Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη χωρίς φρέσκο χρήμα και με μείωση μισθών

Μία ημέρα μετά τα νέα από το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ανάπτυξη χωρίς φρέσκο χρήμα και με μείωση μισθών
Στην τελική ευθεία πριν από τις εθνικές εκλογές και μία ημέρα μετά τα νέα από το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς και πιο ρεαλιστές, θα ανακοινώσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει και το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να γίνει η δουλειά από εδώ και πέρα ώστε να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, και όχι μόνο.

Όπως αναφέρει η WSJ, στην έκθεση αναγνωρίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2007 -2013. "Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αρκετά μεγάλη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα για την τόνωση της ζήτησης και των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα, ταυτόχρονα με τη δημιουργία θεμελίων για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον", υπογραμμίζει το έγγραφο.

Τα επενδυτικά σχέδια που μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση των αδιάθετων κονδυλίων είναι, σύμφωνα με το έγγραφο, οι οδικοί άξονες, ο τουρισμός και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Τομείς, μαζί με τις εξαγωγές, την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη τόσο από τα κεντρικά της Ε.Ε. όσο και από το ΔΝΤ και τα πολιτικά κόμματα της χώρας μας.

Η απορρόφηση των πόρων των ευρωπαϊκών διορθωτικών ταμείων, όπου υπάρχουν ακόμα σημαντικά ποσά διαθέσιμα, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και η υλοποίηση των μεγάλων έργων ήταν άλλωστε από τα βασικά θέματα της ατζέντας, στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Ε.Ε., στα τέλη Φεβρουαρίου.
 
Φυσικά, οι επαφές μεταξύ των δύο ανδρών δεν έχουν σταματήσει, αντιθέτως προχθές υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός απέστειλε στον πρόεδρο της Κομισιόν σχετική επιστολή εν όψει της ανακοίνωσης της έκθεσης της Ε.Ε.

Επιστολή στον Barroso ζητώντας δράσεις για στήριξη των νέων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέστειλε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να παρουσιάσει την Πέμπτη την οικονομική του πλατφόρμα και μέτρα με τα οποία η Ν.Δ. εκτιμά ότι θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις περικοπές στις συντάξεις και άλλα επώδυνα μέτρα.

Την ίδια ώρα, η έρευνα του ΔΝΤ "Early lessons from Experiences with Large Fiscal Adjustments Plans" επισημαίνει ότι το 2014 θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει σε ανάπτυξη. Φέτος η ύφεση θα συνεχιστεί και μαζί με αυτήν η υψηλή ανεργία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι θα φτάσει στο 19,4% το 2013, αν και η πραγματικότητα δείχνει να το διαψεύδει αυτό, καθώς ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει ξεπεράσει το 20% στις αρχές του 2012. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει για φέτος ύφεση 4,7% του ΑΕΠ και μηδενική ανάπτυξη το 2013, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά 0,5% το 2012 και κατά 0,3% το 2013.

Μείωση του κόστους εργασίας κατά 15%

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η WSJ, ο κ. Barroso αναμένεται να ανακοινώσει στους ευρωβουλευτές ότι οι "άνθρωποι στην Ελλάδα δεν είναι μόνοι στις προσπάθειες που καταβάλουν να επιστρέψουν τη χώρα στην ανάπτυξη και σε νέες θέσεις εργασίας". Θα σημειώσει παράλληλα πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια.

Παράλληλα, θα αναφέρει ότι το σύνολο των πόρων που θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, αγγίζουν τα 380 δισ. ευρώ και ότι "αν οι Έλληνες πολίτες και οι θεσμοί ενστερνιστούν τις προαπαιτούμενες πράξεις που αναγνώρισε σήμερα η Επιτροπή, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Ελλάδα και να κάνουμε ουσιαστική διαφορά στις ζωές των πολιτών της".

Την ίδια ώρα το έγγραφο της Κομισιόν καλεί την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί.

Το έγγραφο σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2013 και το 2014 για να φέρει το χρέος στο βιώσιμο στόχο του 117% του ΑΕΠ το 2020. Αυτά πρόκειται να ανακοινωθούν τον Μαϊο.

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2007 -2013.

"Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μια αρκετά μεγάλη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα για την τόνωση της ζήτησης και των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα, ταυτόχρονα με την δημιουργία θεμελίων για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον" υπογραμμίζει το έγγραφο.

Τα επενδυτικά σχέδια που μπορεί να επωφεληθούν από την χρήση των αδιάθετων κονδυλίων είναι σύμφωνα με το έγγραφο οι οδικοί άξονες, ο τουρισμός και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Όσον αφορά την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, η Κομισιόν τονίζει ότι είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει "στη μείωση του ονομαστικού κόστους ανά μονάδα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 15% το 2012-2014".

Το έγγραφο περιλαμβάνει ακόμα και τα άμεσα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, ανάμεσα στα οποία επιπρόσθετες περικοπές, εφαρμογή νόμων στην αγορά εργασίας και την παρουσίαση "ενός χρονοδιαγράμματος για την εξέταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το σύστημα προσδιορισμού των μισθών ως το τέλος Ιουλίου του 2012".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v