Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΠΕ: Καραμπόλες προβλημάτων για εισηγμένες

Η επιβολή τέλους επί των εσόδων αλλάζει τον σχεδιασμό τους. Οι παίκτες της αγοράς και ο ρόλος των τραπεζών. Ποιοι είναι οι παίκτες και ποιες επενδύσεις ετοιμάζουν. Πονοκέφαλος οι καθυστερήσεις πληρωμών. 

ΑΠΕ: Καραμπόλες προβλημάτων για εισηγμένες
Έντονους πονοκεφάλους σε δεκάδες εισηγμένες εταιρείες όλων των κλάδων έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς:

- Η επιβολή τέλους επί των εσόδων στις μονάδες ΑΠΕ έχει περιορίσει δραματικά την κερδοφορία των μονάδων που διαθέτουν οι εταιρείες και βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Μάλιστα, η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους μπορεί θεωρητικά να τερματίζεται στα μέσα του 2014, όμως η συντριπτική πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς πιστεύει πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους με τις κυβερνητικές αποφάσεις και έχουν προτείνει μια σειρά αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, οι οποίες ωστόσο είναι αμφίβολο για το αν, πότε και κατά πόσον θα υιοθετηθούν και θα νομοθετηθούν.

- Οι τράπεζες -λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν- έχουν περικόψει σε μεγάλο βαθμό τις χρηματοδοτήσεις επενδύσεων σε μονάδες ΑΠΕ, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναβάλλουν και αυτοί τις σχετικές επενδύσεις (περαιτέρω μείωση αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων σε περίπτωση χρηματοδότησης εξ ολοκλήρου από ίδια κεφάλαια). Επιπλέον, τα τραπεζικά επιτόκια είναι σήμερα πολλαπλάσια αυτών που επικρατούν στις χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, με αποτέλεσμα η αποδοτικότητα των σχετικών projects να επηρεάζεται αρνητικά και εξαιτίας αυτού.

Η αλήθεια είναι πως πολλές εταιρείες οι οποίες στο παρελθόν είχαν εκφράσει με σαφή τρόπο την πρόθεσή τους να δραστηριοποιηθούν ενεργότερα στον χώρο αυτήν την περίοδο έχουν παγώσει το ενδιαφέρον τους, περιμένοντας τις εξελίξεις. Βέβαια, σε αυτό το περιβάλλον δεν λείπουν και εκείνοι οι «παίκτες» που επιθυμούν να εντείνουν την παρουσία τους (λ.χ. Επίλεκτος) μέσα από εξαγορές είτε υφιστάμενων μονάδων, είτε αδειών που βρίσκονται πολύ κοντά στο στάδιο της λειτουργίας τους.

- Οι καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΛΑΓΗΕ προς τις μονάδες ΑΠΕ καθυστερεί γύρω στους έξι μήνες, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ρευστότητας όσων επένδυσαν στον κλάδο. Πάντως, εκτίμηση είναι πως η καθυστέρηση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται.


Οι «παίκτες»

Από τις εισηγμένες εταιρείες, σημαντικές θέσεις στις ΑΠΕ έχει η Τέρνα Ενεργειακή (και μέσω αυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), όπως και οι άλλες δύο μεγάλες δυνάμεις του κλάδου (Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ). Άλλες κατασκευαστικές με παρουσία στον κλάδο είναι η Δομική Κρήτης και η Μηχανική.

Ωστόσο, μικρή ή μεγαλύτερη παρουσία στις ΑΠΕ έχουν και πολλές άλλες εισηγμένες εταιρείες διαφόρων κλάδων, όπως για παράδειγμα η Επίλεκτος (η σχετική θυγατρική της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου), η FG Europe (σε συνεργασία με τον όμιλο Ρέστη) και η Μπήτρος (πέραν αυτού, οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν την πολύ γνωστή κατασκευαστική του χώρου BIG Solar).

Υπάρχουν επίσης η Ικτίνος Μάρμαρα, η Quest Holdings (σε συνεργασία με τον όμιλο Δαυίδ), τα Πλαστικά Κρήτης, η Καράτζη, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, η Alco Hellas (στο κεφάλαιο της οποίας μετέχει και η Neon Energy), η Mevaco, η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, η ΣΙΔΜΑ, η Έλαστρον (πρώην Καλπίνης), η Alpha Γκρίσιν (σχέδια κυρίως στη Βουλγαρία), η Γ.Ε. Δημητρίου κ.ά.

Επιπλέον, σχέδια δραστηριοποίησης στον συγκεκριμένο χώρο έχουν επιδείξει και άλλες εισηγμένες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Dionic και η Εριουργία Τρία Άλφα.

Σε αρκετές από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, τα προσδοκώμενα έσοδα από τον κλάδο της ενέργειας θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλά, ωστόσο ακόμη και σε εταιρείες με περιορισμένη έκθεση στον κλάδο (π.χ. χρησιμοποίηση της στέγης των εγκαταστάσεων των βιομηχανιών και των αποθηκών) οι μικρές αυτές ΑΠΕ μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά σε ποσοστιαία βάση τις επιδόσεις των εταιρειών λόγω του ότι οι επιδόσεις από τις βασικές τους δραστηριότητες είναι είτε ζημιογόνες είτε πολύ χαμηλές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v