Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RTS: Σχέδια για το χειρότερο σενάριο από ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει ως χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο την επιβολή ορίου στις αναλήψεις, την προσωρινή έξοδο από Schengen και την εισαγωγή ελέγχων, λέει το Reuters. Διαψεύδει η Κομισιόν τα σενάρια.

RTS: Σχέδια για το χειρότερο σενάριο από ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν σχέδια αντιμετώπισης του χειρότερου δυνατού σεναρίου που θα είναι η απόφαση της Αθήνας να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν συζητήσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο, για μέτρα όπως η προσωρινή έξοδος της χώρας από το Schengen, η εισαγωγή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων τουλάχιστον στην Ελλάδα, ακόμα και η επιβολή ορίων στις αναλήψεις μετρητών.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι τα μέτρα περιλαμβάνονται σε διάφορα εναλλακτικά σχέδια. Τόνισαν, ότι οι συζητήσεις αφορούσαν την προετοιμασία για κάτι που αποτελεί ένα υποθετικό ενδεχόμενο και όχι κάτι που πιστεύουν ότι πρόκειται να συμβεί.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι κανένας από αυτούς που έχει μιλήσει δεν υποστήριξε ότι αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς από το ΑΜΠΕ να σχολιάσει το τηλεγράφημα του πρακτορείου «Reuters» δήλωσε ότι δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή του ανάλογα σχέδια. Συνέχισε δε σημειώνοντας ότι τα όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα, του φαίνονται αναληθή.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιασκέψεων τις τελευταίες έξι εβδομάδες καθώς οι ανησυχίες αυξάνουν μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο αν κερδίσει τις εκλογές να προχωρήσει σε καταγγελία του Μνημονίου, κάτι που σύμφωνα με το πρακτορείο, θα φέρει ποιο κοντά την Ελλάδα στην πόρτα της εξόδου.

Τα μέλη του Eurogroup Working Group, το οποίο αποτελείται από στελέχη των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης και τους επικεφαλείς των κεντρικών τραπεζών, έχουν συζητήσει σε βάθος τις διάφορες εναλλακτικές.

Ωστόσο, το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση.

Εκτός από τον περιορισμό των αναλήψεων και την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, έχουν συζητήσει και την πιθανότητα αναστολής της συμφωνίας του Schengen για την Ελλάδα.

"Οι περιορισμοί των αναλήψεων από τα ATM και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου έχουν εξεταστεί και αναλυθεί" ανέφερε μια από τις πηγές. Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε τις συζητήσεις και το ότι εξετάζεται ακόμα και προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το Schengen.

"Αυτές δεν είναι πολιτικές συζητήσεις, αυτές είναι συζητήσεις ανάμεσα σε οικονομολόγους τεχνοκράτες, οι οποίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο" πρόσθεσε δεύτερη πηγή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρώτο αξιωματούχο, οι Βρυξέλλες εξετάζουν ακόμα κατά πόσον υπάρχει νομική βάση για την επιβολή τέτοιων ακραίων μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v