Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Ίσως να μην αρκεί το κούρεμα 50% για Ελλάδα

Το ΔΝΤ προειδοποίησε προσφάτως την ελληνική κυβέρνηση πως με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, το κούρεμα 50% δεν είναι πλέον αρκετό για να γίνει βιώσιμο το χρέος. Ζητά ή μεγαλύτερο κούρεμα ή νέο ευρωπαϊκό πακέτο.

ΔΝΤ: Ίσως να μην αρκεί το κούρεμα 50% για Ελλάδα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε προσφάτως την ελληνική κυβέρνηση ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος υποδεικνύει πως το ελληνικό χρέος ίσως δεν είναι πλέον βιώσιμο, ακόμη και με κούρεμα 50%, όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal.

«Το κούρεμα του 50% μπορεί να μην είναι πλέον αρκετό», ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Ταμείου.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στελέχη του ΔΝΤ επεξεργάζονται νέες οικονομικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, πληροφορίες θέλουν πολλούς από τους κατόχους ελληνικού χρέους έντονα ενοχλημένους με τις πιέσεις που τους ασκεί το Ταμείο ώστε να δεχθούν μεγαλύτερο του 50% κούρεμα, σε όρους παρούσας αξίας, αποδεχόμενοι μικρότερο κουπόνι στα νέα ομόλογα που θα λάβουν στο πλαίσιο της ανταλλαγής.

Η WSJ πάντως αναφέρει στο ρεπορτάζ ότι ορισμένοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι «η ανάλυση που έχει γίνει για την βιωσιμότητα του χρέους δεν ισχύει πλέον». Ο ίδιος αξιωματούχος συμπληρώνει πως για να είναι διατηρήσιμο το ελληνικό χρέος «απαιτείται είτε μεγαλύτερο κούρεμα ή επιπλέον δάνεια από την Ευρώπη»

Επισημαίνεται ότι στην τελευταία του έκθεση, το ΔΝΤ ανέφερε ότι εάν το κούρεμα 50% επιβαλλόταν σε όλους τους ιδιώτες επενδυτές, τότε το χρέος της Ελλάδας θα υποχωρούσε μακροπρόθεσμα στο 120% του ΑΕΠ που θεωρείται βιώσιμο επίπεδο. Παράλληλα όμως, προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε το 2011 συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% και 3% για το 2012.

«Το αποτέλεσμα επηρεάζεται από την πορεία της ανάπτυξης…. ακόμη και από μικρές αποκλίσεις από τους μακροοικονομικούς στόχους και τους στόχους του προγράμματος» αναφέρει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ στην WSJ και συμπληρώνει: «σε περίπτωση χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης το αποτέλεσμα δεν θα είναι βιώσιμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v