Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες επιτροπές για εργασιακό-ασφαλιστικό

Τη δημιουργία μόνιμων διαπραγματευτικών ομάδων για εργασιακά και ασφαλιστικό, που θα διαπραγματεύονται με την τρόικα την εφαρμογή και την πορεία των όρων της δανειακής σύμβασης, αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Νέες επιτροπές για εργασιακό-ασφαλιστικό
Τη δημιουργία δύο μόνιμων διαπραγματευτικών ομάδων για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, που θα διαπραγματεύονται με την τρόικα την εφαρμογή και την πορεία των όρων της δανειακής σύμβασης, αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε ευρεία σύσκεψη που είχε χθες με υπηρεσιακούς του παράγοντες.

Μάλιστα, τις δύο αυτές ομάδες θα υποστηρίζει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων από πρόσωπα υψηλού επιστημονικού κύρους. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «όλα είναι ανοιχτά, αλλά και τίποτα».

Τη βάση της διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει η πολιτική πλατφόρμα που θα αποφασιστεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Χαρακτηρίζουν πολύ καλή την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, προσθέτοντας ότι περιλαμβάνει βαριά θέματα, κυρίως για τα εργασιακά.

Ωστόσο, τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων προκειμένου να αποδειχθεί ότι το μίγμα πολιτικής που εφαρμόζεται έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας με αφορμή την επικείμενη συνάντηση με την τρόικα επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης θα γίνει στη βάση των αποφάσεων του προγραμματικού πλαισίου των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, οι κ. Βρούτσης και Νικολόπουλος είχαν συνάντηση με τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτο Σπυρόπουλο για την πορεία των εσόδων και των δαπανών του ταμείου, καθώς και την προώθηση διαρθρωτικών υποστηρικτικών αλλαγών για την ταχύτερη απονομή συντάξεων και τη βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού.

Στόχος, όπως ετέθη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είναι η συνεπής εφαρμογή -από την πλευρά του ΙΚΑ- ενός πολύ συγκεκριμένου και αυστηρού προγράμματος δράσης (περίοδος 2012 - 2013), που θα στοχεύει σε εξοικονόμηση από κάθε ελαστική δαπάνη, σε εισροές νέων πόρων και σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα συμβάλουν στην υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης του κυβερνητικού πλαισίου που συνομολογήθηκε από τους τρεις αρχηγούς των συνεργαζόμενων κομμάτων (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ).

Τα οικονομικά δεδομένα των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται στο κόκκινο και η νέα κυβέρνηση θα δώσει μάχη για την εξασφάλιση συντάξεων και παροχών. Στο ΙΚΑ αναζητείται 1,4 δισ. ευρώ για να συνεχίσει η ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το πρώτο τετράμηνο του έτους υπήρξε μείωση των εσόδων κατά 12% - 14%, ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισ. το χρόνο (ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη).

Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ. Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%.

ΠΗΓΗ: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v