Εμπλουτίζεται ο κατάλογος των ιδιωτικοποιήσεων

Νέες υπηρεσίες του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ενταχθούν στον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων. Στο ταμείο μεταβιβάζονται ακίνητα με στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αξιοποίησή τους. Η λίστα των "πωλήσεων".

Εμπλουτίζεται ο κατάλογος των ιδιωτικοποιήσεων
Νέες υπηρεσίες του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης πρόκειται να ενταχθούν στον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, όποιος οργανισμός μεταφέρεται στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και δεν μπορεί να πωληθεί με την υφιστάμενη μορφή του θα πωλείται τμηματικά ή θα εκκαθαρίζεται.

Με το νέο μνημόνιο, καταργείται η περίφημη «τροπολογία του 20%» που είχε ψηφιστεί το 2008 επί Γ. Αλογοσκούφη και προέβλεπε πως για την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% σε κρατική εταιρεία (στρατηγικού χαρακτήρα) απαιτείται προηγούμενη έγκριση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.

Το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων βάζει σε ρεαλιστική βάση το χρονοδιάγραμμα για το Ελληνικό (θεωρεί πως η διαδικασία θα ξεκινήσει ουσιαστικά στα τέλη του έτους και πως μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για τις χρήσεις γης), ενώ αναφέρει για πρώτη φορά την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης (ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα και αναμένεται νόμος για τη διευκόλυνση της πώλησης με τη διαδικασία να συντονίζεται από την τράπεζα).

Για τα 34 κτίρια του δημοσίου που είναι προς πώληση με τη μέθοδο sale and lease back αναφέρεται πως η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει καθαρό τίτλο στο Ταμείο έως τον Μάιο. Όσο για τα υπόλοιπα ακίνητα, όπως η Κασιόπη στην Κέρκυρα, η Αφάντου στη Ρόδο και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) πρόκειται να παραχωρηθούν με πολυετείς συμβάσεις (μέχρι και 100 χρόνια).

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα προχωρήσει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων (για πολεοδομικά θέματα, για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, για τη λειτουργία γηπέδων γκολφ ή κέντρων θαλασσοθεραπείας κ.λπ.), που θα καταστήσουν ευκολότερη την πώληση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας. Για τις θεσμικές αλλαγές στα συγκεκριμένα μέτωπα έχει ήδη ζητηθεί η συμβολή της Ομάδας Δράσης (Task Force) του Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία θα έχει γενικότερο ρόλο στη διαδικασία αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων.

Στο κείμενο αναφέρεται: «Προσδιορίζονται άμεσα μέτρα για τις αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκκαθαρίσεων όλων των νομικών τίτλων, της εξασφάλισης εγκρίσεων κρατικής ενίσχυσης, των αποομαδοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων, της επίδειξης σεβασμού προς τους κανόνες των προμηθειών του δημοσίου, της επίτευξης μιας αρτιότερης απογραφής ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, της ανακατανομής χρήσεων γης και της εκζήτησης των εγκρίσεων του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμώνων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Το νέο μνημόνιο προβλέπει, επίσης, την ένταξη στο κτηματολόγιο (ή τη δημιουργία ειδικού κτηματολογίου) για όλα τα προς πώληση ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο 3.000 από τα περίπου 72.000 ακίνητα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΤΑΔ.

Στο κείμενο του νέου μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε κάποιες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις ώστε να δώσει θετικό σήμα στην αγορά, όπως η ΔΕΠΑ (μαζί ή ξεχωριστά με τον ΔΕΣΦΑ που διαχειρίζεται το δίκτυο κορμού στο φυσικό αέριο), τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και το κτίριο του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Λεωφ. Κηφισίας.

Στον πίνακα με τις ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκεται στο παράρτημα του μνημονίου υπάρχουν πλέον πολύ αναλυτικά χρονοδιαγράμματα: Έτσι, το δημόσιο δεσμεύεται πως όχι μόνο θα έχει ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των προαναφερθέντων εταιρειών εντός του 2012, αλλά και πως θα εισπράξει τα χρήματα εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται πως μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχει μεταβιβάσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων τις μετοχές όλων των προς πώληση οργανισμών. Εξαιρούνται οι οργανισμοί που λειτουργούν με ζημία και χρειάζονται συνεχή αιμοδοσία του κρατικού προϋπολογισμού όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Μέχρι το τέλος Μαρτίου, το Ταμείο πρέπει να έχει προσλάβει και όλους τους συμβούλους για τους προς ιδιωτικοποίηση οργανισμούς.

Όσο για τα χιλιάδες ακίνητα της ΕΤΑΔ θα μεταφέρονται στο Ταμείο το οποίο ούτως ή άλλως ελέγχει την εταιρεία, κάθε φορά που υπάρχει σχετικό αίτημα. Από τα συγκεκριμένα ακίνητα πρόκειται να δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια τα οποία θα τεθούν προς πώληση, χωρίς να διευκρινίζεται το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έπρεπε να δημιουργήσει έξι χαρτοφυλάκια μέχρι το τέλος του 2011. Η πρόβλεψη για έσοδα 50 δισ. ευρώ έχει πάει περίπατο εδώ και πολύ καιρό. Γι' αυτό και στο νέο μνημόνιο προβλέπεται πως τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2015 θα φτάσουν τα 19 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρχουν τριμηνιαίες εκθέσεις ώστε να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη του προγράμματος.

Η Task Force αναλαμβάνει και συμβουλευτικό ρόλο για την ταχύτερη υλοποίηση σειράς ρυθμιστικών θεμάτων που συνδέονται με τη λειτουργία της αγοράς ώστε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών όπως ο ΟΔΙΕ (Ιππόδρομος), η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ και η ΕΑΣ.

Ειδικά για τον ΟΔΙΕ, όπως έχει γράψει το Euro2day, προωθείται ρύθμιση για τη μεταφορά της σημαντικής ακίνητης περιουσίας σε άλλη εταιρεία. Για τα ΕΛΠΕ πρόκειται να υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με τον όμιλο Λάτση εντός του Απριλίου. Για να προχωρήσει η πώληση μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ απαιτείται η δημιουργία-λειτουργία του ρυθμιστή της αγοράς υδάτων, η οποία προγραμματίζεται για τα τέλη του 2012.


Δείτε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v