Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 490 εκατ. το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Το έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 490 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και το πρωτογενές έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 33 εκατ., σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Στα 490 εκατ. το έλλειμμα του προϋπολογισμού
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη θα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας, για την άμεση διόρθωση τυχόν αποκλίσεων στους μηνιαίους στόχους εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σήμερα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ανακοίνωσε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού όπου κυριαρχούν αφενός η βουτιά στα έσοδα από ΦΠΑ (271 εκατ. ευρώ λιγότερα), αφετέρου η εκρηκτική αύξηση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το ΙΚΑ όπου ήδη μέσα σε ένα μήνα έχει απορροφήσει το 50,5% των ετήσιων πιστώσεων.

Η γενική εικόνα πάντως δεν είναι «κακή». Τον Ιανουάριο, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μόλις 33 εκατ. ευρώ ( έναντι μηνιαίου στόχου 187 εκατ. ευρώ) και το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εμφάνισε έλλειμμα 490 εκατ. ευρώ ( έναντι στόχου 644 εκατ. ευρώ).

Στην ίδια ανακοίνωση δίνεται πρόγευση της μηνιαίας παρακολούθησης των τυχόν αποκλίσεων και άμεσων διορθώσεων καθώς η τρόικας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αστοχιών.

«Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας, το μηνιαίο δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει στο εξής ετήσιες εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που θα επικαιροποιούνται μέσα στο έτος ανάλογα με τις μεταβολές στο μακροοικονομικό περιβάλλον, την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική επίπτωση που επιφέρουν αλλαγές της οικονομικής πολιτικής» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, σανίδα σωτηρίας στα έσοδα του προϋπολογισμού το Φεβρουάριο φαίνεται να έδωσαν οι ασφυκτικές προθεσμίες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο συνωστισμός των φορολογουμένων το διήμερο 28 και 29 Φεβρουαρίου σε εφορίες και τελωνεία για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οδήγησε σε αύξηση των εσόδων κατά περίπου 12%, εξισορροπώντας τις συνεχόμενες πιέσεις στο ΦΠΑ.


* Το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v