Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελεσίγραφο της αγοράς στους πολιτικούς

«Σοβαρευτείτε, αλλιώς χρεοκοπούμε…», λένε οικονομικοί παράγοντες. Οι ελπίδες για συμφωνία στο PSI. Η ατζέντα της τρόικας, η ανάγκη για μέτρα-εξπρές και η... φευγάτη κυβέρνηση. Τι πιστεύουν επιχειρηματίες.

Τελεσίγραφο της αγοράς στους πολιτικούς
«Ο κίνδυνος που διατρέχουμε τώρα είναι να χρεοκοπήσουμε ενώ τα λεφτά είναι πάνω στο τραπέζι και το περίστροφο σημαδεύει τους ιδιώτες».

Η παραπάνω ρήση παράγοντα της οικονομικής ζωής του τόπου, στο περιθώριο εορταστικής εκδήλωσης, αποτυπώνει πλήρως την αγωνία της αγοράς αλλά και μέρους του πολιτικού κόσμου για το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο.

Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και μεμονωμένοι πολιτικοί από όλα τα κόμματα προειδοποιούν δημόσια τις τελευταίες ημέρες ότι το παιχνίδι της παραμονής ή όχι της χώρας στο ευρώ θα κριθεί στο πολιτικό πεδίο και συγκεκριμένα στο αν τα τρία κόμματα αποφασίσουν να στηρίξουν σθεναρά την κυβέρνηση στις δύσκολες αποφάσεις που έχει μπροστά της.

Κάποιοι εξ αυτών γνωρίζουν ότι πρόκειται για παιχνίδι χωρίς αύριο. Και αυτό γιατί η διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση θα ξεκινήσει και πάλι μετά τις 15 Ιανουαρίου, όταν εκτιμάται ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες για διαγραφή του χρέους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο γόρδιος δεσμός του PSI plus βρίσκεται κοντά στη λύση του όσον αφορά τη συμφωνία επί των τεχνικών παραμέτρων. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να λήξουν αισίως ακόμα και πριν από την έλευση της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου.

Σε αντιδιαστολή με τη σχετική αισιοδοξία για το PSI+, οι ίδιες πηγές δεν διστάζουν να δηλώνουν πλέον ανοιχτά τον φόβο τους ότι, αν το εγχώριο πολιτικό σύστημα δεν επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα, όλα θα τιναχτούν στον αέρα.

«Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν αρχηγό, στη Ν.Δ. φαίνεται πως ο μεγάλος τους καημός είναι οι εκλογές, ο Καρατζαφέρης απειλεί ότι θα φύγει», λέει ένας εκ των συνομιλητών και προσθέτει: «Μπορεί να συνδυαστεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα -το οποίο, ας μη γελιόμαστε, θα είναι σκληρό- με μια κυβέρνηση η οποία θα φυλλορροεί ή θα απαιτεί ανασχηματισμό, αν για παράδειγμα αρχίσουν τα... όργανα στο ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος θέλει να είναι αρχηγός;».

Οι επισημάνσεις αυτές βρίσκουν σύμφωνους πολλούς τραπεζίτες και το σύνολο σχεδόν της αγοράς. Το επόμενο διάστημα, όπου θα κρίνει επί της ουσίας τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιβιώσει εντός της ευρωζώνης, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αρραγής.

Δεν έχει όμως αυτά τα χαρακτηριστικά και υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται ότι οι δραματικές προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, όσο και από τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο αλλά και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, απευθύνονταν περισσότερο στο πολιτικό ακροατήριο και ιδίως στα κόμματα που συγκροτούν τη... συμμαχική κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της τουλάχιστον τρεις «καυτές πατάτες»:

1. Το «κούρεμα» του χρέους. Χωρίς PSI+ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σωτηρία για την ελληνική οικονομία, η οποία αργά ή γρήγορα θα βαρέσει κανόνι υπό το βάρος ενός δημοσίου χρέους σχεδόν διπλάσιου έναντι του ΑΕΠ της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην τελική τους ευθεία όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες ανταλλαγής των ομολόγων και γι’ αυτό το σκέλος πηγές κοντά στη διαδικασία εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Το ύψος της ζημίας σε παρούσα αξία που θα κληθούν να εγγράψουν οι τράπεζες μπορεί να φθάνει και στο 75%, ανάλογα με το πού θα καταλήξουν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη διάρκεια και κυρίως το επιτόκιο των νέων ομολόγων.

Μέχρι να υλοποιηθεί όμως η συμφωνία διαγραφής και επιμήκυνσης του χρέους θα απαιτηθεί χρονική περίοδος τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς στο μεσοδιάστημα, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική εθελοντική συμμετοχή (πιθανότητα παραπάνω από ορατή), το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να νομοθετήσει την ενσωμάτωση των λεγόμενων Collective Action Clauses στο Εθνικό Δίκαιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική νομοθετική πρωτοβουλία είναι έτοιμη στο υπουργείο Οικονομικών.

2. Μέτρα και δανεικά. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι δανεικά και νέα μέτρα ή αλλιώς μνημόνιο και νέα δανειακή σύμβαση πάνε πακέτο, επομένως η συμμαχική κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει ένα ενιαίο κείμενο με δύο σκέλη:

Στο πρώτο θα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για πρωτογενή πλεονάσματα, εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και στο δεύτερο θα αποτυπώνονται οι δόσεις του νέου πακέτου δανεικών ύψους 130 δισ. ευρώ.

Η τρόικα επανέρχεται για σκληρές διαπραγματεύσεις στις 16 Ιανουαρίου, αλλά πριν συζητήσει για το νέο μνημόνιο αναμένεται πως θα απαιτήσει νέα μέτρα για να διορθωθούν οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2011. Το οικονομικό επιτελείο αγωνιά για το ενδεχόμενο το έλλειμμα να ξεφύγει ακόμα και πάνω από το 10% του ΑΕΠ.

Αν κλείσει στο 10%, τότε θα απαιτούνται νέα διορθωτικά μέτρα ύψους 2,2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η απόκλιση από τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο του 9%. Τα νέα μέτρα η τρόικα απαιτεί να ξεκαθαρίσουν τον Ιανουάριο και να ψηφιστούν από την υφιστάμενη κυβέρνηση.

3. Το μαχαίρι στις επικουρικές. Το πρώτο crash test για τη δυνατότητα της συμμαχικής κυβέρνησης να λάβει σκληρά μέτρα αναμένεται λίγο πριν επανέλθει η τρόικα.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, υπό το βάρος των διαφωνιών των κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιο πέταξε την μπάλα στην εξέδρα κερδίζοντας λίγο χρόνο πριν λάβει τις αποφάσεις για τις νέες περικοπές των επικουρικών.

Το μνημόνιο, όμως, προβλέπει εξοικονομήσεις 300 εκατ. ευρώ από το νέο μαχαίρι στις επικουρικές. Επομένως, το πολιτικό στοίχημα εύρεσης λύσης θα ανακύψει πολύ σύντομα και πάλι.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v