Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: Εχθρική η ΕΕΤΤ, μπλοκάρει επενδύσεις

Πυρά κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων, στην οποία καταλόγισε ευθύνες για επενδύσεις που δεν υλοποιούνται, εξαπέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Τσαμάζ: Εχθρική η ΕΕΤΤ, μπλοκάρει επενδύσεις
Πυρά κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων, στην οποία καταλόγισε ευθύνες για επενδύσεις που δεν υλοποιούνται, την ώρα που η χώρα αναζητά απεγνωσμένα επενδύσεις, εξαπέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ κατά την τηλεδιάσκεψη για τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2012.

Με την άνεση των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρονιάς ο κ. Τσαμάζ χρησιμοποίησε το βήμα της τηλεδιάσκεψης για να επιτεθεί στον ρυθμιστή, τον οποίο χαρακτήρισε εχθρικό, σημειώνοντας ότι αν εξακολουθήσει το ίδιο μοντέλο ρύθμισης στην περίπτωση του δικτύου VDSL τότε θα είναι σαν να επιδιώκει να τιμωρήσει την εταιρεία που θέλει να επενδύσει στη χώρα.


Το παράδοξο του VDSL

Ερωτηθείς για το αν ο ΟΤΕ προτίθεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου VDSL, ο κ. Τσαμάζ έκανε λόγο για το παράδοξο του VDSL, σημειώνοντας ότι την ώρα που η χώρα ψάχνει να βρει επενδύσεις την ίδια στιγμή ο ρυθμιστής, τον οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε εντός εισαγωγικών ανεξάρτητο, σταματά την προώθηση επενδύσεων.

«Πολλά έχουν λεχθεί για την ανάπτυξη του FTTH, του FTTC, για την ψηφιακή ατζέντα και για τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, όμως το υπάρχον μοντέλο ρύθμισης του VDSL 'τιμωρεί' την εταιρεία, που θέλει να επενδύσει».

«Το αν θα επενδύσουμε θα εξαρτηθεί από το μοντέλο αυτό, το οποίο προς το παρόν μας σταματά», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ. Με το υφιστάμενο μοντέλο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν προχωρήσουμε σε επενδύσεις τότε θα πρέπει να αυξήσουμε τις τιμές μας. Αυτό δεν είναι παράδοξο;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσαμάζ.


Καμία άλλη εταιρεία δεν επενδύει όσα ο ΟΤΕ

«Το 2012 επενδύσαμε 500 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 300 στην Ελλάδα. Καμία άλλη εταιρεία στη χώρα δεν επενδύει τέτοια ποσά και σίγουρα κανείς από τον ανταγωνισμό δεν κάνει τέτοιες επενδύσεις»,
σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, καταλογίζοντας ευθύνες στην ΕΕΤΤ για τυχόν μη υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου που αφορά το γρήγορο ίντερνετ.

Πάντως, στη συνέχεια, φρόντισε να κάνει ακόμη σαφέστερη τη θέση του σημειώνοντας ότι «το αν θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις εξαρτάται από τον ρυθμιστή. Αν ο ρυθμιστής διατηρήσει το υπάρχον μοντέλο ρύθμισης, τότε μην περιμένετε ιδιαίτερες επενδύσεις στο VDSL».


18.000 πελάτες στο VDSL

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τσαμάζ ως το τέλος του 2012 οι πελάτες του VDSL ανέρχονταν σε 6.000, ενώ τώρα έχουν φτάσει τις 18.000, δηλαδή ουσιαστικά ο ΟΤΕ εγγράφει κάθε μήνα περίπου 6.000 πελάτες, από τη διάθεση του υπεργρήγορου ίντερντετ.

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σκληρή, όπως είπε, κριτική που δέχθηκε ο ΟΤΕ για τις τιμές χονδρικής, ωστόσο «τώρα οι πάροχοι πωλούν τα 50 Mbps στην τιμή όπου ο ΟΤΕ διαθέτει τα 35 Mbps», τόνισε σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι οι εναλλακτικοί παρόχοι έχουν επαρκές περιθώριο κέρδους.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο ΟΤΕ να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις στην τιμολογιακή του πολιτική, όπως την προηγούμενη χρονιά, όταν μείωσε το περιθώριο κατά 40 μονάδες, επανήλθε και πάλι στο θέμα της ρύθμισης σημειώνοντας: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί εδώ είναι Ελλάδα και έχουμε έναν πολύ εχθρικό ρυθμιστή όχι μόνο εναντίον του ΟΤΕ αλλά και εναντίον της ανάπτυξης της χώρας».


Globul: Όλα ανοικτά

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν θα προχωρήσει η πώληση της Globul τώρα που δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση, αφού έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα της αναχρηματοδότησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η διαδικασία, σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά σίγουρα οι πρόσφατες κινήσεις αναχρηματοδότησης έχουν μετριάσει την πίεση. «Παρακολουθούμε την κατάσταση ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα είναι προς όφελος του γκρουπ στο οποίο ανήκει ο ΟΤΕ, αλλά και των μετόχων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v