Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις ΟΠΑΠ-ΕΛΠΕ

Προεκλογικά η προκήρυξη για το 29% του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τον Κ. Μητρόπουλο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Τον Μάιο η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το 35,5% του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Οι εκλογές και οι κίνδυνοι.

Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις ΟΠΑΠ-ΕΛΠΕ
Μέχρι τον Μάιο θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την πώληση των ποσοστών του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ και στα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Κώστα Μητρόπουλο στο Reuters.

Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε πως ο διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού 29% στον ΟΠΑΠ θα πραγματοποιηθεί πριν από τις εθνικές εκλογές - οι οποίες αναμένεται να γίνουν στις αρχές Μαΐου- και να ολοκληρωθεί αυτήν τη χρονιά. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 34% στον ΟΠΑΠ.

«Εάν οι εκλογές πάνε καλά, εάν υπάρξει κυβέρνηση και ξεκάθαρη κατεύθυνση, τότε το εκτιμώμενο ρίσκο για τους επενδυτές θα μειωθεί σε επίπεδα που θα επιτρέψουν την επένδυση», δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος. «Αυτό σημαίνει ότι θα δεσμεύσουν ρευστό για τη χώρα».

Η πώληση του ΟΠΑΠ, με αξία αγοράς 2,3 δισ. ευρώ, αρχικώς σχεδιαζόταν για πέρυσι, όμως καθυστέρησε λόγω των πολύ χαμηλών τιμών της μετοχής του Οργανισμού. 

«Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα περιουσιακά μας στοιχεία», δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος. «Έχουν κάποιες ανησυχίες αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα, τη δυναμική της. Πρέπει να τους δείξουμε ότι η δυναμική της χώρας μας γίνεται από αρνητική θετική».

Ο κ. Μητρόπουλος γνωστοποίησε επίσης πως το ταμείο σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές για το υπόλοιπο 35,5% που κατέχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια τον Μάιο. Η τρέχουσα αξία αγοράς του εν λόγω ποσοστού αποτιμάται περίπου στα 580 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος επισήμανε πως το ταμείο θα καθυστερήσει τον διαγωνισμό για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αντί στο δεύτερο φετινό τρίμηνο, στο τρίτο, λόγω τεχνικών ζητημάτων. 


Παρατείνονται οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Παράταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μιας εβδομάδας για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και δύο εβδομάδων για το Ελληνικό αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα, το ταμείο θα δεχτεί προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εταιρίες αερίου στις 29 Μαρτίου και για το Ελληνικό στις 17 Απριλίου.

Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, η παράταση κρίθηκε απαραίτητη καθώς αρκετές εταιρείες ζήτησαν διευκρινίσεις επί των όρων συμμετοχής στο διαγωνισμό, ενώ σύμφωνα με την ακολουθούμενη διαδικασία οι απαντήσεις που θα δοθούν θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσο για το Ελληνικό, κρίθηκε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αξιολογήσουν και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη του ταμείου θεωρούν ενθαρρυντικό γεγονός ότι ζητούνται διευκρινίσεις για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, και μάλιστα από αρκετές ενδιαφερόμενες εταιρίες, καθώς συνήθως το ενδιαφέρον αυτό προμηνύει τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v