Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγχωνεύονται ΕΛΠΕ- Petrola (update)

Συμφωνία σταδιακής συγχώνευσης των ΕΛΠΕ με την Petrola με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η συμφωνία περιλαμβάνει, καταρχήν, την εξαγορά του 16,65% (7,5 ευρώ ανά μετοχή) των ΕΛΠΕ από την Paneuropean, που ελέγχει την Petrola. Ο έλεγχος της νέας εταιρίας παραμένει για μία πενταετία στο δημόσιο. Η νέα μετοχική σύνθεση. Οι αντιδράσεις. Τα νέα μεγέθη.

Συγχωνεύονται ΕΛΠΕ- Petrola (update)
του Σταμάτη Ζησίμου

Τη συμφωνία σταδιακής συγχώνευσης των ΕΛΠΕ με την Petrola με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης και Ακης Τσοχατζόπουλος.

Οπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης η ”συμφωνία αποτελεί ολοκλήρωση του εν εξελίξει διαγωνισμού για την πώληση πακέτου των ΕΛΠΕ”, ενώ πρόσθεσε ότι ”θα μπορούσε οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να υποβάλει προσφορά στο μεσοδιάστημα”.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων η διοίκηση της εταιρίας παραμένει υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου. Το δικαίωμα αυτό του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να καταργηθεί μόνον μετά την πάροδο πενταετίας και μόνον εφόσον υπέρ της αλλαγής ψηφίσει το 50% συν μία μετοχή του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.



Η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά ποσοστού 16,65% (43,5 εκατ. μετοχές στην τιμή των 7,5 ευρώ ανα μετοχή) των ΕΛΠΕ από την Paneuropean Oil & Industrial Holdings, εταιρία που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο (71,9%) της Petrola και είναι συμφερόντων του ομίλου Λάτση.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες απορρόφησης της Petrola από τα ΕΛΠΕ, αποτέλεσμα των οποίων θα είναι η κατοχή ποσοστού 25% περίπου των ΕΛΠΕ από τον όμιλο Λάτση.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών της νέας εταιρίας.

Σύμφωνα με την παρούσα μετοχική σύνθεση το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 49,862% και η ΔΕΚΑ το 8,983% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Οπως δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος μετά τη συγχώνευση το ελληνικό δημόσιο θα διαθέτει το 35% των μετοχών της νέας εταιρίας, ενώ περίπου 8% θα αντιστοιχεί σε μετατρέψιμα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από το ελληνικό δημόσιο με αντικείμενο μετοχές των ΕΛΠΕ.

To free float της νεάς εταιρίας υπολογίζεται σε 31,65%.



Η σχέση ανταλλαγής θα βασίζεται στη σχέση αξιών της Ελληνικά Πετρέλαια προς την Πετρόλα ίση προς 5,36 περίπου, που προσδιορίσθηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Petrola, ως δίκαιη και λογική, με αναφορά προς τις μέσες τιμές των αντιστοίχων μετοχών του δωδεκαμήνου που έληξε την 29.5.2003.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει η Petrola, προβλέπεται η αναπροσαρμογή της αρχικής σχέσης αξιών, εάν απαιτηθεί, έτσι ώστε η σχέση ανταλλαγής που θα εφαρμοσθεί στη συγχώνευση να είναι δίκαιη και εύλογη για τους μετόχους και των δύο εταιριών σύμφωνα και με τις εκθέσεις που θα συνταχθούν από ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους προς αυτό το σκοπό.

Το δ.σ. της νέας εταιρίας αυξάνεται από 11 σε 13 μέλη, εκ των οποίων τα 7 θα διορίζει το ελληνικό δημόσιο, το οποίο διατηρεί τον έλεγχο.

Σημειώνεται ότι το θέμα έφερε πρώτο στη δημοσιότητα το euro2day.gr με δημοσίευμα του στις 14 Φεβρουαρίου 2003, με τίτλο ”Επιθετική εξαγορά από ΕΛΠΕ σε Petrola;”

Εξάλλου, ο κ. Β. Βαρδινογιάννης, μιλώντας στη σημερινή γενική συνέλευση της Motor Oil, σημείωσε: ”Το θέμα είναι πολιτικό και όχι επιχειρηματικό. Εξαρτάται από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι για ιδιωτικοποιήσεις. Καμιά φορά όμως μας εκπλήσσει και με κρατικοποιήσεις”.

Το θέμα σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Ρουσόπουλος: ”Η Νέα Δημοκρατία έχει δύο πάγιες αρχές:

Πρώτον, την αρχή της ουσιαστικής αποκρατικοποίησης και της απεμπλοκής του κράτους από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και, δεύτερον, την αρχή της ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού.

Από τα έως τώρα ανακοινωθέντα, για τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ, συνάγεται ότι δεν πρόκειται περί ουσιαστικής αποκρατικοποίησης. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ παραμένουν στο κράτος, ενώ από τη συμφωνία δεν μπορεί να διακρίνει κανείς πως ενισχύεται ο ανταγωνισμός”.

* Η κοινή Ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης

Περαιτέρω αποκρατικοποίηση και επιχειρηματική συμμαχία των Ελληνικών Πετρελαίων

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων ανακοινώνουμε ότι κατόπιν διαπραγματεύσεων επήλθε την 30.5.2003 συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Paneuropean, βασικού μετόχου της εταιρίας Petrola του Ομίλου Λάτση. Τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι:

* Το ελληνικό δημόσιο θα πουλήσει 43.500.000 μετοχές ήτοι ποσοστό 16,65% των Ελληνικών Πετρελαίων στην Paneuropean σε τιμή 7,50 ευρώ ανά μετοχή έναντι συνολικού τμήματος 326 εκατ. ευρώ περίπου.

* Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Πετρόλα θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες συγχώνευσης των δύο εταιριών με απορρόφηση της Πετρόλα από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Έχει συμφωνηθεί κατ’ αρχήν ότι η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής θα βασίζεται σε σχέση αξιών της Ελληνικά Πετρέλαια προς την Πετρόλα ίση προς 5,36 προς ένα περίπου, η οποία προσδιορίστηκε ως εύλογη με αναφορά προς τις μέσες χρηματιστηριακές τιμές των αντίστοιχων μετοχών για το δωδεκάμηνο που έληξε στις 29.05.03.

Αναμένεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ο Όμιλος Λάτση θα κατέχει περίπου 25% των Ελληνικών Πετρελαίων. Η τελική σχέση ανταλλαγής θα ανακοινωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατόπιν των σχετικών διαδικασιών και εγκρίσεων.

* Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων θα αυξηθούν από 11 σε 13 και το ελληνικό δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να διορίζει 7 στα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων ενώ η Paneuropean θα αποκτήσει το δικαίωμα να διορίζει 2 στα 13 μέλη. Οι εργαζόμενοι καθώς και η μειοψηφία των μετόχων θα διατηρήσουν το δικαίωμα διορισμού από 2 μέλη αντιστοίχως στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

* Η συναλλαγή στο σύνολό της είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική για το δημόσιο, τα Ελληνικά Πετρέλαια και το σύνολο των μετοχών τους για τους εξής λόγους:

- Το ελληνικό δημόσιο ολοκληρώνει με μεγάλη επιτυχία την πώληση ποσοστού της εταιρίας σε ένα σημαντικό premium (29,3% περίπου σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αξία των Ελληνικών Πετρελαίων με βάση την τιμή της 29.05.03 και 41,5% περίπου με βάση τη μέση τιμή του εξαμήνου που έληξε στις 29.05.03).

- Δίνεται μια σημαντική ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε μια δύσκολη διεθνώς συγκυρία.

- Τα Ελληνικά Πετρέλαια ενισχύουν τη θέση τους στην ελληνική αγορά και τις δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης τους στην ευρύτερη περιοχή μέσω της συμμαχίας με ένα μεγάλο, ελληνικών συμφερόντων, επιχειρηματικό όμιλο, δημιουργώντας μια σημαντικού μεγέθους πετρελαϊκή εταιρία με συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 3.905 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 134 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια ύψους 1.613 εκατ. ευρώ, βάσει των μεγεθών του 2002.

- Ενισχύεται ταυτόχρονα η μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Πετρελαίων με τη συμμετοχή του Ομίλου Λάτση.

- Η διοίκηση της εταιρίας παραμένει υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Το δικαίωμα αυτό του ελληνικού δημοσίου μπορεί να καταργηθεί μόνο μετά την πάροδο πενταετίας και μόνον εφόσον υπέρ της αλλαγής ψηφίσει το 50% συν 1 μετοχή του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

- Η συγχώνευση των δύο εταιριών αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες προς όφελος του συνόλου των μετόχων τους. Συγκεκριμένα, σημαντικές βελτιστοποιήσεις αναμένονται στις προμήθειες αργού και προϊόντων, στη λειτουργία των διυλιστηρίων, στα επενδυτικά προγράμματα, στα χρηματοοικονομικά.

- Η συνένωση των δύο εταιριών και η δημιουργία ενός μεγαλύτερου ομίλου δημιουργεί σημαντικές νέες προοπτικές, όπως έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, διύλιση και εμπορία στη Ν.Α. Ευρώπη, είσοδο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, περαιτέρω στρατηγικές συνεργασίες με άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων.

- Το ελληνικό δημόσιο προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της προτεινόμενης συγχώνευσης των δύο εταιριών που αναμένεται να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και με βάση την κείμενη νομοθεσία.

- Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου στην εν λόγω ιδιωτικοποίηση ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η UBS Warburg.

* Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Petrola, οι οποίες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v