Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 2+1 λόγοι για το… ναυάγιο Alpha - Eurobank

Τα ομόλογα 10,8 δισ., η άμεση εγγραφή της ζημίας από το PSI και πώς θα βρεθούν κεφάλαια 4,1 δισ. Τα νούμερα, το Qatar και το παρασκήνιο. Ο πόλεμος ανακοινώσεων και η αναχώρηση στελεχών της EFG.

Οι 2+1 λόγοι για το… ναυάγιο Alpha - Eurobank
Σε ναυάγιο οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η συγχώνευση των Alpha Bank - EFG Eurobank, λόγω πρόσκρουσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις της Alpha Bank, στον ύφαλο της δυσβάστακτης ζημίας που επιφέρει η διαφαινόμενη συμφωνία για το PSI.

Δυόμισι μήνες μετά την έγκριση της συγχώνευσης από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών και μόλις μία εβδομάδα μετά το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η αγορά έγινε μάρτυρας ενός πολέμου ανακοινώσεων μεταξύ της Alpha και της Eurobank, που όχι μόνο επιβεβαιώνει το πρόβλημα, αλλά και αποκαλύπτει φυγόκεντρες τάσεις.

Το θέμα έγινε γνωστό με μία λιτή ανακοίνωση της Alpha. Η τράπεζα τόνιζε ότι δεν δύναται να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση με τη Eurobank και την εν γένει εξέλιξη της συμφωνίας, λόγω των εξελίξεων στο PSI, οι οποίες, όπως επισήμανε, έχουν άμεση επίπτωση στον τραπεζικό τομέα.

Η Eurobank απάντησε αμέσως, σημειώνοντας πως "δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησης της συγχώνευσης". Η διαφαινόμενη κόντρα, που το Euro2day ανέδειξε πρώτο (Alpha - Eurobank: διαφωνίες για τη συγχώνευση) οδήγησε το Χ.Α. στην απόφαση να αναστείλει προσωρινά τη διαπραγμάτευση των δύο τίτλων, ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις.

Με νέα ανακοίνωσή της η Alpha Bank σημείωσε ότι οι γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών ενέκριναν το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης στις 15 Νοεμβρίου του 2011, στηριζόμενες στο PSI του Ιουλίου και όχι σε αυτό της 26ης Οκτωβρίου, λόγω αδυναμίας προσδιορισμού των επιπτώσεών του.

Ως εκ τούτου, προτίθεται να συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση των μετόχων της, μετά την οριστικοποίηση του PSI plus, ώστε να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα και να λάβουν απόφαση για το αν θα προχωρήσει ή όχι η συγχώνευση. Σήμερα δε το πρωί, υπήρξε προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank.

Ο καυγάς για το αν κλείδωσε ή όχι η συγχώνευση

Πρακτικά, η Alpha Bank έθεσε με διπλωματική γλώσσα θέμα ανατροπής των συνθηκών υπό τις οποίες συμφωνήθηκε η συγχώνευση εξαιτίας της εξέλιξης στο PSI.

Και σύμφωνα με την αγορά, το έπραξε διότι συνήθως οι γενικές ρήτρες επανεξέτασης, που έχουν τέτοιου είδους συμφωνίες, ενεργοποιούνται όταν προκύπτουν γεγονότα τα οποία ανατρέπουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμφωνήθηκαν.

Εξ ου και θέτει θέμα επανέγκρισης της συμφωνίας συγχώνευσης από τους μετόχους της υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση της Eurobank απαντά σημείο προς σημείο στην επιχειρηματολογία της Alpha Bank, επισημαίνοντας τα εξής:

- Στις γενικές συνελεύσεις της 15ης Νοεμβρίου δεν τέθηκε θέμα οριστικοποίησης του PSI plus και αξιολόγησης των επιπτώσεών του, ως αίρεση ή επιφύλαξη για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Aν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχε ανακοινωθεί και στο επενδυτικό κοινό.

- Η μόνη αίρεση που τέθηκε ήταν η λήψη των αδειών από τις αρχές, κάτι που έχει ήδη συμβεί

- Από τις αρχές Νοεμβρίου υψηλόβαθμα στελέχη των δύο τραπεζών συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των όρων του PSI plus με το ελληνικό δημόσιο, το IIF και την τρόικα, άρα και οι δύο τράπεζες είχαν έκτοτε πλήρη γνώση των εξελίξεων.

Η Eurobank καταλήγει στο ότι όλες οι απαραίτητες άδειες έχουν ληφθεί για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και ουδεμία άλλη απόφαση εταιρικού οργάνου απαιτείται, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ως προσχηματική την απόφαση της Alpha Bank ότι απαιτείται επανέγκριση από τους μετόχους υπό τα νέα δεδομένα του PSI.

Ζημία 70% και όχι 21% από τη συμμετοχή στο PSI

Σε κάθε περίπτωση, το PSI αναδεικνύεται, όπως παραδέχονται άμεσα ή έμμεσα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, σε… διαλύτη για το deal.

Και αυτό διότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε επί της αρχής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του IIF για το PSI με μεσοσταθμικό επιτόκιο της τάξης του 3,7% για τα νέα ομόλογα 30ετίας, τα οποία θα λάβουν ως αντάλλαγμα όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, η ζημία για τις τράπεζες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας διαμορφώνεται στο 70%, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από το 21% που προέβλεπε το PSI του Ιουλίου, πάνω στο οποίο, όπως ισχυρίζεται η Alpha Bank, αλλά δεν αποδέχεται η Eurobank, στηρίχθηκε η έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης από τους μετόχους των δύο τραπεζών στις 15 Νοεμβρίου 2011.

Κεφάλαια 4,1 δισ. ευρώ για νέα τράπεζα από το PSI

Το σίγουρο είναι ότι από το καλοκαίρι όπου ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ των διοικητικών συμβουλίων για συγχώνευση μέχρι σήμερα το business plan για τις συνέργειες και το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης δεν επικαιροποιήθηκαν, επίσημα τουλάχιστον, παρά τη συνεχή επιδείνωση για τις τράπεζες στη διαπραγμάτευση του PSI.

Οι δύο τράπεζες κατέχουν αθροιστικά ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 10,8 δισ. ευρώ, για τα οποία έχουν σχηματίσει ήδη πρόβλεψη απομείωσης στο γ΄ τρίμηνο και τα αποτιμούν στο 79% της ονομαστικής τους αξίας. Εξ αυτών η Alpha Bank κατέχει ομόλογα μόλις 3,8 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ ανήκουν στη Eurobank.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, που από τη φύση τους δεν μπορούν να διασταυρωθούν απολύτως, εφόσον προχωρήσει η συγχώνευση, η νέα τράπεζα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια έως 4,1 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας.

Αυτό το ποσό φαίνεται να βαραίνει ιδιαίτερα τη λήψη αποφάσεων από την πλευρά της Alpha Bank, εν όψει του ενδεχόμενου κινδύνου ένταξης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ιδίως καθ' όσον η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή από το Κατάρ είχε εξασφαλιστεί με άλλους όρους και αποτιμήσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Άμεσα η εγγραφή της ζημίας από το PSI

Η σημαντικότερη όμως ανατροπή που επήλθε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η οριστικοποίηση ότι το PSI δεν θα παρέχει παρά μόνο μία επιλογή στους ομολογιούχους:
 
Την άμεση ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας και μεσοσταθμικού επιτοκίου 3,6% - 3,7%. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εγγράψουν άμεσα το σύνολο της ζημίας απομείωσης ομολόγων.

Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη θρυαλλίδα για να τεθεί την περασμένη Παρασκευή από την πλευρά της Alpha Bank αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμφωνίας.

Τα κρυφά παζάρια του Σαββατοκύριακου

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με βάση πληροφορίες, υπήρξαν πυρετώδεις επαφές μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών, όπου αναζητήθηκαν χωρίς επιτυχία λύσεις για την κάλυψη των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστεί η νέα τράπεζα λόγω του βαθύτερου «κουρέματος» σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στις συζητήσεις προτάθηκε ακόμα και να υπάρξει εγγύηση κάλυψης από τους βασικούς μετόχους κάθε τράπεζας των νέων κεφαλαίων που της αναλογούν από την απομείωση ομολόγων, όμως, όπως όλα δείχνουν, η πρόταση αυτή δεν έχει γίνει προς το παρόν αποδεκτή.

Να σημειωθεί ότι για τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα βρέθηκαν τα στελέχη του ομίλου EFG κ.κ. Αντωνάτος, Πεταλάς και Μπουσετίλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Τρίτη, οι τρεις άνδρες αναχώρησαν για το εξωτερικό, γεγονός που δείχνει ότι στην παρούσα φάση οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει.

Κύκλοι και των δύο τραπεζών σημειώνουν, πάντως, ότι η πορεία των διαδικασιών συγχώνευσης επιβραδύνθηκε από τις αρχές του έτους, όταν άρχισαν να σημειώνονται καθυστερήσεις στις εργασίες κοινών επιτροπών, το έργο των οποίων πρακτικά πάγωσε.

Στάση αναμονής από το Qatar

Εν τω μεταξύ, αποστασιοποιημένη στάση κρατά, με βάση πηγές, το Qatar που είναι -τουλάχιστον θεωρητικά- ο στρατηγικός επενδυτής της συγχώνευσης. Το fund παρακολουθεί τη δίδυμη διαπραγμάτευση για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση μαζί με το μνημόνιο.

Ωστόσο, οι όροι με τους οποίους είχε αρχικά συμφωνηθεί η συμμετοχή του στην νέα τράπεζα έχουν ήδη ανατραπεί τόσο από τη μείωση των τιμών των μετοχών στις δύο τράπεζες όσο και από τις εκτιμώμενες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που αναμένεται να προκύψουν αν συγκροτηθεί το νέο σχήμα, λόγω του μεγαλύτερου «κουρέματος» στο πλαίσιο του PSI.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v