Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Σεπτέμβρη η απόφαση της τρόικα για Ελλάδα

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν το ρεπορτάζ του Euro2day.gr ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και οι αποφάσεις θα ληφθούν το Σεπτέμβριο. «Αβγατίζουν» στα 5 δισ. οι περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ.

Τον Σεπτέμβρη η απόφαση της τρόικα για Ελλάδα
Οι διεθνείς πιστωτές θα επισκεφθούν και πάλι την Αθήνα τον Σεπτέμβριο ώστε να οριστικοποιήσουν την εκτίμησή τους για το πόσο απέχει η Ελλάδα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ που μετέδωσε το Euro2day.gr ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσει την εκτίμησή της.

Τα στελέχη της τρόικας έφτασαν στην Αθήνα την Τρίτη και θα τελειώσουν την τρέχουσα αποστολή τους στις αρχές Αυγούστου. «Η τρόικα θα ταξιδέψει και πάλι στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και μόνο τότε θα ετοιμάσει την τελική της εκτίμηση για το πρόγραμμα εφαρμογής. Πριν από αυτό, είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Antoine Colombani, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Δήλωσε, επίσης, ότι μέχρι τότε η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα πρέπει να βρουν έναν ενδιάμεσο τρόπο για να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας κατά τον Αύγουστο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι ακριβώς θα γίνει.

Νωρίτερα το euro2day μετέδωσε τα εξής:

Στη σφαίρα της πολιτικής φαίνεται να μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για την αλλαγή του χρόνου και των όρων του μνημονίου καθώς η χρονική διάρκεια της πρώτης επίσκεψης της τρόικας δείχνει ότι ο Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο Κλ. Μαζούχ από την ΕΚΤ και ο Μ. Μορς από την Κομισιόν ήρθαν, θα δουν και θα φύγουν πολύ σύντομα.

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ολοκλήρωση αυτού του κύκλου αξιολόγησης στις 31 Ιουλίου και το μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν για να επανέλθουν μετά τις 24 Αυγούστου  (ή στις αρχές Σεπτεμβρίου) και να ξεκινήσει τότε η συζήτηση για την επόμενη δόση.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε άλλωστε ξεκάθαρα από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σε αυτήν τη φάση θα επιδιώξει τρία πράγματα: χρονική επιμήκυνση της προσαρμογής με επιχείρημα την ύφεση ρεκόρ στα επίπεδα του 7% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και την αποδοχή των ισοδύναμων μέτρων, ώστε να μην υπάρξει περικοπή των ειδικών μισθολογίων, μέτρο που θα συντελέσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Για να διεκδικήσει αυτές τις αλλαγές θα παράσχει ισχυρές δεσμεύσεις υλοποίησης των συμφωνηθέντων και θα δώσει σαφή δείγματα γραφής στο μέτωπο της αποφασιστικότητας για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται η χθεσινή ανακοίνωση για κατάργηση ή συγχώνευση 21 φορέων του Δημοσίου.

Θα πρέπει όμως παράλληλα να παρουσιάσει και μέτρα που οδηγούν σε εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ και προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι ο επιμερισμός των μέτρων σε ορίζοντα τετραετίας.

Ο κατάλογος των μέτρων αναμένεται να παραδοθεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εφάπαξ. Ο λόγος είναι ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ ο κατάλογος με τα μέτρα δεν έκλεινε. Έτσι αποφασίζεται η «συνεισφορά» στις περικοπές από το υπουργείο Εργασίας να αυξηθεί από τα 4 δισ. ευρώ που προβλέπονταν έως τώρα στα 5 δισ. ευρώ.
 

Τα ραντεβού

Ο κύκλος των επαφών με τους επικεφαλής της τρόικας θα ξεκινήσει αύριο στις 11 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις των Τόμσεν , Μαζούχ και Μορς με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και με τους υπουργούς Ανάπττυξης Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Ενέργειας Ευάγγελο Λιβιεράτο, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν, αφήνοντας στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που θα ολοκληρώσουν τη συλλογή στοιχείων για την αξιολόγηση του προγράμματος έως τις 8 Αυγούστου.

Στη συνέχεια, αναμένεται να επιστρέψουν στις 24 Αυγούστου και, όπως εκτιμά πηγή με γνώση των πρακτικών της τρόικας, στο μεσοδιάστημα αναμένεται να ζητήσουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τις λεγόμενες prior actions, τις προκαταρκτικές ενέργειες δηλαδή που θα απαιτηθούν για να μεταφερθεί η συζήτηση στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

Η έκθεση της τρόικας, με βάση πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά τις 8 Αυγούστου.

Η επόμενη δόση, όμως, εκτιμάται από αρμοδίους ότι δεν μπορεί να έρθει πριν από τον Σεπτέμβριο και όλα δείχνουν ότι το πιο σκληρό παζάρι μόλις ξεκινά.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v