Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΑΠ: Ξημερώνει καινούργια μέρα για την Ελλάδα

Μια καινούργια μέρα ξημερώνει για την Ελλάδα, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

ΓΑΠ: Ξημερώνει καινούργια μέρα για την Ελλάδα
Μια καινούργια μέρα ξημερώνει για την Ελλάδα, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Ευχαρίστησε τους Έλληνες για τις θυσίες που έκαναν, οι οποίες επέτρεψαν να φτάσει η χώρα στα σημερινά αποτελέσματα. "Αν δεν είχαμε κάνει τίποτα, τώρα θα είχαμε χρεοκοπήσει", υποστήριξε.

Η αρμοδιότητα και η τελική ευθύνη για το νέο πρόγραμμα ανήκει στην κυβέρνηση και στην Ελληνική Βουλή, υποστήριξε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τους φόβους για ασφυκτική επιτήρηση της Ελλάδας από τους δανειστές.

Υπάρχει νέα δανειακή στήριξη για την Ελλάδα, αλλά η ελάφρυνση των επιτοκίων μας δημιουργεί την ελπίδα να πάρουμε ανάσα και να αποφύγουμε νέα μέτρα.

Με τα νέα δεδομένα κλείνουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν, τόνισε, και μπορούμε τώρα να δούμε το παρόν και το μέλλον.

Θα ήταν ανεύθυνο να πάμε τώρα σε εκλογές, είπε ο πρωθυπουργός. Δεν νομίζω ότι αυτό θα ήθελε ο ελληνικός λαός. Θέλουμε όμως την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Οι τράπεζες

Παρά την αβεβαιότητα και τις πιέσεις που ασκήθηκαν ακόμα και σε μεγάλες χώρες, καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Πετύχαμε να κάνουμε το χρέος βιώσιμο και να προστατεύσουμε τις τράπεζες.

"Προστασία των τραπεζών σημαίνει προστασία των καταθέσεων και της πραγματικής οικονομίας".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν την πρέπουσα υποστήριξη από την Ευρώπη, καθώς θα χάσουν ένα κομμάτι των κεφαλαίων τους. "Θα φροντίσουμε να αναδιαρθρώσουμε τις ελληνικές τράπεζες ώστε να τις καταστήσουμε βιώσιμες. Εφόσον ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να συνεισφέρει τα κεφάλαια, τότε θα πάρει μετοχές το Δημόσιο και αυτές αργότερα θα επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα πρέπει να μας τρομάζει αυτό το ενδεχόμενο", τόνισε.

Το χρέος

Κερδίσαμε τα χαμηλά επιτόκια, τη μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και την περίοδο χάριτος, όπως τον Ιούλιο. Πετύχαμε τέσσερις φορές μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση της συνόδου κορυφής. Το βάρος τώρα κατανέμεται πιο δίκαια μεταξύ πολιτών και τραπεζών.

Η σημερινή απόφαση δεν θα προκαλέσει καμία μείωση στα επίπεδα όπου βρίσκεται σήμερα η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Έχουμε πάρει απόφαση να αναπληρωθεί η περιουσία των ταμείων σε επίπεδα ίσα τουλάχιστον με αυτά όπου θα βρίσκονταν με βάση τις αποφάσεις του Ιουλίου.

Άφησε εκ νέου αιχμές ότι ορισμένοι μπερδεύουν την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με τις μετοχικές ανακατατάξεις που μπορεί να γίνουν στις τράπεζες (σε ορισμένες εκ των οποίων τα ταμεία έχουν μετοχές).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v