Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλλειψη ρευστού... τέχνας κατεργάζεται

Με ποιους τρόπους 15 εισηγμένες σχεδιάζουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στις τράπεζες και να μειώσουν τους κινδύνους αναχρηματοδότησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Οι κινήσεις και οι προθέσεις.

Έλλειψη ρευστού... τέχνας κατεργάζεται
Όταν οι αναλυτές θέτουν πιεστικές ερωτήσεις σε στελέχη εταιρειών όπως η Τιτάν, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Fourlis, η Motor Oil, η Βιοχάλκο, η Folli Follie κ.ά. σχετικά με τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανειακών τους υποχρεώσεων, τότε κάποιος αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος για τους μικρότερους και ασθενέστερους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενδεικτικό στοιχείο της τρέχουσας κατάστασης είναι επίσης και η σημαντική έκπτωση με την οποία είναι διαπραγματεύσιμοι στη δευτερογενή αγορά ομολόγων οι σχετικοί τίτλοι του ΟΤΕ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι εισηγμένες προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη απέναντι στις τράπεζες, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι η επίτευξη θετικών ταμειακών ροών, οι αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.

Αμέσως παρακάτω παρουσιάζονται οι σχετικές κινήσεις (και προθέσεις) 15 εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α.

Ελληνικά Πετρέλαια
: Η διοίκηση της εισηγμένης δεν ανησυχεί για τη χρηματοδότηση του δανεισμού της, παρά το γεγονός ότι προς το τέλος του 2013 λήγουν δανειακές υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ορισμένοι ξένοι θεσμικοί (π.χ. η Deutsche Bank) είχαν υπολογίσει έσοδα γύρω στα 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2013 ή το... 2014!

ΟΤΕ: Ως γνωστόν, τόσο η Hellas Sat, όσο και ενδεχομένως η θυγατρική στη Βουλγαρία (Globul - γι' αυτήν ήδη υπάρχουν σήματα πώλησης) θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (σενάριο που εξετάζεται από τη διοίκηση).

Η μητρική Deutsche Telekom έχει δεσμευθεί πως θα λειτουργήσει ως το τελευταίο δανειακό καταφύγιο του οργανισμού.

Κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την έκδοση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ζήτημα της αναχρηματοδότησης, προαναγγέλλοντας θετικές ειδήσεις στο επόμενο διάστημα.

ΤΙΤΑΝ: Ο όμιλος τα τελευταία χρόνια μειώνει συστηματικά τις καθαρές τραπεζικές του υποχρεώσεις και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2012. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας.

• Με βάση τον δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA, η εισηγμένη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με τον μέσο όρο των μεγάλων διεθνών ομίλων του κλάδου.
• Υπάρχουν, πέρα από το ισχυρό ταμείο, και γραμμές πιστωτικών ορίων πολύ υψηλότερες από το επίπεδο του καθαρού δανεισμού.
• Το μεγαλύτερο κομμάτι του δανεισμού θα κληθεί να αναχρηματοδοτηθεί όχι αμέσως, αλλά στις αρχές του 2015.
• Μόνο το 1/3 των πιστωτικών γραμμών είναι από ελληνικές τράπεζες.

Τις θέσεις αυτές της Τιτάν που εκφράστηκαν τον προηγούμενο μήνα τις ακολούθησε η συμφωνία του ομίλου με την IFC (International Finance Corporation), μέσω της οποίας η IFC κατέβαλε 50 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 11,5% των δραστηριοτήτων του ελληνικού ομίλου στη Σερβία, στη Fyrom και στο Κόσσοβο.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Υπάρχουν περιθώρια σημαντικής υποχώρησης του χρέους του ομίλου, υποστηρίζει η Eurobank Χρηματιστηριακή, ιδίως σε περίπτωση ρευστοποίησης του 2,6% της Eldorado Gold και μέσα από την είσπραξη μερισμάτων από την Αττική Οδό. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο καθαρός δανεισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει στη 1,9 φορά του EBITDA το 2014, έναντι 2,9 φορών όπου βρίσκεται σήμερα, καταλήγει η Eurobank Χρηματιστηριακή.

Forthnet: Η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 30,2 εκατ. ευρώ δρομολογείται σε μια περίοδο όπου ο όμιλος σημειώνει θετικό EBITDA. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα βελτιώσει τη ρευστότητα της εισηγμένης και θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στις τράπεζες και τους πιθανούς νέους συνεταίρους της (αν υλοποιηθεί κάποιο deal με κάποιον εναλλακτικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο).

Τηλέτυπος: Τουλάχιστον 6 εκατομμύρια φρέσκο χρήμα (τα μισά έχουν ήδη προκαταβληθεί) θα εισρεύσουν στο Μεγάλο Κανάλι από τη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στη συνέχεια η διοίκηση του Mega θα συζητήσει με τις τράπεζες με στόχο να επιμηκύνει υπάρχον ομολογιακό δάνειο, να μετατρέψει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμες και να λάβει πρόσθετα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης.

Νηρέας: Με απόφαση των ομολογιούχων στη γενική συνέλευση του Ιουνίου κατάφερε να επιμηκύνει τη λήξη ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 20 εκατ. ευρώ.

DIONIC: Η Alpha Bank παρέτεινε μέχρι το τέλος του έτους το ομολογιακό δάνειο που έληξε στα τέλη Ιουνίου και έτσι έδωσε στην εισηγμένη περίοδο έξι μηνών προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει με όλες τις πιστώτριες τράπεζες τον τρόπο αναχρηματοδότησης του δανεισμού της.

Η διοίκηση της Dionic εκτιμά πως θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στον διάλογο των δύο πλευρών πιθανές εξελίξεις σε ό,τι αφορά είτε ένα μεγάλο (υπό αδειοδότηση) project στις ΑΠΕ, είτε μια σχεδιαζόμενη «πρωτοποριακή εφαρμογή» στον χώρο της πληροφορικής.

Έδραση: Η συνέχιση της λειτουργίας της εισηγμένης θα περάσει μέσα από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου με μετρητά και από την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται να καταργηθεί το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, για να καλυφθούν οι εκδόσεις μέσα από τη συμμετοχή των πιστωτών (μετατροπή υποχρεώσεων σε μετοχικό κεφάλαιο).

Altec: Η διοίκηση της εταιρείας κάλεσε τις πιστώτριες τράπεζες (που μετέχουν και στο μετοχικό κεφάλαιό της) να συζητήσουν το όλο θέμα της χρηματοδότησής της.

Βαρβαρέσος: Η επιχείρηση έχει ορίσει γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη (μερική) χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου διάσωσης και αναδιάρθρωσης της εισηγμένης, που έχει εγκριθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και η εκταμίευση του ποσού.

Εριουργία Τρία Άλφα: Εξασφαλισμένη η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου. Στόχοι η τακτοποίηση των δανείων προς τις τράπεζες και η αγορά αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σάνυο: Συζητά (σε καλό κλίμα, όπως δηλώνει η διοίκησή της) με τις τράπεζες το ζήτημα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της. Στα θετικά για την εταιρεία συγκαταλέγεται το θετικό EBITDA, που συνεχίζει να έχει και φέτος, ενώ θα βοηθούσε την κατάσταση και το ενδεχόμενο πώλησης κάποιων συμμετοχών και του ακινήτου της εταιρείας.

Σελόντα: Την πεποίθησή της ότι η διαδικασία της αναδιαπραγμάτευσης των δανειακών της υποχρεώσεων θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του εννεαμήνου του 2012 εκφράζει η διοίκηση των Ιχθυοτροφείων Σελόντα, χωρίς ωστόσο να παρέχει καμιά διαβεβαίωση στους επενδυτές πως αυτό όντως θα συμβεί ή ότι η όποια συμφωνία τελικά επιτευχθεί θα βελτιώσει ουσιωδώς τη χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου.

Οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονται σε 90,7 εκατ. ευρώ κι ενδέχεται να καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την παρέλευση της τρέχουσας χρήσης.

Στόχος της διοίκησης είναι να καταλήξει σε συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τροποποίηση των όρων των συμβάσεων, με αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής και των προϋποθέσεων του υφιστάμενου δανεισμού, τη μετατροπή βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων, τη διαμόρφωση χρηματοοικονομικών δεικτών που να μπορούν να τηρηθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, καθώς και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Motor Oil: Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ο όμιλος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ζήτημα χρηματοδότησης ακόμη και σε περίπτωση συρρίκνωσης των περιθωρίων διύλισης, λόγω της παραγωγής ισχυρών θετικών ταμειακών ροών. Θα έχουμε μείωση του καθαρού δανεισμού και διανομή του 40% των κερδών, υποστηρίζει ο γερμανικός οίκος.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v