Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις εταιριών internet στην αύξηση του ΕΠΑΚ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην αγορά τηλεπικοινωνιών η ανακοίνωση του ΟΤΕ σε σχέση με την πρόθεσή του να αυξήσει τα τέλη ΕΠΑΚ-ΠΕΑΚ, δηλαδή το κόστος της κλήσης που επωμίζεται ο καταναλωτής προκειμένου να συνδεθεί στο internet.

Αντιδράσεις εταιριών internet στην αύξηση του ΕΠΑΚ
του Σταμάτη Ζαχαρού

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην αγορά τηλεπικοινωνιών η ανακοίνωση του ΟΤΕ σε σχέση με την πρόθεσή του να αυξήσει τα τέλη ΕΠΑΚ-ΠΕΑΚ, δηλαδή το κόστος της κλήσης που επωμίζεται ο καταναλωτής προκειμένου να συνδεθεί στο internet.

Στελέχη της FORTHnet σχολιάζουν ότι ”η αύξηση του ΕΠΑΚ και η ταυτόχρονη κατάργηση του ειδικού βραδυνού τιμολογίου όχι απλά θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς αλλά ενδέχεται να υπάρξουν απώλειες των περιστασιακών χρηστών”.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το σχόλιο στελεχών της Hellas On Line καθώς υποστηρίζουν ότι ”σε μία αγορά που δεν είναι απελευθερωμένη τέτοιες ανακοινώσεις προκαλούν ανησυχία”.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΤΕ πάντως η αναπροσαρμογή των τελών πραγματοποιήθηκε προκειμένου τα έσοδα του Οργανισμού από τον ΕΠΑΚ να πλησιάσουν το κόστος που επωμίζεται καθώς και οι νέες τιμές βρίσκονται 40% χαμηλότερα από το κόστος, όπως υποστηρίζει στέλεχος της Εμπορικής Διεύθυνσης.

Παρά ταύτα, στέλεχος εταιρίας τηλεπικοινωνιών αναφέρει ότι ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος καθώς η κοστοστρέφεια της υπηρεσίας δεν έχει συμφωνηθεί με την ΕΕΤΤ, όπως θα όφειλε.

”Εάν από την άλλη ο ΟΤΕ υπονοεί ότι η χρέωση ΕΠΑΚ υπάγεται στις υπηρεσίες διασύνδεσης για τις οποίες όντως υπάρχει συμφωνία κοστοστρέφειας τότε υπάρχει ακόμη μία παρατυπία από πλευράς του που αφορά στην μη απόδοση μέρους των εσόδων προς τους παρόχους internet” συνεχίζει το στέλεχος.

Ο ΟΤΕ με τη συγκεκριμένη ενέργεια επιχειρεί να προωθήσει τις συνδρομές ADSL την ίδια χρονική στιγμή που οι υποδομές για τη συγκεκριμένη τεχνολογία δεν εκτείνονται σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών και έτσι θα κληθούν οι χρήστες που δεν έχουν δυνατότητα να αποκτήσουν ADSL να επωμιστούν υψηλότερο κόστος για την αργή υπηρεσία internet.

Οι αυξήσεις στις τιμές είναι εξαιρετικά μεγάλες και ανέρχονται σε 70% για κλήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας (το νέο τιμολόγιο είναι 0,6 ευρώ ανά ώρα έναντι 0,352 ευρώ ανά ώρα που ήταν το προηγούμενο τιμολόγιο), ενώ για τις κλήσεις που διεξάγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, και για τις οποίες ισχύει μειωμένο κατά 50% τιμολόγιο, οι αυξήσεις ανέρχονται σε περίπου 240% (0,6 ευρώ ανά ώρα έναντι 0,176 ευρώ ανά ώρα).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ οι νέες τιμές για τη χρήση ΕΠΑΚ – ΠΕΑΚ, που θα ισχύσουν από τις 6/12/2005, καθορίζονται ως εξής:

* 0,01 ευρώ ανά λεπτό για κλήσεις με διάρκεια μεγαλύτερη των 156 δευτερολέπτων.

* Για κλήσεις διάρκειας μέχρι και 156 δευτερόλεπτα 0,026 ευρώ ανά κλήση.

Οι παραπάνω τιμές ισχύουν για όλες τις μέρες και ώρες της εβδομάδας, όταν η τηλεφωνική σύνδεση του καλούντος τον ΕΠΑΚ-ΠΕΑΚ και ο κόμβος του παρόχου είναι στον ίδιο νομό.

Για κλήσεις από τις 08:00 έως τις 20:00, καθημερινά, οι τιμές καθορίζονται σε 0,026 ευρώ ανά λεπτό για απόσταση μέχρι 45 χλμ. από τον κόμβο του παρόχου και σε 0,062 ευρώ ανά λεπτό (με ρυθμό χρέωσης 0,026 ευρώ ανά 25,16 δευτερόλεπτα) για απόσταση πάνω από 45 χλμ.

Από τις 20:00 έως τις 08:00 καθημερινά οι νέες τιμές καθορίζονται στο 0,01 ευρώ ανά λεπτό για κλήσεις με διάρκεια μεγαλύτερη των 156 δευτερολέπτων και σε 0,026 ευρώ ανά κλήση για κλήσεις διάρκειας μέχρι και 156 δευτερόλεπτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v