Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς τελική καταμέτρηση με ποσοστό 85%

Κοντά στο 85% επί των 206 δισ. ευρώ κινείται η συμμετοχή. "Εθελοντές" και κάτοχοι ομολόγων σε ξένο δίκαιο. Αισιοδοξία Dallara και Βενιζέλου. Η αναπόφευκτη ενεργοποίηση των CACs. Ποιοι όμιλοι είπαν "ναι". Η εφεδρεία της ΕΚΤ.

Προς τελική καταμέτρηση με ποσοστό 85%
«Ο πρώτος στόχος της επίτευξης απαρτίας επιτεύχθηκε. Ο δεύτερος είναι η οικειοθελής συμμετοχή να ξεπεράσει το 80% ώστε να ενισχυθεί το καλό κλίμα για τη χώρα διεθνώς».
 
Η παραπάνω δήλωση κυβερνητικού στελέχους στο Euro2day αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία του PSI, μερικές ώρες πριν από τη λήξη της περιόδου αποδοχής, για το σκέλος των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο (177,5 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day η συμμετοχή θα φτάσει το 80-85% επι του συνόλου των 206 δισ. ευρώ και όχι μόνο των 177 δισ. ευρώ που τελούν υπό ελληνικό δίκαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει συμμετοχή 50% επί τίτλων ύψους 16,9 δισ. ευρώ οι οποίοι βρίσκονται σε αλλοδαπό δίκαιο. Oι περισσότεροι από αυτούς ελέγχονται από hedge funds. Αντίθετα, θεωρείται απίθανη η συμμετοχή ομολόγων 3 δισ. ευρώ που αφορούν δάνεια με εγγύηση δημοσίου σε προβληματικές ΔΕΚΟ και βρίσκονται σήμερα στα χέρια ξένων funds.

Να σημειωθεί ότι έλληνας υπουργός δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στους FT ότι η αποδοχή είναι στο 80%.

Αισιόδοξος ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI θα είναι αρκετά υψηλή, δήλωσε την Πέμπτη ο Charles Dallara του IIF, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα φτάσει το 90%.

"Το PSI πηγαίνει καλά, δεν υπάρχουν εκπλήξεις", δήλωσε και ο υπουργός οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, στην ενημέρωσή του στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με το Reuters ενώ σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου στο πρακτορείο, η συμμετοχή στο PSI είχε ξεπεράσει το 70% από την Τετάρτη το βράδι.  

Σημειώνεται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναμένονται την Παρασκευή το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας) ενώ εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπου πιθανότατα θα αποφασιστεί η ενεργοποίηση ή όχι στις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Αυξανόμενη η συμμετοχή

Μετά το διήμερο μπαράζ δηλώσεων από εθελοντές, το ποσοστό συμμετοχής στο σύνολο του προγράμματος ξεπέρασε το 58% το απόγευμα της Τετάρτης, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου την απαιτούμενη απαρτία. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση καθώς η εξασφάλιση της απαρτίας επιτρέπει την ενεργοποίηση των CACs με τη θετική γνώμη των δύο τρίτων των παρόντων.

Ο στόχος πλέον της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν υψηλότερη οικειοθελής συμμετοχή ώστε την Παρασκευή στο τηλεφωνικό eurogroup η Ελλάδα να εμφανιστεί με ένα επιτυχημένο πρώτο βήμα στο PSI.

Για να συμβεί αυτό, εξηγεί στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης, θα πρέπει η οικειοθελής συμμετοχή να ξεπεράσει το 80%. Με αυτό το ποσοστό συμμετοχής το Eurogroup θα συστήσει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα να ενεργοποιήσει την ρήτρα συλλογικής ευθύνης ώστε να κουρευτεί το σύνολο των ομολόγων που διέπονται από ελληνικό δίκαιο.

Με δεδομένο όμως ότι από τα 177,5 δισ. ευρώ περίπου 9 δισ. ευρώ κατέχουν οι ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες που ψηφίζουν μεν υπέρ της αναδιάρθρωσης, δεν κουρεύονται δε, τα ομόλογα που μπορούν να υποστούν απομείωση περιορίζονται στα 168 δισ. ευρώ.

Κάπου εδώ ξεκινούν τα δύσκολα.

Η ενεργοποίηση των CACs θα οδηγήσει σε περιορισμένη αναταραχή καθώς θα υπάρξουν προσφυγές εναντίον της χώρας από ιδιώτες κατόχους ομολόγων. «Θα ζήσουμε μία - δύο εβδομάδες αναταραχής», θεωρεί έμπειρος broker.

Με τα ομόλογα ελληνικού δικαίου να συμμετέχουν κατά 100% στο PSI η προσοχή θα στραφεί εν συνεχεία στις εκδόσεις που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.

Για να συμπεριληφθούν οι παραπάνω εκδόσεις στο κούρεμα θα πρέπει να επιτευχθεί οικειοθελής συμμετοχή άνω του 75% ανά σειρά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ενταχθούν στην ενεργοποιημένη ρήτρα συλλογικής δράσης.

Σύμφωνα με κορυφαία τραπεζικά στελέχη, υπάρχουν δυσκολίες για τον παραπάνω στόχο σε κάποιες από τις εκδόσεις αγγλικού κυρίως δικαίου και δευτερευόντως ελβετικού, στις οποίες έχουν επικεντρώσει τις αγορές τους τα hedge funds.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η συνολική συμμετοχή στο PSI θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 92% - 93% και για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ θα χρειαστεί να διενεργηθεί και ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις τιμές κτήσης.

Διευρύνεται το κίνημα των εθελοντών

Xαρακτηριστικό της αισιοδοξίας που επικρατεί είναι ότι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη το απόγευμα στο Reuters ότι είναι αισιόδοξος πως η συμμετοχή στην εθελοντική ανταλλαγή χρέους θα ξεπεράσει "κατά πολύ" το 75%...

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Ελλάδα προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν περιλαμβάνει κεφάλαια για καταβολή πληρωμών σε ομολογιούχους που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στο PSI. Ο ΟΔΔΗΧ επισήμανε ότι η περίοδος αποδοχής του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων λήγει στις 8 Μαρτίου στις 9 (CET).

Πρόκειται για μια σαφή προειδοποίηση κυρίως προς τους κατόχους τίτλων που υπάγονται σε ξένο δίκαιο. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ομολόγων έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν για τη συμμετοχή τους στο PSI μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Μέχρι στιγμής, την πλήρη εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ανακοίνωσαν:

- 32 μέλη του IIF, που κατέχουν αθροιστικά τίτλους αξίας 84 δισ. ευρώ, ή το 40,8% των 206 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τετάρτης, τα μέλη του ινστιτούτου που έχουν απαντήσει θετικά στο PSI είναι τα εξής: Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, Bank of Cyprus, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Landesbank Baden-Wurttemberg, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale και Unicredit.

- Οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Ακολούθησαν την Πέμπτη και οι υπόλοιπες. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν συνολικά ελληνικά κρατικά ομόλογα 45 δισ. ευρώ και δάνεια προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ αξίας 7,8 δισ. ευρώ.

- Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συμπεριλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων τίτλους αξίας 18-19 δισ. που διακρατά για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης, στο PSI δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν η γερμανική DZ Bank, η θυγατρική της Societe Generale στην Τσεχία Komercni Banka κι η γερμανική FMS Wertmanagement, ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας με έκθεση που σε ονομαστικό επίπεδο ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τα πρώτα "ναι" και "όχι" μετρά η κυβέρνηση από τις διοικήσεις των ταμείων αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο PSI. Τα ταμεία που απάντησαν θετικά (για τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους και δεν έχουν δώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος) είναι το Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ ΟΓΑ, το ΕΤΕΑΜ και το ταμείο ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

«Όχι» από ταμεία, φαρμακευτικές και ιδιώτες

Αρνητικά απάντησαν το ταμείο των επιστημόνων, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, των Σωμάτων Ασφαλείας, το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα και το ΤΕΑΔΥ.

Όχι στο κούρεμα ψηφίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατέχουν ομόλογα και η πλειοψηφία των ιδιωτών κατόχων ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v