Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αλχημείες των φορολογουμένων

Η ρύθμιση για τις δέκα δόσεις εξόφλησης των φόρων εισοδήματος καθυστερεί. Από την άλλη τα εκκαθαριστικά πέφτουν βροχή και ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι είναι βουνό.

Οι αλχημείες των φορολογουμένων
Η ρύθμιση για τις δέκα δόσεις εξόφλησης των φόρων εισοδήματος καθυστερεί. Από την άλλη, τα εκκαθαριστικά πέφτουν βροχή και ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι είναι βουνό.

Συγκεκριμένα, 4,2 δισ. ευρώ φόρων εισοδήματος, έκτακτων εισφορών και τέλους επιτηδεύματος καλούνται να πληρώσουν ήδη τα 3,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν λάβει ήδη το εκκαθαριστικό τους, όταν πέρυσι το σύνολο των εκκαθαριστικών 5,5 εκατ. φορολογουμένων αφορούσε πρόσθετους φόρους 1,1 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το σκηνικό, οι φορολογούμενοι ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να σηκώσουν το βαρύ φορτίο των εκκαθαριστικών, χωρίς να κινδυνεύουν με κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων και οι φοροτεχνικοί έρχονται να δώσουν τη λύση.

Συμβουλεύουν τους πελάτες τους να αφήσουν πρώτα την οφειλή τους να γίνει ληξιπρόθεσμη και την επόμενη ημέρα να ζητήσουν από τον προϊστάμενο της εφορίας τους ρύθμιση σε έως 24 δόσεις, δυνατότητα που παρέχεται ήδη από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.

Προϋπόθεση για να κερδίσουν οι φορολογούμενοι τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους είναι να μπορούν να αποδείξουν οικονομική αδυναμία ταχύτερης κάλυψης των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Με τον τρόπο αυτόν, όμως, αποκρούουν το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν σε βάρος τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης της οφειλής, όπως κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, απαιτήσεις στα χέρια τρίτων (το μέτρο ενεργοποιείται ακόμα και για οφειλές 300 ευρώ) ή και ακινήτων για μεγαλύτερα χρέη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v