Αντεπίθεση για τα κρατικά φιλέτα

Η άμεση επίλυση των περίπου 80 ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων που απαιτούνται για την προώθηση των έξι εν εξελίξει διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντεπίθεση για τα κρατικά φιλέτα
Η άμεση επίλυση των περίπου 80 ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων που απαιτούνται για την προώθηση των έξι εν εξελίξει διαγωνισμών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), οι ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα ώστε να «βγουν μπροστά» τα πλέον ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά και το ταχύτερο ξεκαθάρισμα στο μέτωπο των ακινήτων αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εντός των ημερών αναμένεται διυπουργική επιτροπή προκειμένου να ενταχθούν οι εκκρεμότητες σε νομοσχέδιο-«σκούπα», καθώς κάποιοι εκ των διαγωνισμών κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν εξαιτίας των πολύμηνων καθυστερήσεων στην έκδοση διοικητικών και άλλων ρυθμίσεων.

Στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν, επίσης, πως πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα στην πώληση συμμετοχών του Δημοσίου σε εταιρείες - οργανισμούς που θεωρούνται ελκυστικοί, όπως οι εισηγμένες ΟΠΑΠ (ο διαγωνισμός δρομολογείται για τις αρχές του φθινοπώρου) και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), και δεν έχουν μπλεξίματα με την ελληνική γραφειοκρατία.

Νωρίτερα, ακόμα και τον Αύγουστο, αναμένονται εξελίξεις για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την τρόικα, που θεωρεί πως δεν έχει γίνει τίποτα στις ιδιωτικοποιήσεις, γνωρίζει πως απαιτούνται μία - δύο γρήγορες επιτυχίες ώστε να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα στη διεθνή αγορά. Κάποιοι στο Μαξίμου πιστεύουν πως πρέπει να είναι έτοιμοι ώστε να αξιοποιήσουν το νέο κλίμα που θα προκύψει από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα καθώς θεωρούν πως θα έχει θετική κατάληξη.

Όμως, τόσο τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όσο και η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κατανοούν πως η πώληση αρκετών συμμετοχών του δημοσίου, όπως αυτών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που επίσης είχε δρομολογηθεί για το προσεχές εξάμηνο, είναι εύκολη μόνο στα χαρτιά.
 
Πρέπει να προηγηθεί σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως η ίδρυση ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τη διαχείριση υδάτων. Λιγότερη γραφειοκρατία απαιτεί η πώληση του 90% των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) καθώς η ανεξάρτητη αρχή (ΕΕΤΤ) λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιες άλλες ιδιωτικοποιήσεις, που επίσης είχαν δρομολογηθεί για το 2012, απλώς δεν μπορούν να γίνουν με ευνοϊκούς όρους για το δημόσιο ταμείο.

Η Εγνατία Οδός, για παράδειγμα, βλέπει τα έσοδα από τα διόδια να περιορίζονται αφού η κυκλοφορία στον πανάκριβο οδικό άξονα συρρικνώνεται.

Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος Τάκης Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης, που συμμετείχαν χθες στη σύσκεψη στο Μαξίμου, πρέπει κατ' αρχάς να τοποθετηθούν και τυπικά μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Έχουν, όμως, ήδη αναλάβει να αναστήσουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει πωληθεί ούτε μία συμμετοχή του δημοσίου. Με δεδομένο πως οι πέντε μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση των σύνθετων διαγωνισμών, στο ταμείο θα επικεντρωθούν σε αυτές που μπορούν να έχουν ευτυχή κατάληξη, στο συντομότερο δυνατό διάστημα (έστω στις αρχές του νέους έτους), με στόχο να βελτιωθεί και η εικόνα των επενδυτών απέναντι στη χώρα.

Επειδή η πώληση αρκετών συμμετοχών του δημοσίου σε μη εισηγμένες εταιρείες (Εγνατία Οδός, λιμάνια, μαρίνες κ.λπ.) απαιτεί ομοβροντία ρυθμίσεων, στην κυβέρνηση αποφάσισαν να επιταχύνουν το «ξεσκαρτάρισμα» των χιλιάδων ακινήτων που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω της ΕΤΑΔ (Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου).

Όπως είχε υποστηρίξει η προηγούμενη διοίκηση, από τα περίπου 80.000 ακίνητα, περίπου τα 600 έχουν κάποιες δυνατότητες αξιοποίησης και από αυτά περίπου 35 μπορούν να μελετηθούν ενδελεχώς (νομικό καθεστώς, τυχόν καταπατήσεις κ.λπ.) ώστε να «πακεταριστούν» σε διαγωνισμούς ή να πωληθούν αυτόνομα.

Επί δύο χρόνια σέρνεται και ο περίφημος διαγωνισμός για την πώληση και την επαναμίσθωση 28 κτιρίων που στεγάζουν σήμερα υπουργεία ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Στο ΤΑΙΠΕΔ γνωρίζουν πως για λόγους γοήτρου πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε ορισμένους από τους διαγωνισμούς.

Όμως, με το σημερινό κλίμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε περιουσιακά στοιχεία για τα οποία οι επενδυτές θα δώσουν ικανοποιητικό τίμημα π.χ. λόγω της προνομιακής τους παρουσίας στην αγορά όπως τα Κρατικά Λαχεία κι ο ΟΠΑΠ.

Ελκυστικό φαντάζει και το «πακέτο» στην ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ κ.λπ.), αλλά όπως είχε γράψει και προ ημερών το Euro2day.gr η λήψη αποφάσεων συνδέεται με τη γενικότερη στρατηγική της χώρας και τα παζάρια με ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v