη ασκήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει σε βάρος του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου ο οποίος κατήγγειλε οτι κάποιοι μπήκαν στα email του και υπεξαίρεσαν στοιχεία. Ο κ. Γεωργίου κατηγορεί ως υπεύθυνο τον κ. Λογοθέτη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αποδίδει την υπόθεση σε ρήξη που υπήρξε μεταξύ εκείνου και του κ. Γεωργίου με σημείο αιχμής τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αναφορικά με το ελλειμα της χώρας.

Ο κ. Λογοθέτης κατηγορεί τον κ. Γεωργίου οτι τα στοιχεία που εμφάνισε είναι λανθασμένα με αποτέλεσμα το ελλειμα της χώρας να εμφανίζεται στο 15%. Αναφορικά με την κατηγορία ο κ. Λογοθέτης υποστηρίζει οτι στον συγκεκριμένο υπολογιστή είχαν πρόσβαση συνολικά δέκα άτομα.


Κατατέθηκε η τροπολογία για την παύση του ΔΣ

Τροπολογία για την παύση πέντε εκ των επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

«Η θητεία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ , πλην της θητείας του Προέδρου και του μέλους που ορίστηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ λήγει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου» αναφέρεται σε τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι την αντικατάσταση των μελών των οποίων η θητεία λήγει, οι αρμοδιότητες του συλλογικού οργάνου ασκούνται από τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ.


Τι απαντά ο Γ. Παπακωνσταντίνου

"Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας.

Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010.

Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT.

Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ.

Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι«βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v