Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κοινές μετοχές η συμμετοχή στο ΤΧΣ

Με κοινές μετοχές θα γίνεται η συμμετοχή του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων, ορίζεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Με κοινές μετοχές η συμμετοχή στο ΤΧΣ
Με κοινές μετοχές θα γίνεται η συμμετοχή του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων, ορίζεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.
 
«Η κεφαλαιακή ενίσχυση που χορηγεί το Ταμείο προσμετράται στα βασικά ίδια κεφάλαια που απαιτείται να διαθέτει ένα πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να πληροί τους απαιτούμενους όρους κεφαλαιακής επάρκειας. Η συμμετοχή του Ταμείου είναι διετής».

«Το πιστωτικό ίδρυμα πριν υποβάλλει αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης στο Ταμείο, πρέπει να έχει προσπαθήσει να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά του με αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, νέες μετοχές σε τιμές χαμηλότερες του μέσου όρου που ισχύουν στην αγορά» αναφέρεται στην τροπολογία.

Προβλέπεται επίσης ότι εάν το πιστωτικό ίδρυμα δεν είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπορεί να αποφασίσει κεφαλαιακή ενίσχυση σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου των τιμών που ισχύουν στην αγορά μετά την ανακοίνωση του πιστωτικού ιδρύματος για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπό όρους που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους αρνητικών εξελίξεων και κατά συνέπεια την επιβάρυνση του Δημοσίου.
 
Προβλέπεται επίσης ρητά, η υποχρέωση του Ταμείου να διαθέσει τις μετοχές αυτές εντός δύο ετών. Έτσι, η κρατικοποίηση των τραπεζών που δεν θα καταφέρουν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους με λύσεις από την αγορά θα γίνεται σε σαφώς χαμηλότερες τιμές έναντι των χρηματιστηριακών ( οι οποίες είναι ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα) και για μέγιστο διάστημα δύο ετών καθώς στη συνέχεια το Ταμείο θα πρέπει να διαθέσει σε τρίτους τις μετοχές ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο και νέων πιθανών ξένων παικτών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τους εγχώριους τραπεζίτες πάντως έχει θορυβήσει διάταξη που περιλαμβάνεται στην ίδια τροπολογία σύμφωνα με την οποία, το ΤΧΣ μπορεί να προβαίνει στην παροχή εγγυήσεων προς κράτη, διεθνείς οργανισμούς ή άλλους αποδέκτες και γενικά κάθε ενέργεια αναγκαία για την εφαρμογή αποφάσεων των οργάνων της ευρωζώνης που αφορούν τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v