Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόρτα» στην αναθεώρηση προγράμματος

Γιατί το eurogroup δεν θέλει να ανοίξει θέμα αναδιαπραγμάτευσης μνημονίου. Ο φόβος «καταιγίδας» αιτημάτων από το Νότο. Δεν έθεσε επίσημα θέμα ο Στουρνάρας. Η στάση Ολλανδού Ντάισελμπλουμ.

«Πόρτα» στην αναθεώρηση προγράμματος
Η Ελλάδα δεν κατέθεσε αίτημα επαναξιολόγησης των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στο eurogroup ούτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφεραν στο euro2day δύο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του eurogroup, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Δευτέρας.

Τις τελευταίες 48 ώρες, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για αίτημα αναδιαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης στηριγμένο στο λάθος του ΔΝΤ, κάτι που τυπικά θα οδηγήσει στην επαναξιολόγηση των στοιχείων της περιόδου 2010-2013.

Όμως οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ουδέποτε έκανε επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος στο eurogroup και ότι η συζήτηση περιορίστηκε «σε μερικών λεπτών αναφορά για τις επιπτώσεις στην ύφεση και σε ορισμένα δημοσιονομικά μέτρα». Ο νέος πρόεδρος της ευρωομάδας μάλιστα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε τη συζήτηση «ακαδημαϊκή».

Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το eurogroup δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με το θέμα, ούτε να τοποθετηθεί επ’ αυτού. Παρά τις διαρροές, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, δεν τοποθετήθηκε καν. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν επιφυλάχθηκε να το εξετάσει, αλλά εμφανίστηκε αρνητικός σε αλλαγές.

«Εάν ποτέ τεθεί, τότε θα παραπέμψουμε την ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα και στους αξιωματούχους του ταμείου. Το eurogroup δεν θέλει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε αυτήν τη συγκυρία», ανέφερε η μία πηγή.

«Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν και οι άλλες χώρες σε μνημόνιο ζητήσουν επαναξιολογήσεις. Το βλέπω απίθανο», ανέφερε η άλλη πηγή, που φωτογράφισε την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ως χώρες που θα επιθυμούσαν αλλαγές.

Και οι δύο αξιωματούχοι όμως σημείωσαν ότι σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί σοβαρή απόκλιση, μετά από ενδελεχή και μακροχρόνια έρευνα, ίσως σιωπηρά να υπάρξουν κάποιες έμμεσες διορθώσεις.

Η στάση αυτή εξηγεί, ίσως, και την απομόνωση που αντιμετώπισε ο Αντώνης Σαμαράς στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Οπως έγραψε τη Δευτέρα το euro2day όταν ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, στο πλαίσιο επαναξιολόγησης όλων των κονδυλίων που δικαιούται η χώρα μας, δεν έλαβε καμία στήριξη από τους εταίρους του, παρά μόνο από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Ο σκληρός Ντάισελμπλουμ

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου ως πρόεδρος του eurogroup, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν τα πήγε πολύ καλά. Ήταν επιθετικός, δεν έδωσε σχεδόν καμία σαφή απάντηση για τα τρέχοντα θέματα, ενώ για την Ελλάδα, όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η οικονομία θα ανακάμψει το 2014, προτίμησε μια λακωνική απάντηση λέγοντας ότι θέλει μεν να είναι αισιόδοξος, όμως θα είναι και επιφυλακτικός.

Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα κρατήσει εντελώς διαφορετική στάση από τον προκάτοχό του, Ζαν-Κλοντ Γούνκερ, ο οποίος, όπως εύστοχα σχολίασε ο Γ. Στουρνάρας, «έχει συναισθηματική νοημοσύνη». Αυτή ήταν που γλίτωσε την Ελλάδα από τα χειρότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, από εδώ και στο εξής, ο Ολλανδός πρόεδρος θα αλλάξει ρότα και θα υιοθετήσει την τακτική «αποφάσεις βάσει των δεδομένων και τίποτα ενδιάμεσο». Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε σκλήρυνση στάσης για την Ελλάδα, που εάν παρουσιάζει καθυστερήσεις θα έρχεται αντιμέτωπη με νέα μέτρα, κυρώσεις και πάγωμα των δόσεων χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Πάντως, αρκετοί υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης σημειώνουν ότι τους επόμενους μήνες η Ολλανδία θα βαδίσει αναγκαστικά σε εκλογές. Και ήδη προετοιμάζονται να χρίσουν τον Γ. Ντάισελμπλουμ μόνιμο πρόεδρο του eurogroup, σε περίπτωση όπου χάσει το αξίωμα του υπουργού οικονομικών της Ολλανδίας.

Καθόλου καλή εξέλιξη για την Ελλάδα...


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v