Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία (;) για κούρεμα κατά 50-60%!

Ο ιδιωτικός τομέας- μέσω IIF- καλείται να δεχθεί κούρεμα 50-55% των ελληνικών ομολόγων. Έως 60% ανεβάζει το ποσοστό έκθεση της τρόικα. Προς ανακεφαλαιοποίηση, αν χρειαστεί οι ελληνικές τράπεζες. Προβληματισμός για τα ταμεία.

Συμφωνία (;) για κούρεμα κατά 50-60%!
Την πληροφορία ότι ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας συμφώνησε αργά την Παρασκευή, μέσω του IIF σε ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50-55% δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Les Echos, σε πρώτο θέμα της ιστοσελίδας της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κόστος για τις γαλλικές τράπεζες θα είναι «διαχειρίσιμο», ενώ έγινε κατανοητό ότι το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο με το ποσοστό απομείωσης 21% που είχε αποφασιστεί στα πλαίσια της Συνόδου της 21ης Ιουλίου. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

Το γεγονός ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι πολύ μεγαλύτερο από 21% παραδέχθηκε με δηλώσεις του και ο Ζ. Κλ. Γιούγκερ. Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Η συνεδρίαση του Ecofin ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και ακολούθησε νέα συνεδρίαση του eurogroup (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης). Παράλληλα, πληροφορίες του euro2day ανέφεραν ότι για το ίδιο βράδυ έγιναν επαφές Mέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο, Γιούγκερ, Ρομπέι και Λαγκάρντ.

Εν τω μεταξύ έχουν ήδη αρχίσει επαφές με τις μεγάλες τράπεζες να διευκρινιστεί εάν προτίθενται να αποδεχθούν εθελοντικά απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν σε επίπεδα που ξεπερνούν το 50%.

Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων φέρονται διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερες απώλειες, αλλά υποστηρίζεται ότι είναι ακόμα μακριά μια συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οπως μετέδωσε το Reuters, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος δήλωσε την Κυριακή ότι οι τραπεζίτες αυξάνουν την προσφορά τους για "κούρεμα" στο 40%, ενώ οι πολιτικοί απαιτούν να συμφωνήσει ο ιδιωτικός τομέας σε «κούρεμα» τουλάχιστον 50%.

Για τις ελληνικές τράπεζες τα παραπάνω σημαίνουν ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια. Αν δεν βρεθούν από τον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει βοήθεια από τους ευρωπαϊκους θεσμούς. Ερωτηματικό όμως παραμένει το αν θα γίνει το ίδιο και με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα κληθούν να αναλάβουν εξίσου σημαντικές απώλειες, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο αν για αυτά θα υπάρξει "βοήθεια".

Σύμφωνα πάντως με τους Financial Times, το IIF το οποίο εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου διαμηνύει ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο πλάνο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να σταματήσει η εξάρτηση της από τους ευρωπαίους φορολογουμένους και πιθανές μελλοντικές νέες απώλειες για τους πιστωτές της χώρας.

«Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται αλλά δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία» υποστήριξε το Σάββατο σε συνέντευξη του ο Charles Dallara, διευθυντής του IIF.

Η απόρρητη έκθεση

Σύμφωνα με τους Financial Times, σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των εξελίξεων και του ύψους του ελληνικού κουρέματος, έχει παίξει η «άκρως εμπιστευτική» έκθεση της Τρόϊκα, για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κατά την έκθεση, η μόνη λύση προκειμένου να μην απαιτηθεί δυσανάλογη αύξηση των πρόσθετων διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα, σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, είναι κούρεμα του χρέους σε ποσοστό 50% ή και 60%.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των FT, η επιδείνωση της δημοσιονομικής και οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη που πλέον – εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόσθετη αναδιάρθρωση των ιδιωτικών δανείων- θα απαιτηθεί πρόσθετη «θεσμική» χρηματοδότηση ύψους 252 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.

Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από τα 109 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά υπολογιστεί.

Οι Financial Times αναφέρουν μάλιστα ότι από ένα σκληρότερο τεστ προσομοίωσης που έγινε από οικονομολόγους για λογαριασμό της τρόικα, προκύπτει ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα μπορούσαν να «φουσκώσουν» έως και το ποσό των 444 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, προκειμένου να διατηρηθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα χρειαστεί η Ελλάδα στα επίπεδα που είχαν υπολογιστεί τον Ιούλιο, θα πρέπει να υπάρξει απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 60%, ενώ αν περιοριστεί στο 50% οι νέες δανειακές ανάγκες θα είναι ελαφρά περισσότερες, στα 114 δισ. ευρώ ή περίπου 5 δισ. υψηλότερες απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Σε ότι αφορά το κούρεμα του 50% προβλέπεται η ανταλλαγή με ομόλογα της μισής ονομαστικής αξίας και με επιτόκια της τάξεως του 6%, χωρίς όμως οποιαδήποτε εγγύηση, όπως ανέφερε, επικαλούμενο την ίδια έκθεση, το πρακτορείο Bloomberg.

Η έκθεση κοινοποιήθηκε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς μεταξύ άλλων φαίνεται ότι προέκυψε διαφωνία μεταξύ της ΕΚΤ και των άλλων δύο μερών, ως προς τη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ και η ίδια η έκθεση περιλαμβάνει υποσημείωση, σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ ήταν αντίθετη με την παρουσίαση των συγκεκριμένων «σεναρίων»!

Η ΕΚΤ έχει εξ αρχής διαφοροποιήσει τη στάση της, σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης του κουρέματος προς τους ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία που διαφαίνεται πλέον μεταξύ των θέσεων της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για το ύψος του ελληνικού κουρέματος, κατά πάσα πιθανότητα πηγαίνει χέρι-χέρι με την περαιτέρω ενίσχυση του EFSF, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πιθανό «σοκ» στις αγορές αλλά και σε ορισμένες τράπεζες.

Η διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς ακριβώς θα λάβει «σάρκα και οστά» η περαιτέρω ενίσχυση του Ταμείου, οδήγησε στην αναβολή λήψης των αποφάσεων στη Σύνοδο της Κυριακής και την αναγγελία νέας Συνόδου.

Όπως μεταδίδει η Les Echos ήδη ομάδα δέκα τραπεζών έχει στείλει επιστολή προς τον επικεφαλής του EFSF κ. Ρέγκλινγκ προκειμένου να υποστηρίξει και αυτός την μετατροπή του EFSF σε «ασφαλιστικό μηχανισμό» των κρατικών ομολόγων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν ωστόσο και άλλα σημεία της έκθεσης των δανειστών μας.

Σύμφωνα με αυτά, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ήταν «βαθιά και γενικευμένη» αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν ενώ στιγματίζεται έντονα, σύμφωνα με τους FT, η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και της αξιοποίησης κρατικής περιουσίας.

«Με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία μας από το πρόγραμμα» καταλήγει η έκθεση «υποθέτουμε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές και ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτευχθούν θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα. Κατά συνέπεια υποθέτουμε ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια».

Πληροφορίες από τις Βρυξέλες πάντως, αναφέρουν ότι ακόμη και μετά από κούρεμα της τάξεως του 50-60%, οι δανειστές μας δεν είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει.

Αν το κούρεμα είναι 50% υπολογίζεται ότι το ελληνικό χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ αν το κούρεμα είναι 60% θα φτάσει το ίδιο έτος, στο 110%.

Οι συνέπειες είναι δύο. Πρώτον η εκτίμηση ότι η Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές πριν το 2021 και δεύτερον ότι ενδεχομένως θα απαιτηθεί σε δεύτερη φάση εντατικοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας (πιθανώς σε μια παραλλαγή του γνωστού πλέον σχεδίου Eureca;).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v