Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάφα ΥΠΟΙΚ με απαλλαγή έκδοσης αποδείξεων

Κατά την τροποποίηση του ΚΒΣ, το ΥΠΟΙΚ "κατάφερε" να απαλλάξει ηλεκτρολόγους και παραϊατρικά επαγγέλματα από την έκδοση αποδείξεων αν έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Το "μαζεύει" με τροπολογία.

Γκάφα ΥΠΟΙΚ με απαλλαγή έκδοσης αποδείξεων
Απίστευτη γκάφα έκανε το υπουργείο Οικονομικών. Κατά την τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους από τη Βουλή, «κατάφερε» να απαλλάξει από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων και την τήρηση βιβλίων, μεταξύ άλλων, ηλεκτρολόγους, όσους ασχολούνται με τις επισκευές τεχνικών έργων και όσους ασκούν παραϊατρικά επαγγέλματα. Αυτό στην περίπτωση που έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ.

Πρακτικά, δηλαδή, άνοιξε ένα τεράστιο παράθυρο φοροδιαφυγής, για κατηγορίες φορολογουμένων που θεωρεί φοροφυγάδες, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

Η διάταξη πέρασε στη Βουλή, χωρίς κανείς να την αντιληφθεί και ήρθε να ερμηνευτεί με εγκύκλιο που εστάλη στις 4 Ιανουαρίου και υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Το… παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έστω και στο… και πέντε αναγνωρίζει ότι… χάθηκε στις εξαιρέσεις και κατάφερε να δώσει την άδεια σε υποψήφιους φοροφυγάδες να κλέβουν φόρους με την άδειά του.

Έτσι, με διάταξη νόμου, η οποία είναι ήδη έτοιμη και θα κατατεθεί ως τροπολογία στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο, οι παραπάνω εξαιρέσεις απαλείφονται. Αυτό επιβεβαίωσε και σήμερα με νεότερη δήλωσή του ο κ. Γ. Μαυραγάνης.


Ακολουθεί το τμήμα της ερμηνευτικής εγκυκλίου που «νομιμοποιεί» τη μη έκδοση αποδείξεων:

«Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής μόνο τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Τα πρόσωπα αυτά που είναι υπόχρεα εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. έχουν όλες τις λοιπές υποχρεώσεις που τίθενται από τις διατάξεις του.

Εξαιρούνται από την απαλλαγή αυτή: 

* Ο ασκών ελευθέριο επάγγελμα
* Αυτός που πραγματοποιεί ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, σε πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. 

* Αυτός που εξάγει τα αγαθά του ανεξαρτήτως ποσοστού
* Τα πρόσωπα της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του Κ.Φ.Α.Σ (εκμεταλλευτής χώρου διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων).

Νέα πρόσωπα απαλλασσόμενα από την τήρηση βιβλίων

Στην απαλλαγή εμπίπτουν πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. εξαιρούντο της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, εφόσον βέβαια τα έσοδά τους είναι κάτω των 10.000 ευρώ και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα πρόσωπα αυτά είναι: 

* Ο υπόχρεος (πρώην επιτηδευματίας) που με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του προϊσχύοντος κώδικα τηρούσε πρόσθετο βιβλίο και με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. δεν έχει υποχρέωση να τηρεί τις πληροφορίες της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του κώδικα αυτού. Τέτοια πρόσωπα είναι ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, ο εκμεταλλευτής αποθηκευτικού χώρου, ο ασκών παραϊατρικό επάγγελμα κ.λπ. 

* Ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση. 

* Ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή μη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v